Si cainii sufera din cauza fobiilor

Teama este un "mecanism" esential pentru supravietuire si, in afara fricii instinctive, exista si teama invatata din diverse situatii.
Teama este un "mecanism" esential pentru supravietuire si, in afara fricii instinctive, exista si teama "invatata" din diverse situatii. Aceasta permite animalelor sa evite pericolul si repetarea unei situatii din trecut care a avut un efect negativ asupra lor. Manifestarea fricii in cazul cainilor este, prin urmare, normala.

Problemele apar cand teama capata proportii ingrijoratoare, exagerate. In aceste cazuri vorbim despre fobii. La fel ca si oamenii, cainii pot dezvolta o teama exagerata pentru anumite situatii, sunete sau obiecte. Teama apare de obicei in primele luni de viata, fiind cauzata de evenimente traumatizante.

Frica se poate manifesta in diverse forme, precum tremurat, fuga si dorinta de a se ascunde, asezarea in pozitie ghemuita cu urechile culcate, lipsa reactiilor si privirea fixa.


In cazurile extreme, teama se poate manifesta prin comportament agresiv, in special daca animalul se simte amenintat. In aceste cazuri, atacul poate fi lansat si asupra stapanului sau asupra unei persoane cunoscute cainelui, teama fiind cea care ii dicteaza actiunile.

Teama prelungita sau repetarea frecventa a episoadelor care o produc ar putea avea efecte negative asupra starii fizice a cainelui: pierderea apetitului, scaderea in greutate sau diaree.

Prevenirea aparitiei fobiilor se "planifica" din primele luni de viata ale cainelui. In aceasta perioada se evita traumatizarea catelusului, cea mai frecvent intalnita cauza a aparitiei fricii necontrolate fiind trauma sonora.


Auzul foarte fin al cainilor ii poate face sa perceapa si sa reactioneze diferit fata de noi la sunetele puternice. Zgomote precum tunetele, artificiile si chiar cele produse de aspirator sau diverse aparate casnice sunt adesea cele care reusesc sa-i sperie pe catelusi.

Pentru a putea fi obisnuit cu situatiile care ar putea sa-l sperie, catelusul este expus treptat situatiilor stresante. De exemplu, daca locuiesti intr-un oras, trebuie sa plimbi putin cate putin cainele in zonele aglomerate pentru ca acesta sa se obisnuiasca cu aglomeratia si sunetele puternice.

Tratarea cainilor care sufera de fobie fata de anumite sunete se poate realiza cu ajutorul inregistrarilor.
Inregistreaza sunetele care ii provoaca teama cainelui tau si reda-le, crescand treptat volumul, ajungand la un nivel ridicat in cateva zile. Cainele se va obisnui cu sunetul si nu il va mai considera o amenintare. O regula foarte importanta este sa reglezi volumul astfel incat "terapia" sa inceapa cu sunete de intensitate slaba.

Fobia fata de obiecte este mai rara, dar nu imposibila. Tratarea cainelui, ca si in cazul fobiei fata de anumite sunete, se face prin expunerea treptata fata de obiectul care ii produce teama.

In cazurile extreme, medicul veterinar sau un specialist in comportamentul canin te poate ajuta sa iti "vindeci" cainele de frica excesiva.
Nu ezita sa apelezi la sfaturile lor.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nusulina pe 1 Nov 2008, 07:32
    Epilepsia la caine

    Am un labrador superb auriu in varsta de 7 ani si pe langa faptul ca il doare o laba de cate ori se schimb timpul, ceea ce ma face sa cred ca are reomatim, mai face si crize de epilepsie si asta ma inebuneste findca nu suport sa-l vad sufeind fara sa-l pot ajuta.Aceasta se manifesta pri pierderea echilibrului mai ales la membrele anterioare, tremuraturi si parca i se inclesteaza gura. Totul tine in jur de 2-3 minute dupa care isi revine si este din nou vioi.Noi il inconjuram cu f. multa dragoste si suntem alaturi de el cu vorbe bune si cu mangaieri dar maimult de atat ceputem face? L-am dus la medic i s-au facut analize care aui esit bune iar despre epilepise ni s-a spus ca nu exista tratament. Oare chiar nu se poate face nimic? Iar durerile reumatice le-am tot tratat cu rimadil tot la sfatul medicului dar fara succes. Va rog daca se poate un sfat pentru a usura suferina bunului nostru prieten. Cu multe multumiri si consideratie. Maia

    0
    0

  • mirela pe 20 Aug 2008, 21:09
    marthastewart.com

    celebrul site marthastewart.com il stiti?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod