Doua portii mai mici sau una mare?

Mai multe institute de cercetare au finalizat recent unele studii care au determinat reevaluarea recomandarilor privind modul de hranire a pisicilor adulte, sanatoase. Animalele din genul...

Mai multe institute de cercetare au finalizat recent unele studii care au determinat reevaluarea recomandarilor privind modul de hranire a pisicilor adulte, sanatoase.

Animalele din genul Felis, de care apartine si pisica domestica, vaneaza rozatoare, pasari mici, reptile si amfibieni, ce constituie principala componenta a dietei lor.

Un astfel de specimen, in greutate de 30 g, furnizeaza aproximativ 2 kcal/gram (60 kcal/animal). Pentru a-si acoperi necesarul zilnic de calorii, o pisica trebuie sa vaneze 5 astfel de animale, in mediul natural aceasta cantitate de hrana fiind consumata in mai multe mese.

Practic, s-a constatat ca cele mai multe feline sunt active pe inserate sau in zori - atunci cand si pisica vaneaza cea mai mare parte a prazii - hranindu-se in mod repetat cu portii mici pe parcursul acestor perioade.

Aparitia indigestiei la anumite animale din grupul de studiu, manifestata prin eructatii, a determinat initierea testelor ce au demonstrat ulterior beneficiile alimentatiei in portii mici si dese de-a lungul unei zile, in detrimentul unei singure mese.

S-a presupus ca o masa bogata, ce umple stomacul la capacitatea maxima, nu este complet digerata din cauza faptului ca sucul gastric nu patrunde complet bolul alimentar, rezultand o parte de hrana digerata si alta nedigerata.

In continuare bacteriile din stomac incep procesul de fermentatie a materiei nedigerate, utilizand dioxid de carbon, ce cauzeaza eructatiile.

In cadrul testului, fiecare portie zilnica de 100 g a fost impartita in doua mese, una dimineata, iar cealalta seara. Anterior, pisicile primisera o singura portie de 100 g de hrana seara. Ea a inclus: carne si organe de vitel, carne si organe de miel, carne si organe de iepure, carne si organe de vaca, carne si organe de pui.

Dupa prima zi de experimentare a doua portii de hrana pe zi, in loc de o singura portie, nu au observate alte simptome de indigestie.
Procesul de hranire a fost urmat oficial timp de doua luni, cu toate ca, Institutul Feline Future considera ca in gospodariile in care traiesc una sau doua pisici, portia zilnica trebuie impartita in trei mese pe zi- in functie de posibilitati.

Cu toate acestea, rezultate benefice ale programului de alimentatie de trei ori pe zi in locul celor doua portii de hrana nu au fost inregistrate la pisicile adulte, sanatoase. Aceasta tehnica este recomandata pisicilor batrane sau celor care sufera de constipatie cronica.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod