Cum sa achizitionezi un Dobermann - Opinia crescatorului

Rasa "creata" de om, Dobermannul este dotat cu indubitabile capacitati agresive, dar si cu un caracter docil, fiind un caine foarte usor dedresat. Sunteti in cautarea catelusului...
"Daca macar una dintre o suta de fiinte umane s-ar asemana din punct de vedere moral cu acest caine, lumea ar fi cu mult mai buna decat este in realitate". (Honet)

Rasa "creata" de om, Dobermannul este dotat cu indubitabile capacitati agresive, dar si cu un caracter docil, fiind un caine foarte usor de dresat. Sunteti in cautarea catelusului perfect si nu stiti cu ce sa incepeti? Iata cateva sfaturi pe care le puteti urma atunci cand doriti sa achizitionati un pui de Dobermann de calitate.

Nici jucarie, nici arma mortala
Apropierea de un Dobermann adult trezeste intotdeauna un sentiment de teama. Dimensiunile corporale, mai presus de toate, supletea specifica ce pare sa comprime o musculatura atletica pregatita intotdeauna pentru actiune, atitudinea dominanta, expresia vigilenta a ochilor, botul lung si subtire, cu o inchidere perfecta a dintilor, toate aceste caracteristici nu denota supunere, ci un caracter special, cu alte cuvinte un caine pe care stapanul se poate baza intotdeauna, un caine care iese in evidenta.


La fel ca toate miturile care se respecta, chiar si in jurul acestei rase se invart multe superstitii si legende. Cea mai celebra dintre toate se refera la nebunia Dobermannilor, boala provocata de presiunea exercitata asupra creierului de cutia craniana mult prea mica. Dobermannul face parte din acel cerc elitist, reprezentat de familia cainilor utilitari si de aparare. In esenta caini dotati in special cu o capacitate ofensiva de netagaduit, ei au o atitudine docila, fiind, prin urmare, foarte usor de dresat.

Din pacate insa, acum douazeci de ani, Dobermannul a devenit un caine foarte la moda, motiv pentru care, crescatori lipsiti de scrupule, presati de numeroasele cereri existente pe piata, au imperecheat acesti caini fara sa-si asume responsabilitatea si fara sa urmareasca vreun criteriu anume in afara celui privind propriile interese financiare.
Cel mai important era, la momentul respectiv, sa iesi pe strada la plimbare insotit de un caine care era echivalentul unui pistol cu glontul pe teava si sa te expui astfel in absurda intentie de a-ti demonstra pseudo-virilitatea.

Astfel, atitudinea de cruzime si de ignoranta a proprietarilor care se gandeau sa trateze acest caine de parca ar fi fost o simpla jucarie a avut consecinte negative asupra evolutiei rasei, care a cunoscut in scurt timp o cadere dramatica a popularitatii. Insa Dobermannul - in ciuda tuturor acestor aspecte - era un caine exceptional, iar atunci cand piata a ajuns sub controlul expertilor chinologi (aproximativ acum 25-30 de ani), care isi doreau sa aiba exemplare de calitate, si nu doar sa obtina bani de pe urma cainilor, au disparut dintr-o data toti acei crescatori iresponsabili, iar reproducerile au revenit la un nivel calificat.


In primul rand este indicat sa nu cumparati pui de Dobermann de oriunde (de la targ, din portbagajul unui autoturism), fara a va informa temeinic inainte. Este mai bine sa va orientati spre o canisa care se ocupa doar de o singura rasa, fiind cunoscut faptul ca aceasta activitate de crestere a cainilor necesita o implicare serioasa. Este destul de dificil sa cresti o singura rasa canina, asa ca va puteti imagina cum stau lucrurile in cazul a trei, patru sau chiar mai multe.

Repere sigure
Nu va incredeti in... voi insiva
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod