Simptome ADHD

Sfaturile unui psiholog pentru părinţii cu copii care suferă de ADHD

Nu neglija simptomele de ADHD ale copiilor! Neatenția, hiperactivitatea și impulsivitatea sunt simptome care apar înainte de vârsta de 7 ani.
Aceste simptome îi împiedică, deseori, pe cei mici să se integreze și să facă față sarcinilor de la școală. Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu ADHD, tulburarea hiperkinetică de atenţie, remarcă psihologii. De aceea este foarte important să nu excluzi părerea unui medic specializat pentru a te lămuri în privinţa unor dileme pe care le ai cu privire la modul de comportament al copilului tău.


Cum să recunoşti simptomele de ADHD ale copiilor?


“Copiii cu ADHD sunt neastâmpărați, nu-și găsesc locul pe scaun, aleargă și se cațără peste tot. Ei manifestă dificultăți în efectuarea unor sarcini, sunt ușor distrași de stimuli irelevanți.
În plus, pot fi impulsivi atât verbal, cât și în gesturi, nu au răbdare să-și aștepte rândul într-o situație sau joc de grup și vorbesc fără să fie întrebați în timpul orelor de școală. De asemenea, întrerup adulții când vorbesc, nu se pot concentra să-și facă temele, vorbesc excesiv de mult, indiferent de cadrul social. O altă problemă este că se plictisesc foarte repede dacă nu sunt angrenați în activități care le fac plăcere”,
ne spune Luminița Preduca, psiholog la centrul Infant Kineto Clinic.

Multe dintre aceste comportamente le au și copiii perfect sănătoși.
De aceea, diagnosticul de ADHD poate fi pus doar după o perioadă de observare atentă a copilului, simultan cu obținerea unor informații din istoria de viață a acestuia.


Dieta din timpul sarcinii poate creşte riscul de ADHD


ADHD poate avea cauze multiple care includ moștenirea genetică, mediul familial dezorganizat, problemele mamei la naștere, dar și anumite tulburări ale unor procese neurochimice de la nivelul creierului. În plus, studii recente au demonstrat că o dietă dezechilibrată în timpul sarcinii, cu multe grăsimi și zaharuri, crește riscul de ADHD la viitorul bebeluș, avertizează specialistul.


Cum se pune diagnosticul de ADHD şi ce soluţii există?


Diagnosticarea sindromului ADHD se face printr-o evaluare pluridisciplinară de specialiști în domeniu: medici psihiatri, psihologi, pediatri specializați pe probleme de comportament de dezvoltare și neurologi. "Terapia vizează dezvoltarea abilităților de organizare și planificare, menținerea sub control a simptomelor dominante, managementul furiei și integrarea copilului în mediul social”, afirmă specialistul.

În plus, experții recomandă psihoterapia și, în anumite cazuri, tratamentul medicamentos. Acestea pot atenua simptomele și le pot permite părinților să le stabilească micuților cu ADHD o rutină care să-i ajute să-și depășească problemele.
De mare folos sunt hobbyurile și sportul.
În plus, părinții trebuie să evite critica excesivă a copiilor și trebuie să le ofere cât mai multă dragoste.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nu conteaza pe 11 Oct 2016, 10:33
    SI CARE sunt sfaturile ?

    ??SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?SI CARE sunt sfaturile ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod