Ce rol au prietenii in viata copilului tau?

De ce sunt prietenii importanti in viata copilului/tanarului adolescent


Copiii invata o sumedenie de lucruri de la  prietenii lor (uneori lucruri pe care nici parintii nu ii pot invata, indiferent cat de mult acestia si-ar dori acest lucru). 

Prietenii sunt foarte importanti in viata copiilor, in special la varsta pre-adolescentei si adolescentei (intre 13 si 19 ani). Prietenii reprezinta familia pe care si-o aleg singuri in functie de afinitati si simpatii. Daca aceasta viata sociala este bogata si merge bine (are un grup de prieteni cu care se intelege foarte bine), copilul devine increzator in el insusi si in oameni, in general.
Daca copilul are dificultati in a lega prietenii, de cele mai multe ori se simte ranit, trist si singuratic, cu incredere diminuata in sine. 

Lucrul cel mai important pe care il invata copiii este cum sa-si faca prieteni, cum sa creeze si cum sa lege astfel de relatii. Parintele il poate ajuta sa faca acest lucru deoarece beneficiaza mai multe mecanisme/unelte. Pentru a reusi in acest proces, copilul are nevoie sa invete strategii pozitive pentru a obtine ceea ce isi doreste. De exemplu, daca ia o jucarie din mana prietenului lui, copilul trebuie invatat ca aceasta maniera de a obtine jucaria dorita nu e cea mai buna deoarece poate conduce la situatii conflictuale.
Este nevoie sa i se explice ca cea mai buna modalitate de a pastra relatii bune cu ceilalti parteneri de joaca este sa invete sa negocieze pentru obiectul dorit, sa astepte rabdator dupa ceea ce are nevoie sau sa gaseasca ceva echivalent cu care sa se joace. 

Prietenii sunt cei care ofera suport emotional, un element esential in dezvoltarea unui adult sanatos. Trebuie sa fii constienta ca nu poti fi cu copilul tau pe terenul din curtea scolii sau in sala de dans de la absolvirea liceului. Prietenii sunt aceia care il sustin in astfel de imprejurari, care il includ in jocurile lor, ii vor face cunostinta cu alti oameni si care, mai tarziu, ii vor spune ca arata si este un om minunat atunci cand partenerul/partenera nu-i vor acorda atentia necesara.


Prietenii sunt cei care il pot ajuta pe copilul tau sa invete sa faca multe lucruri deoarece prietenii solutioneaza impreuna probleme, se imita unul pe celalat si isi impartasesc informatiile si cunostiintele (cum sa fie mai bun la o materie, cum sa mearga cu bicicleta, rolele, etc.).

Unii specialisti considera ca cel mai important element al succesului viitor al unui copil este abilitatea de a-si face prieteni, mai importanta chiar decat gradul de inteligenta sau diplomele obtinute in timp. Aceasta nu inseamna ca doar copiii cei mai populari in scoala vor reusi mai tarziu in viata.
Ceea ce conteaza nu este numarul de prieteni pe care si-l poate face un copil, ci mai degraba abilitatea de a relationa, de a fi sociabil, deschis, empatic.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • amy pe 23 Nov 2008, 22:06
    prieteni

    eu am doua fetite de5 si 7ani.cea mica de cate ori vine cineva sa se joace cu ele devine egoista si se supara di orce.am ancercat sai explic ca nu e frumos ce face si cei care vin la ea trebue respectati.dar tot nu antelege.puteti sa-mi dati un sfat.

    0
    0

  • mimosa pe 8 Oct 2008, 14:40
    ce rol au prietenii in viata copilului tau?

    la obiect articolul DAR CE FACEM cand prietenii trag in jos copilul adolescent cu anturajul si conceptiile de viata(gen EMO)/////

    0
    0

  • z_andy pe 3 Oct 2008, 09:26
    cred ca tot ce ne inconjoara e important

    in viatza unui om exista ma multi factori care participa la dezvoltarea lui. Cei externi , printre care si camarazii de joaca, sunt foarte importanti in dezvoltarea personalitatii unui copil! interesant articol. felicitari ca-i invatati pe perinti sau viitorii parinti cum sa-si educe copii astfel incat sa aiba un viitor placut

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod