Inghetata

Studiu. Îngheţata cu arome artificiale favorizează apariţia sindromului ADHD la copii

Îngheţata industrială cu suc de fructe nu este un desert sănătos pentru copii. Descoperă rezultatele unui studiu care a vizat 64 de sortimente de îngheţată din comerţ.
Îngheţata cu arome artificiale din comerţ favorizează apariţia sindromului ADHD la copii, avertizează Asociaţia Pro Consumatori (APC) care a analizat etichetele a 64 de sortimente de îngheţată de pe piaţă. Spre deosebire de îngheţata făcută acasă, care are la bază laptele, smântâna şi ouăle, sortimentele industriale sunt produse cu multe luni înainte de consum și au ca ingrediente principale lapte praf, zahăr, concentrate/sucuri de fructe și numeroși aditivi, explică Costel Stanciu, şeful APC.

În compoziția fiecărui tip de înghețată industrială se regăsesc în medie 24 de ingrediente, comparativ cu înghețata tradițională unde se folosesc în medie 6 ingrediente. În majoritatea înghețatelor analizate predomină grăsimile exotice hidrogenate de origine vegetală și zaharurile sub diverse forme.

După ce au analizat 25 de tipuri de înghețată cu fructe/suc de fructe, specialiştii APC au constatat că la aceste sortimente cantitatea de suc variază, în medie, între 0,11% și 9,6%.
Mai trebuie să ştii că dacă până acum ai considerat că îngheţata cu fructe este o variantă mai bună pentru tine sau copilul tău se pare că nu era tocmai cea mai bună alegere. Potrivit specialiştilor, valoarea energetică în cazul sortimentelor de înghețată cu arome se situează între 82 kcal și 268 kcal, în timp ce la sortimentele de înghețată cu suc de fructe, aceasta ia valori între 85 kcal și 284 kcal.


Ce conţine îngheţata din comerţ?


De regulă, ingredientele regăsite în compoziția înghețatelor analizate sunt următoarele: apă, lapte praf degresat (0,1% grăsime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudră, proteine din zer, unt clarifiat, frișcă, praf din gălbenuș de ou, grăsime vegetală din nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapiță, fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, extract de cafea, zahăr, sirop de glucoză, sirop de zahăr invertit, sirop de caramel, dextroză, lactoză, fructoză, lecitină din soia, amidon, gelatină de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfeclă roșie, curcumină, arome și pectine.

Dacă nu ai avut curiozitatea până acum să verifici eticheta sortimentelor de îngheţată pe care le cumperi, iată ce listă interminabilă de ingrediente au ele, în comparaţie cu cele câteva ingrediente pe care le folosim pentru a face îngheţata acasă.

Sortimente de inghetata din comert
Foto: Asociaţia Pro Consumatori

Ce aditivi alimentari conţin îngheţatele din comerţ?


Rezultatele cercetării arată că în cele 64 de sortimente de înghețată s-au identificat 31 aditivi alimentari: E100– curcumină, E102 – tartrazină,E 120 – carmin/coșenilă, E122 – azorubină, E124–roșu ponceau,E141 – complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160c – extract de paprika, E162 – betanină, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu E296 – acid malic, E322 – lecitină din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu,  E401 – alginat de sodiu, E405 –propan-1,2-diol-alginat, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectin, E460 – gumă de celuloză, E468 – carboximetilceluloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E477 – esteri ai acizilor grași cu propilenglicol, E1520 - propilen glicol.

Unii aditivi sunt interzişi în ţări precum Australia, SUA, Norvegia, deoarece pot să aibă efecte nocive şi să favorizeze apariţia sindromului ADHD la copii.

„Înghețatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, în majoritatea lor, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă sau din lapte praf degresat (0,1% grăsime) reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, gelatină animală, amidon, zahăr adăugat sub diverse forme și chimicale din belșug.
Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de zahăr adăugat, coloranți artificiali, conservanți și arome artificiale, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice",
avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod