In cautarea... stilului potrivit

Ori de cate ori desenez un interior, apare o intrebare fundamentala pe care o adresez beneficiarului. Cel mai adesea raspunsul pe care il primesc este...

Ori de cate ori desenez un interior, apare o intrebare fundamentala pe care o adresez beneficiarului. Cel mai adesea raspunsul pe care il primesc este "Nu stiu". Iar intrebarea pe care o formulez este: "Care este stilul in care vrei sa-ti decorezi casa?"...

Este cu adevarat important sa intelegi ce stil ti se potriveste, inainte de a incepe decorarea locuintei. Pentru ca este mult mai usor sa gatesti daca citesti mai intai reteta sau sa-ti faci cumparaturile daca ai o lista. Vei avea o idee clara despre ceea ce cauti si mai ales despre ceea ce nu cauti!

Va propun sa schitam si sa parcurgem impreuna etapele spre gasirea unui stil propriu.



Pasul unu - rasfoiti si descoperiti

Primul lucru pe care il vom face este sa rasfoim reviste si carti, in cautarea acelor fotografii care va spun ceva, care va atrag. Nu cautam ceva anume, uitati de anumite culori si de mobila pe care o aveti! Ceea ce dorim este sa privim dintr-o perspectiva proaspata, fara sa ne concentram asupra detaliilor si obiectelor.

Ne vom imagina doar atmosfera incaperii, ne vom imagina ca citim cartea preferata in acest decor sau ca privim pe fereastra intr-o zi de iarna cu zapada. Daca aceasta imagine va va aduce un zambet, puneti un semn la pagina respectiva!

Pasul doi - identificarea temelor

Vom identifica, de aceasta data mai exact, ce anume v-a placut in fiecare imagine selectata.

Reveniti si priviti-le din nou. Incercati sa identificati teme si tehnici. Aspecte de comparat:

Culori - Pastelate si luminoase, inchise, stralucitoare, umbre stinse, nuante de alb etc.?

Textile - Inflorate, cu dungi, uni, cu aspect de antic? Sunt vaporoase sau grele si bogate? Care este ponderea in incapere?

Peretii - Zugraviti simplu, tapetati sau bogat decorati?

Lemnaria - Aproape de natural sau super finisata? Vopsitorie simpla sau cu aspect antichizat?

Mobila - Este mare, cu linii confortabile si multe perne, traditionala sau cu linii simple, curate?

Aranjamentul - Cum este camera aranjata? Mobila este grupata spre centrul incaperii sau spre pereti? Totul este aranjat simetric sau cu asimetrii, colturi "moi" si elemente amestecate?

Decoratii - Multe sau putine? Antice, clasice, moderne? Sunt grupate in colectii sau amestecate cu carti si plante?

Iluminatul - De unde vine lumina? Cate ferestre? Lumini centrale sau dispuse perimetral, directe sau indirecte?

Analizand si comparand imaginile, veti incepe sa descoperiti similaritati.
Veti incepe sa recunoasteti stilurile care va plac si sa nu fiti surprinsi daca veti constata ca v-ar placea un amestec din acestea.

Nu va speriati, este si acesta un stil, se numeste stil eclectic. Ar putea parea ciudat unora, dar, daca vi se potriveste, atunci este perfect pentru dumneavoastra!

In saptamanile urmatoare vom trece la pasul trei: cum sa punem in practica acest concept pe care tocmai l-am definit...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod