Copiii, micii maestri ai santajului

Ii spui ca nu este voie sa mai manance bomboane inainte de masa. Este o regula sfanta! Si apoi, se aseaza in fata ta, cu o privire mai seducatoare decat a unui inger...
Ii spui ca nu este voie sa mai manance bomboane inainte de masa. Este o regula sfanta! Si apoi, se aseaza in fata ta, cu o privire mai seducatoare decat a unui inger, cerand inca o singura bomboana. Nimic mai mult... Si atunci in tine apare o mare lupta: chiar merita sa il dezamagesti pe copilasul din fata ta sau poti sa te faci ca nu conteaza inca o bomboana? Care este mesajul acestui joc subtil al lui si oare este atat de importanta acea bomboana pentru micutul din fata ta?

Care e semnificatia santajului


Atunci cand apare o regula, copilul incepe prin a verifica daca ea este valabila. In functie de rezultatele pe care le obtine, invata cum sa se descurce in mediul din care face parte.
Un copil care stie ca nu are voie sa manance dupa ora 9 seara, poate afla cu o voce mieroasa si blanda sau chiar cu cateva lacrimi ca acea regula nu se mai aplica daca "plange" mai mult de doua minute ca ii e foame, desi a intrat deja in pat.

Mai poate descoperi si faptul ca regula nu se aplica decat in fata mamei, care are obiceiul de a respecta regulile si pentru ea si pentru micut, dar nu si in fata tatalui, care face destul de usor exceptii si pentru el, dar si pentru copil. Astfel, desi ai sentimentul ca esti un parinte strict, iti educi copilul catre o directie de mic escroc sentimental, care isi va masura dragostea celor din jur prin lucrurile pe care le primeste, desi nu era cazul.


De ce canalul de comunicare este adesea unul sentimental

 
Intr-o prima etapa, orice copil incearca diferite metode prin care poate sa obtina exceptia de la regula. Cei care isi dezvolta abilitatea de a santaja sentimental sunt cei pe care mediul i-a invatat ca acesta este canalul care functioneaza cel mai bine si are cele mai mari sanse de reusita. In functie de modul in care persoanele din jurul sau reactioneaza, el isi poate adapta diferite tipuri de comportament, scopul sau fiind acelasi.

Ce sa faci cu un mic santajist...


  • Invata sa respecti si tu regulile pe care i le impui
Daca unui copil i se cere sa isi puna pantofiorii la locul lor indata ce intra in casa, insa tu nu faci la fel de fiecare data, el va invata automat ca poate sa faca si el acelasi lucru. Copii sunt mult mai atenti la exceptii decat la confirmari ale regulii.
Este foarte important ca regulile sa fie respectate de toti membrii familiei pentru ca el sa le respecte in mod sistematic.

  • Explica-i care e rostul regulii
Copiii sunt niste "omuleti" mai mici si, de cele mai multe ori, sunt foarte inteligenti. Nu ii trata ca si cum tu esti detinatorul adevarului absolut si el nu stie nimic. Explica-i pe intelesul lui si vei avea mari surprize! Atunci cand unui copil i se explica cauza unei anumite reguli, el se simte implicat, responsabilizat in aplicarea regulii si reactioneaza ca atare.

  • Nu te juca cu regulile

Daca ai spus ceva, nu schimba lucrurile doar pentru ca ti s-a schimbat starea de spirit. Daca iti pare rau de hotararea luata, gaseste o explicatie logica.

De exemplu, daca ai spus ca nu plecati in oras si te-ai razgandit, discuta cu el despre asta si despre cum ati putea renunta la ce ati stabilit, concepand programul impreuna.

Nu considera ca ai voie sa cedezi uneori pentru ca micutul tau este "irezistibil". Daca vei schimba mereu regulile in favoarea lui, data viitoare nu va intelege ca trebuie sa respecte regula, ci ii vei intari ideea ca santajul va merge in continuare.

 

Un articol de Lena Rusti, psihoterapeut

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina pe 7 Nov 2010, 13:51
    micul santajist

    am o fetita de 5 ani e foarte cuminte si foarte timida merge la o gramada de chestii extra scolare.Toate bune si frumoase insa cind e vorba sa doarma la amiaza plinge si-mi zice ca se duce la bunasa ,orice strategie folosesc no pot convinge sa doarma ce sa fac?

    0
    0

  • L3cS4 pe 31 Oct 2008, 14:31
    pentru camelia

    camelia,sfatul meu este sa vorbesti cu "mamaia" cat se poate de serios si cat mai repede.nu mai poti continua asa.pana la urma tu esti mama lui,iar nu ea.mult succes

    0
    0

  • camelia pe 23 Oct 2008, 15:00
    santaj

    sunt o mama singurica deocamdata,si am o mare problema. stefan are 4 ani si 8 luni si ma santajeaza ca daca nu ii cumpar o jucarie sau daca il duc la camin va pleca la mamaia si nu ma mai iubeste.problema e ca mamaia ii cam tine hangul,ii face toate poftele se joaca cu el ,lucru pe care eu nu-l pot face zilnic.va rog dati-mi un sfat,pentru ca nu vreau ca stefan sa se indeparteze de mine,si sa ma vada ca pe un dictator. va rog un sfat, nu critici

    0
    0

  • doramunteanu pe 29 Sep 2008, 10:57
    adevarat santaj

    am 3 copilasi, deci pot spune ca am ceva experienta. sapt. trecuta, pe un forum pt. parinti, o mamica cu un copilas de 1,10 ani ma critica dur ca pot sa am si 10 copii, ca tot nu sunt o mama buna, atata timp cat pronunt cuvnatul santaj referitor la comportamentul copilului, ca e un cuvant foarte urat. ca ea considera ca unui copil trecuie sa-i fii prieten, ca trebuie sa-i intelegi nevoile, etc. De acord - cu toate ca unui copil ii trebuie un parinte si nu un prieten (normal, parinte adevarat nu unul dictator) - dar copilul tot te santajeaza sentimental si incearca sa-si afrime independenta. ea inca nu a ajuns cu cel mic la faza de negare, ca dupa aceea mai stam de vorba. TOATA CHESTIA ESTE CA DACA AI SPUS - NU - RAMANE NU, pt. ca altfel copilul se invata ca 3 de nu, inseamana pana la urma un da. me greu sa fii parinte, dar si frumos

    0
    0

  • Luminitamoraru pe 19 Sep 2008, 14:33
    santajul celor mici

    daca impui reguli trebuie sa fii prima care le respecta. Exemplu tau va fi urmat si de copil. Si eu am cedat la mici santaje si am gresit. Cerintele si pretentiile au crescut, ulterior. Am revenit la normal cand am reusit eu sa imi reprim tendinta de a spune "nu vreau sa imi vad copilul suparat sau plangand"

    0
    0

  • dianarosca2007 pe 18 Sep 2008, 16:40
    copiii ,micii maestri ai santajului

    Toate bune si la locul lor cand tu ca parinte reusesti sa-ti respecti hotararile si nu dai inapoi in fata micilor santajisti! Dar ce te faci atunci cand copilul tau nu cedeaza , sau mai rau se inchide in el si chiar iti devine dusman?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod