4 lucruri pe care le poți învăța de la copilul tău

Inocența și candoarea sunt principalele lui caracteristici, dar există o mulțime de lucruri pe care le poți învăța de la copilul tău. Bebelușii cunosc secretele relaxării și optimismului!
Dacă îți privești bebelușul cu atenție vei observa că are mecanisme naturale de apărare și, în spatele reacțiilor aparent întâmplătoare, există o putere de adaptare și o veselie care nu a intrat încă în contact cu stresul. Schimbatul scutecelor și orele de masă ale bebelușului îți pot distrage atenția, dar noul membru al familiei te poate învăța cum să faci față mai ușor momentelor dificile, în ciuda vârstei fragede.
Există o mulțime de activități legate de rolul de părinte care nu inspiră tocmai relaxare, spre exemplu sculatul la ore diferite, prepararea meselor în grabă pentru a avea grijă de cel mic sau faptul că îți uiți acasă telefonul sau tableta când pleci la plimbare cu bebelușul, însă este și o perioadă în care ai șansa de a deveni mai optimist și de a-ți schimba viziunea asupra problemelor care apar tot timpul.

 
Iată ce lucruri poți învăța de la copilul tău în timp ce faci față provocărilor rolului de părinte:

 
1. Fii mai atent la întreaga experiență senzorială

Ai privit un bebeluș căruia îi place să facă baie? Se bucură de fiecare etapă a acestui proces. Îi place să asculte cum curge apa, să se joace și să arunce clăbuc.
Felul în care observă bebelușul fiecare lucru îți arată că totul contează și nu trebuie să treci cu vederea lucrurile care te fac să te simți bine, chiar dacă în aparență sunt nesemnificative. Pe măsură ce mergi cu bebelușul în locuri diferite și vezi că îi plac grădina zoologică, oceanul sau chiar să vadă ce alimente sunt pe raft la supermarket, îți dai seama că nicio experiență nu este inutilă. Pentru bebeluș sunt lucruri pe care le experimentează pentru prima oară și senzația de uimire și surprindere îi luminează chipul, în timp ce tu îți aduci poate aminte cum a fost și pentru tine când ai mers în aceste locuri cu părinții tăi. Important este să reții că, la fel cum bebelușul este fericit de fiecare dată când vede ceva nou, și tu poți redescoperi lucruri interesante în activitățile zilnice, în ciuda oboselii după o zi lungă la serviciu.

 
2. Trăiește clipa

Cel mai mult contează momentul prezent: felul în care te urmărește bebelușul, cum râde atunci când vă jucați împreună. Se concentrează pe ce se întâmplă acum, nu ia în seamă faptul că a plâns aseară și nici nu pune la îndoială cât de mult ții la el.
Acesta este un exemplu și pentru tine, fiind unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți învăța de la copilul tău. Nu trebuie să-ți faci griji constant pentru ce ar putea să se întâmple. Sentimentul constant de îngrijorare te va distanța de cei dragi și nu te vei putea bucura de momentele importante. Nu te gândi mereu la ce ai de făcut după ce adoarme bebelușul, ci joacă-te cu el și râzi mai des. Nu-ți face bine să fii mereu într-o stare de vigilență, în încercarea de a prevedea toate lucrurile de care ai putea să ai nevoie. De asemenea, faptul că bebelușii cresc foarte repede trebuie să-ți amintească și de nevoia de a fi alături de ei în clipele în care contează cu adevărat. Nu lăsa emoțiile negative sau stresul să te copleșească.

 
3. Conștientizează-ți emoțiile, dar nu te focaliza asupra lor

Nu toate zilele sunt perfecte și cu siguranță vei avea parte de numeroase momente neplăcute. Nu trebuie să ignori sentimentele pe care ți le provoacă o nereușită, însă bebelușul te poate învăța cum să depășești acele clipe.
Spre exemplu, chiar dacă a plâns, bebelușul se va înveseli la apariția unei jucării noi sau dacă primește o îmbrățișare de la cățelul vostru. Aceste mici evenimente care au un efect aproape magic asupra bebelușilor îți demonstrează că nu este nicio problemă dacă treci prin stări emoționale dificile, că este în regulă să te decarci și să spui ceea ce simți, dar că, odată ce momentul a trecut, îți poți focaliza atenția asupra altor lucruri care te binedispun. Nu trebuie să privești totul ca pe un eșec, ci drept o nouă șansă de a te bucura de alte lucruri.

 
4. Sărbătorește fiecare mică realizare

Știi cât de mult te bucuri de fiecare dată când bebelușul reușește să facă ceva nou? De exemplu, este prilej de voie bună când învață cum să aplaude sau când îți dă să guști din napolitana preferată ori când reușește să-și scoată singur șosetele. Ei bine, toate aceste lucruri pe care ți se pare justificat să le incluzi pe lista de motive care te fac fericit și îți readuc zâmbetul, trebuie să te încurajeze să procedezi la fel și în cazul tău.
Acceptă complimentele, bucură-te când ai reușit să iei tot ce era pe lista de cumpărături sau când ți-ai făcut timp pentru exerciții fizice. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod