Cum deparazitam pisicile

Caldura verii aduce cu sine una dintre cele mai stresante probleme ce afecteaza animalele de companie: invazia puricilor. Desi mai putin sensibile decat cainii...

Caldura verii aduce cu sine una dintre cele mai stresante probleme ce afecteaza animalele de companie: invazia puricilor. Desi mai putin sensibile decat cainii, pisicile suporta destul de greu disconfortul cauzat de parazitii externi, de multe ori ajungand sa manifeste dermatite grave ce necesita tratamente de lunga durata.

Deparazitarea externa a pisicii este o necesitate impusa atat de normele de igiena, cat si de cele de bun-simt. Evolutia medicinei veterinare a determinat aparitia unor metode dintre ce in ce mai eficiente, mai putin periculoase pentru animal si mai usor de aplicat.

La ora actuala exista pe piata romaneasca numeroase produse antiparazitare de calitate, de provenienta autohtona sau de import: sampoane, pudre, zgarzi antiparazitare, spray-uri si solutii spot-on. Acestea sunt diferentiate atat prin metoda de aplicare, cat si prin intinderea in timp a efectului antiparazitar.

Astfel, sampoanele au avantajul de a avea un pret scazut pentru fiecare aplicare, dar eficienta lor in timp este foarte redusa, avand remanenta cea mai scazuta.

Sunt omorati doar parazitii adulti din blana pisicii, ramanand ouale acestora, iar animalul nu este protejat impotriva unei reinfestari imediate.

In plus, sunt numeroase pisici care nu prea agreeaza baia, aceasta metoda dovedindu-se stresanta atat pentru animal, cat si pentru stapan.

Pudra antiparazitara este ceva mai eficienta decat samponarea, cu conditia sa se foloseasca un produs recomandat si pisicilor, deoarece numeroase prafuri anti-purici sunt destinate exclusiv cainilor, continand substante care sunt toxice pentru feline.

Aplicarea prafului antiparazitar nu deranjeaza foarte tare animalul si, de obicei, nu apar reactii neplacute, nici macar in cazul in care animalul ingereaza prin lingere cantitati mici din produsul antiparazitar.

O alta metoda de a va scapa pisica de "musafirii nepoftiti" este folosirea spray-urilor antiparazitare. Aceasta metoda are o serie de avantaje incontestabile: efect imediat, eficienta mare si remanenta buna, in cazul folosirii unor produse de calitate aplicate corect, efectul acestei metode putandu-se prelungi pana la o luna dupa fiecare aplicare.

Unul dintre dezavantajele acestei metode este legat de pretul produselor, spray-urile de calitate fiind destul de scumpe. Este adevarat, pe de alta parte, ca pentru o pisica se folosesc cantitati destul de reduse din substanta, un flacon de spray fiind suficient pentru o lunga perioada de timp.



Un alt dezavantaj il constituie faptul ca, de obicei, pisicile se sperie atunci cand se foloseste spray-ul si nu ezita sa-si manifeste dezaprobarea prin miorlaituri amenintatoare, zgarieturi sau muscaturi. In plus, dupa aplicarea solutiilor antiparazitare, animalele nu ezita sa se spele, pentru ca apoi sa saliveze abundent sau chiar sa vomite.

Aceste manifestari se datoreaza nu toxicitatii produselor - asa cum cred de obicei stapanii panicati - cat gustului total neplacut pe care il au majoritatea produselor sub forma de spray. Este deci absolut obligatoriu ca dupa aplicarea spray-ului pisica sa fie supravegheata si impiedicata sa se linga pana la uscarea completa, tocmai pentru a fi evitate astfel de situatii neplacute.

Cea mai populara metoda antiparazitara este, fara indoiala, zgarda anti-purici, care este preferata de multi proprietari de pisici nu atat pentru intensitatea efectului antiparazitar, cat pentru motive estetice, multe astfel de produse avand mici "artificii" ce le impun in alegerea cumparatorilor: culori atragatoare, mici clopotei colorati sau medalioane.

De cele mai multe ori, zgarda antiparazitara nu are puterea de a face fata unei infestatii masive cu puricii, fiind un mijloc antiparazitar complementar, care ar trebui folosit in corelatie cu o alta metoda de deparazitare externa.

Totusi, produsele de foarte buna calitate din aceasta categorie pot fi suficiente pentru o pisica ce nu este expusa unei infestatii masive, de exemplu in cazul animalelor ce nu ies niciodata din apartament sau in sezonul rece, cand numarul parazitilor externi este mult redus.

Desi slaba ca intensitate, eficienta zgarzii antiparazitare este destul de lunga ca durata, situandu-se intre 3 si 6 luni din momentul in care produsul este scos din ambalajul sau etans.

Zgarda anti-purici este total nepotrivita pentru animalele ce sunt lasate sa hoinareasca nesupravegheate, existand riscul ca pisica sa se agate cu zgarda in diverse obstacole si sa ramana spanzurata in ele. Multi producatori au luat in calcul si aceasta situatie, astfel au aparut pe piata zgarzi speciale pentru pisici, care au o zona elastica ce permite largirea fortata a zgarzii, permitand animalului sa scape din "streang".

Cele mai usor de aplicat si mai putin suparatoare pentru pisici sunt solutiile spot-on. Produse de ultima generatie, acestea sunt foarte eficiente si au o perioada de actiune in jur de 3-4 saptamani.

Este de ajuns ca cele cateva picaturi sa fie aplicate direct pe pielea pisicii, in zona crestetului sau a cefei, pentru ca animalul sa fie aparat impotriva parazitilor pentru o luna.

Au aparut si substante mai complexe, care protejeaza pisica impotriva puricilor si capuselor, dar distrug totodata si parazitii auriculari si chiar si o parte dintre parazitii intestinali.

Acest tip de produse provoaca rareori reactii neplacute dupa aplicare, singurul dezavantaj real fiind legat de pretul destul de mare al acestor produse. Ca si in cazul spray-urilor si al pudrelor antiparazitare, proprietarii de pisici trebuie sa se asigure ca achizitioneaza produse destinate felinelor, o parte dintre produsele destinate cainilor fiind toxice si chiar letale pentru pisica.

In concluzie, este evident ca mijloacele antiparazitare actuale sunt suficient de variate, ele putand fi adaptate atat in functie de stilul de viata al pisicii, de varsta si de starea sa de sanatate, cat si in functie de bugetul proprietarului. Este de ajuns sa va adresati medicului veterinar pentru ca acesta sa va recomande produsul cel mai potrivit pentru pisica dumneavoastra!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod