Chinese Crested Dog, un catelus vioi

Chinese Crested Dog este un caine cu care va puteti intelege de minune. El stie sa se faca repede placut, iar deviza lui pare sa fie "peste tot impreuna, nu conteaza unde!"

Diferente, dar nu contradictii

Exemplarele cu par, Powderpuff, si cele fara par sunt aduse pe lume de aceiasi parinti. Cele dintai au la nastere corpul acoperit in intregime de blana, in timp ce exemplarele celelalte au numai capul, varful cozii si extremitatile acoperite cu putin par.

Pentru varietatea fara blana, standardul prevede o piele perfect neteda, cu exceptia extremitatilor, acoperite de par. La Powderpuff selectia are insa in vedere subparul des si matasos si o blana exterioara usoara si, asa cum am mai spus, eterata.

Un viitor proprietar de Chinese Crested Dog trebuie sa constientizeze faptul ca, atunci cand este pus in situatia de a alege intre cele doua varietati, trebuie sa tina cont de avantaje si dezavantaje...

Un exemplar fara par poate fi invatat relativ usor sa foloseasca litiera.
In plus, este foarte curat si nu lasa par. El poate fi vazut adesea spalandu-se pe labute ca pisicile.

Pentru cei carora le place sa doarma in pat cu cainele, varietatea fara par este alegerea perfecta. Si asta pentru ca stie cum sa incalzeasca bine asternuturile stapanului sau! Important este ca patul sa nu fie prea inalt, pentru ca altfel nu poate cobori noaptea, daca are nevoie. Exemplarele fara par nu au nici un fel de miros, iar pielea lor nu este uleioasa. Important este sa-i faceti baie o data pe luna si sa-i aplicati pe piele o crema hidratanta.

Cainii din varietatea cu par sunt animale care iubesc curatenia. Nu degaja nici un miros specific si pot fi parfumati, in limitele normale...
O baie la doua saptamani este de ajuns si, pentru ca nu lasa prea mult par, toaletarea se poate face o data pe saptamana.

Chinese Crested Dog, varietatea cu par, este foarte afectuos, dar nu atat de apropiat de stapan ca fratiorul sau fara par.

Oricum, nu il scapati din ochi...

Inainte de toate, nu uitati ca un caine nu este, nu a fost si nu va deveni niciodata un... copil. Puteti sa-l rasfatati, dar trebuie sa va amintiti intotdeauna ca are nevoi cu totul diferite de cele ale unui copil.

Nu ridicati niciodata catelusul in aer, leganandu-l, pentru ca acest lucru il sperie foarte tare. Il puteti strange insa in brate, pentru a-l face sa se simta in siguranta.


Pentru a-l toaleta, ridicati-l cu grija si asezati-l pe o masa indeajuns de inalta, acoperita cu un covoras de cauciuc. Cainii de talie mica au osatura foarte fragila si greu sudabila, asa ca este foarte important sa se afle pe o suprafata stabila. Nu scapati cainele din ochi in timpul toaletarii; nu-l lasati pe masa pentru a raspunde la telefon, de exemplu, pentru ca riscati sa asistati la accidentarea sa...

Se intampla adesea ca persoanele interesate de varietatea fara par a rasei Chinese Crested Dog sa constate la ceva timp dupa ce au achizitionat un astfel de exemplar ca, de fapt, acesta este un Powderpuff care a fost... epilat.

Bineinteles ca astfel de intamplari aduc mari prejudicii rasei si crescatorilor acesteia, pentru ca ei se straduiesc sa pastreze integritatea celor doua varietati.

Oricum, aparitia unei varietati intermediare face si mai dificila alegerea unui exemplar veritabil de Chinese Crested Dog...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod