Yorkshire Terrier - un aristocrat in miniatura

Originea Yorkshire Terrier-ului - cum se intampla, de altfel, in cazul celor mai multe rase - este dificil de stabilit cu precizie. Ceea ce se poate afirma insa cu siguranta...

Originea Yorkshire Terrier-ului - cum se intampla, de altfel, in cazul celor mai multe rase - este dificil de stabilit cu precizie. Ceea ce se poate afirma insa cu siguranta este faptul ca acesta reprezinta fructul incrucisarilor mai multor varietati de terrier. Descoperim, astfel, amprenta unuia dintre cei mai probabili stramosi ai sai, Skye, in filaturile din Leeds.

In 1576, Abraham Fleming folosea pentru prima oara, in gazeta "English Dog", denumirea de "Terrar", transformata ulterior in "Terrier", pentru desemnarea unui caine care "avea talentul sa adulmece urma iepurilor, a vulpilor si a bursucilor". In 1760, intr-un alt jurnal, se vorbea din nou despre doua varietati de terrier utilizate la vanatoare.



Asa cum precizeaza Mona Huxam, in cartea sa intitulata dupa numele rasei, in timpul revolutiei industriale, comunitatile de lucratori din minerit si prelucrarea lanii, din imprejurimile localitatii Glasgow, au parasit Scotia natala si s-au indreptat spre Yorkshire, unde activitatea din cadrul acestor ramuri avea un nivel ridicat.

Ei erau insotiti de cainii lor - o varietate de terrier numita Paisley sau Skye Terrier. Acestia erau crescuti, se pare, special pentru a alunga sobolanii din mine si pentru a ajuta la vanatoare, scotand prada din vizuina.

Populatia autohtona nu a fost prea incantata de abilitatile noilor veniti, deoarece exista deja preocuparea pentru o alta varietate, numita Brokenhaired Terrier, si se urmarea incrucisarea cu Clydesdale Terrier, un caine cu o infatisare exotica, in vederea obtinerii unui exemplar cu aspect cat mai comercial.

Crescatorii care doreau sa cucereasca piata au acordat atentie atat caracteristicilor native, functionale, ale rasei precum si imbunatatirii acestora prin adaugarea de "ingrediente" atractive: rafinament, eleganta.

Cum legile timpului pedepseau sever braconajul, oamenii au adoptat o solutie relativ simpla. Ei au apelat la serviciile unui terrier de talie mica, usor de ascuns si de transportat in buzunar. In cazul in care se impunea retragerea precipitata a contravenientilor, cainele isi putea pierde repede urma. Pe de alta parte, datorita lungimii suficiente a blanii, acesta putea fi recuperat fara probleme din ascunzatorile animalelor vanate.

Aceasta caracteristica a fost obtinuta prin imperecherea cu Bichonul Maltais, rasa revenita in Anglia prin intermediul marinarilor care achizitionasera cateva exemplare la un pret avantajos, din porturile Mediteranei.

In general, acesti caini erau oferiti drept cadou sau, uneori, schimbati in taverne pe... bere. In ciuda aspectului deosebit de atragator, comerciantii de grane ii foloseau la prinderea soarecilor.

Din "melanjul" tuturor acestor rase mentionate anterior a luat nastere noua rasa, Yorkshire Terrier, care a devenit curand foarte apreciata. Popularitatea in crestere precum si succesul repurtat in cadrul expozitiilor canine, a permis crescatorilor sa solicite preturi destul de ridicate pentru un asemenea exemplar.

In 1860, rasa a participat la Expozitia de la Birmingham la clasa Terrieri in miniatura, special conceputa, atat sub denumirea de Scotch Terrier, cat si Brockenhaired Terrier.
In 1866, Kennel Club a recunoscut rasa, iar in 1898 a fost publicat standardul oficial. La momentul respectiv, un Yorkie cantarea intre 2,2 si 6,7 kg.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mirela pe 12 Mar 2014, 22:54
    o minune de catel

    Yorkisorul meu are 10 luni si sunt fermecata de acest caine de o frumusete exceptionala, cu adevarat, un aristocrat printre caini! Am vazut pentru prima oara un exemplar acum 12 ani si mi-am dorit sa am candva un yorkie dar pe vremea aceea aveam un bison frisee tare dragalas si a trebuit sa astept inca 5 ani. Acum avem acest yorkshire de 2,7 kg si sunt fericita...

    0
    0

  • vali pe 22 Sep 2011, 19:55
    despre yorkshire terrierul

    avem o catelusa si o cheama MAYA dati-mi voie sa va spun ca e o scumpa si il recomand tuturor si un sfat de la mine CUM II INVATATI DE MICI ASA II AVETI SI MARI exact ca si cu copiic

    0
    0

  • iuliana pe 12 Sep 2011, 16:30
    caini

    Yorkshieri terrier sunt superbi,ii iubesc!!!!!!sunt foarte fideli si devotati stapanilor si se comporta frumos cu copii,numai daca acestia nu il /o trateaza ca pe o jucarie deoarece ei sunt finte reale si au nevoie de aceeasi nevoi ca un bebelusi si trebuie tratati bine, trebuie periati zilnic, si parul din fata trebuie prins deoarece ii poate face iritati,si urechile trebuie ingrijite de asemeneea. Yorkshieri terrier sunt niste caini minunati si deosebiti,au nevoie de multa iubire si de mult timp ,nu trebuie alintati des,deoarece se vorobisnui asa. Doar un sfat de la mine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • teodora bogdan pe 18 Mai 2010, 14:29
    yorkshire missy

    si eu am un yorkie e fetitza o cheama Missy si e foarte draguta.am vazut ca multi au zis ca sunt rai...etc. eu cred ca depinde de la caine la caine. Va pup Teodora

    0
    0

  • Ana pe 16 Ian 2010, 10:30
    il ador :X

    sufletzelu` meu e f cuminte ! cam pretentzios la mancare,dar merita ! :* bobytza de mic e bland...iubeste copiii cumintzi si care l mangaie !

    0
    0

  • iuliana pe 22 Sep 2009, 18:16
    yorkshire terrier

    am un exemplar din aceasta rasa acasa de aprox.7 luni,si tin sa precizez ca este un caine cu o personalitate puternica,foarte devotat,si un mare jucaus,o ador..nu am nimic de reprosat:X:X:x:X

    0
    0

  • Alexandra pe 17 Mar 2009, 21:06
    yOrKsHiRe TeRrIER

    SUNT FOART AGRESIVI SI NU-MI PLAC IN PLUS ESTE FOARTE RAU CU COPILUL MEU PUR SI SIMPLU IL MUSCA

    2
    0

  • Alexandra pe 17 Mar 2009, 21:01
    YorkShire Terrier

    Imi place foarte mult rasa aceasta si imi doresc un catel ca acesta l-as ingriji si pot iesi cu el la o plimbare de 20 de minute pt. ca acest caine este multumit daca merge !!!:D:D:D:D:D:D:P:P:P:P

    0
    0

  • adeline pe 30 Iul 2008, 10:21
    despre yorkshire

    eu am un pui si sunt foarte multumita .este forte istet si intelept .un foarte bun caine de companie si de apartament

    0
    0

  • adina pe 10 Iul 2008, 00:53
    yorshire terrierul si copiii

    Am un yorkshire terrier de 2 ani foarte rasfatat care nu suporta copiii.Devine agresiv atunci cand ii vede.Problema este ca sunt insarcinata si nu stiu cum as futea face sa il obisnuiesc cu copilul.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod