O pisica si... un caine

Se intampla, nu de putine ori, ca o data cu aducerea in familie a unei pisici sa apara si un caine. Daca sunt pui, cei doi "inamici" stravechi se vor obisnui repede unul...
Se intampla, nu de putine ori, ca o data cu aducerea in familie a unei pisici sa apara si un caine. Daca sunt pui, cei doi "inamici" stravechi se vor obisnui repede unul cu altul, ba chiar pisica poate deveni partenerul preferat de joaca al cainelui. In orice caz, ea are sanse sa il domine prin comportament, mai ales daca cei doi sunt de dimensiuni apropiate.

Situatia se schimba atunci cand cainele este nou venit in casa; pisica nu il cunoaste si poate fi afectata de aparitia lui, chiar daca este vorba de un caine mai bland. De aceea, cainele trebuie tinut, cel putin pentru o perioada, sub control, pana ce pisica se va obisnui cu el si ii va cunoaste intentiile.
Personalitatea pisicii este influentata foarte mult de mediul in care creste. Cu cat ea se simte mai in siguranta in prezenta copiilor si a celorlalti membri ai familiei, cu atat inhibitiile in fata unui nou venit, fie el si un caine, vor fi mai putine.

Atunci cand vreti sa aduceti un caine intr-o casa unde exista deja o pisica, ar trebui ca acesta sa fie in stare sa asculte diferite comenzi, sa fie, deci, mai usor de controlat. Tineti cainele in lesa, nu-i lasati pe cei doi sa se apropie foarte mult si urmariti-le reactiile. Cand vreti sa aduceti in casa o pisica si aveti deja un caine, amandoua animalele trebuie sa treaca printr-o perioada de adaptare.

Ca orice animal, si cainele are instinct teritorial.
El vede lumea ca pe un loc unde fiecare isi are propriul teren de actiune: orice intrare pe acest teritoriu nu este altceva decat o intruziune, "declaratie de razboi" de pe urma careia va puteti astepta la orice fel de reactie. Cainele poate percepe apropierea pisicii ca pe o "invitatie" la vanatoare si poate deveni violent.

O situatie mai neobisnuita este aceea in care pisica este perceputa de catre caine ca un alt component canin al familiei si tratata ca atare. Cea mai simpla ipostaza in care pisica poate aparea in ochii unui caine este aceea a unui competitor pentru atentia stapanilor, si atunci imaginile amuzante cu animale alergandu-se prin casa plina cu lucruri sparte devin o realitate nu intotdeauna dorita...

Oricare ar fi perceptia reciproca a celor doi posibili "parteneri" in viata de apartament, relatia dintre ei poate fi la inceput mai tensionata.
In cazul in care cainele da semne de violenta, nu il lasati sa se apropie de pisica. Exista posibilitatea ca cei doi sa nu se inteleaga niciodata si, decat sa aveti in casa o pisica stresata, mai bine alegeti un alt caine, care o va accepta si cu care ea va invata sa convietuiasca.

Terapie "de grup"

Pentru ca apropierea celor doi sa nu fie urmata de accidente, cea mai sigura metoda este sa ii izolati pentru o saptamana; fiecare va sta intr-un mediu confortabil, dar plictisitor, in care nu trebuie sa lasati nimic de mancare (hrana li se va da doar la anumite ore), nici jucarii, iar animalele trebuie mangaiate cat mai putin.

In perioada in care stau izolate, cele doua animale se pot vedea doar de cateva ori pe zi, iar intervalul de timp al acestor intalniri nu trebuie sa fie mai mare de 15 minute.
In aceste momente, viata celor doua animale de companie trebuie sa fie radical diferita de restul zilei: pisica si cainele sunt hraniti, mangaiati, vor avea posibilitatea sa se joace cu stapanul etc.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laurK pe 27 Mar 2013, 16:27
    impacai

    iata cea mai buna metode pt a reusi sa aduci impreuna pisica si un caine http://cumfacsa.ro/animale-companie/cum-sa-faci-o-pisica-si-un-caine-sa-se-inteleaga

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod