Ora Pamantului - sambata, 27 martie, la 20.30

Arata ca iti pasa - stinge si tu lumina intre orele 20.30-21.30
Venita din Australia si inceputa in 2007, miscarea Earth Hour (Ora Pamantului) reprezinta un protest impotriva dezvoltarii, care nu tine cont de natura, si a poluarii. In 2009, campania a implicat peste 1.000 de orase din intreaga lume, care au stins luminile ca simbol al solidaritatii fata de intreaga omenire. Campania poarta semnatura WWF (World Wide Fund for Nature), cea mai mare organizatie de mediu din lume.

Anul acesta, 115 de tari vor stinge lumina pe 27 martie, de Ora Pamantului. Printre tarile si regiunile care participa pentru prima oara la aceasta campanie se numara Kosovo, Nepal, Republica Ceha, Mongolia, Ecuador, Insula Madagascar, Arabia Saudita, Cambodgia si Paraguay.

Vor stinge lumina si Tokyo Tower din Tokyo, Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building, Turnul Eiffel, Burj din Dubai, Taipei 101, London Eye, Bosfor Bridge, Piramidele din Giza, Palatul Buckingam, Biblioteca din Alexandria, Acropole, Big Ben, Coluseumul din Roma, Opera din Sydney, Casa Poporului din Bucuresti etc.

Anul acesta, Mei Lan, ursul panda care este un ambasador al Chinei, a fost denumit simbolul miscarii Ora Pamantului. Mei Lan isi incepe cariera diplomatica in orasul lui natal, Chengdu, primul oras din China care s-a alaturat campaniei din 2010.

Si Romania stinge lumina


In 2008, am fost singura tara din lume in care a aparut un site special dedicat coordonarii si promovarii actiunilor la nivel local. In cateva orase din tara a fost intrerupt iluminatul public stradal si al unor cladiri importante (Opera Nationala din Bucuresti a fost primul edificiu public care si-a stins luminile, timp de o ora).


In 2009, 2 milioane de romani au stins luminile in locuinte, iar numeroase cladiri publice (Palatul Parlamentului, Teatrul National Bucuresti, Ateneul Roman, Opera Romana, Muzeul National de Arta etc.) au stat "pe intuneric" pret de o ora, iar in Piata Constitutiei, sute de sustinatori si voluntari au format, cu lumanari, numarul 60, reprezentand numarul minutele de stat in bezna.
 
Romania participa, pentru a treia oara, la campania Earth Hour - Ora Pamantului. Astfel, sambata, 27 martie, incepand cu ora 20.30, esti invitata sa stingi luminile si aparatele electrice din casa, pentru a reduce consumul de energie si, implicit, poluarea.

Peste 30 de orase si-au anuntat, oficial, participarea la Earth Hour, urmand sa stinga luminile in numeroase cladiri publice si sedii de companii.

Printre orasele care vor sta, de buna voie, in bezna se numara si Iasi, Bacau, Vaslui, Botosani, Constanta, Tulcea, Aiud, Baia Mare, Satu Mare, Ramnicu Valcea, Timisoara, Ploiesti, Giurgiu, iar in Parcul Izvor din Bucuresti are loc un spectacol la care vor participa Sistem, Mihai Margineanu, Lu Cozma (o tanara solista din Marea Britanie) si trupa Raja, care va pune in scena un numar de jonglerie cu flacari.


Pe tot parcursul celor 60 minute, Astroclubul Bucuresti va pune la dispozitia publicului aparatura speciala pentru o sesiune de observatii astronomice. Tot din Parcul Izvor se va da semnalul stingerii tuturor luminilor din Palatul Parlamentului.

Daca nu ai chef de concert, ai copii, un chef nebun de copilarii si un laptop la indemana, jucati online, pe intuneric, Lanterna Virtuala.
   
Participa activ, indiferent de sex, varsta, rasa, religie, nationalitate, apartenenta politica sau pozitia sociala la Ora Pamantului! Acest semnal este dovada ca un efort global impotriva incalzirii globale este posibil.

Afla mai multe informatii intrand pe site-urile:


Orapamantului.com
Earthhour.org
Energeia.ro


 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • voicu pe 15 Apr 2010, 12:39
    :)

    ce fraieri sunt unii. voi nu va ganditi ca in momentul in care scade consumul de energie din retea, termocentralele trebuie sa isi scada prudoctia, iar in momentul in care creste iar cererea consumul de gaze, pacura, ...etc este mult mai mare pt ca sa ajunga iar in parametrii normali decat daca ar merge constant. ceva de genu ar fi cand te duci cu masina cu o viteza constanta si dintrodata reduci viteza si pe urma o calci din nou, consumul de benzina este mult mai mare decat daca te-ai duce constat. asa ca stingeti luminile. eu in schimb am facut o tura cu masina prin oras, de ce? Pt. ca am platit taxa de poluare.

    0
    0

  • reteterapide.com pe 28 Mar 2010, 20:08
    Ceva util pt planeta

    Daca ar exista o ora a pamantului de mai multe ori pe an, ar fi totusi ceva util pt planeta si implicit pt oameni, asa bine ca este si o ora de economie de curent,e de-ajuns decat nimic

    0
    0

  • mara08 pe 28 Mar 2010, 17:18
    Ora pamantului

    A trecut aceasta ora, noi am stins lumina si o ora am stat si am vorbit si am ras si a fost ok. Fara comp, fara televizor, fara nicio sursa de lumina. Doar catelul era nedumirit de ce stam pe intuneric :). Putem face mai des acest lucru pentru a ne respecta pamantul-mama, asta in cazul in care-l iubim ca si entitate. A! Si ce era mai important: ne-am simtit bine cu totii dupa aceasta actiune!

    0
    0

  • costica_magic pe 28 Mar 2010, 01:31
    SHOC

    Cu acest eveniment se mai opreste cateva mimii de secunda incalzirea globala.

    0
    0

  • didi pe 27 Mar 2010, 20:42
    ora pamantului

    Noi romanii, suntem atat de idioti incat nu respectam asa ceva. No comment.

    0
    0

  • eu pe 27 Mar 2010, 19:50
    sa fim mai buni

    noi oamenii am devenit atat de egoisti...nu incercam sa facem nimic ce ar putea fi bine pt toata lumea.nu vedeti cate cutremure,cate catastrofe? parca nici dumnezeu nu ne mai suporta.unii se lupta o viata intreaga pt omenire, iar noi nu putem sa stam o ora fara lumina?si mie imi va fi greu pt ca am 2 copii mici, dar voi stinge lumina.

    0
    0

  • Emilia pe 27 Mar 2010, 13:37
    Ora pamantului

    Si de ce nu faci cunoscut acest alt scop ?

    0
    0

  • :) pe 27 Mar 2010, 12:45
    da..

    totul bine si frumos, dar voi nu realizati ca actiunea asta are de fapt alt scop :) unul cu totul diferit fata de cel pe care il prezinta ei

    0
    0

  • Mihaela pe 27 Mar 2010, 10:50
    Si eu

    Si eu voi stinge lumina. Si anul trecut am stins-o, insa anul trecut erau niste doamne foarte revoltate pe aici ca de ce ne dam importanta si ce aport o sa aduc eu stingand lumina cand toate companiile mari si multe institutii si multi alti oameni nu o sting? Plus ca anul trecut era un meci in ziua respectiva si multe zicea ca meciul e mult prea important. Sper ca anul acesta sa fie alfel situatia.

    0
    0

  • :) pe 27 Mar 2010, 08:45
    ;)

    Foarte frumos! Mi-a placut....Sper sa stingem cu totii lumina ;)

    0
    0

  • steliana pe 27 Mar 2010, 08:29
    ora pamantului

    si eu si toti prieteni mei o sa stingem lumina

    0
    0

  • miha pe 27 Mar 2010, 07:49
    ora pamantului

    Eu, familia mea, elevii mei vom stinge lumina.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod