Cum poti sa-l inveti pe micutul tau sa fie respectuos?

Asa cum se intampla in majoritatea situatiilor, este foarte greu sa le explici micutilor in ce consta scara de valori si care sunt regulile sau normele pe care ar trebui sa le respecte in...

Asa cum se intampla in majoritatea situatiilor, este foarte greu sa le explici micutilor in ce consta scara de valori si care sunt regulile sau normele pe care ar trebui sa le respecte in raport cu persoanele din jurul lor.

Daca ii explici, de exemplu, copilului tau ce inseamna sa fie respectuos si sa dea dovada de toleranta, este putin probabil ca va intelege la care se refera acesti termeni. Exemplele practice sunt, insa, extrem de valoaroase...

Supravegheaza-te pe tine insati. Asa zisele stereotipuri sau prejudecati se transmit mai usor decat ai crede micutilor.

Tu esti cel mai important model pentru copil, asa incat nu-ti manifesta fata de el aversiunea sau, in general, dezaprobarea fata de o anumita categorie sociala.

Copiii te asculta mai atent decat ai fi crezut, mai ales atunci cand nu trebuie, intre noi fie vorba... Nu face glume in prezenta lui, daca acestea pot fi interpretabile. N-ai vrea sa stii cate conexiuni se pot face in mintea cruda a copilului tau...

Foloseste orice imprejurare pentru a-i oferi exemple concrete: va uitati impreuna la un film sau la desene animate, ii citesti o poveste, colorati impreuna un desen sau, pur si simplu, contextul este de asa natura.


Selecteaza cu atentie jucariile, cartile si programele de televiziune la care copilul are acces. N-ar fi deloc intelept sa subminezi impactul mass media asupra micutului, care, prin natura varstei, este extrem de receptiv la informatii, mai ales la cele care-i parvin pa cale vizuala.

Nu ezita sa discutati impreuna despre exemplele negative, daca acestea exista. Intreaba-l cum ar fi procedat el intr-o situatie similara si povesteste-i, daca este cazul, din experienta personala.

Fii mereu pregatita sa-i raspunzi la intrebari, mai ales la cele care se refera la distinctia dintre onestitate si respect.
Spre exemplu, a-i spune unei persoane ca este urata poate ca e onest, dar nu este nici pe departe politicos. Tu stii foarte bine acest lucru, dar micutul tau - inca nu...

Respectul fata de ceilalti nu are absolut nimic in comun cu acceptarea unui comportament impropriu. Daca este agresat, fizic sau verbal, ar trebui sa ceara ajutorul celor in masura sa i-l ofere, nu sa riposteze "cu aceeasi moneda".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod