Cum sa faci curat in dormitor in 15 minute...

Ai aflat ca spre seara iti vin in vizita cativa prieteni dragi si nu ai timp sa faci o curatenie generala a casei?... Nici o problema, solutii exista pentru ca dormitorul sau...

Ai aflat ca spre seara iti vin in vizita cativa prieteni dragi si nu ai timp sa faci o curatenie generala a casei?... Nici o problema, solutii exista pentru ca dormitorul sau livingul tau sa arate "decent". In numai 15 minute poti transforma o camera aglomerata si plina de... nimicuri intr-o incapere luminoasa si stralucind de curatenie!

Nu ai nevoie decat de un cos, o punga sau o cutie pentru depozitarea lucrurilor prafuite sau "apartinand" altor camere, de un aspirator sau de o matura si un mop, de un cos pentru rufe si unul pentru gunoi.

Dormitorul ar trebui sa fie un adevarat sanctuar, o camera in care te odihnesti, te relaxezi si iti (re)gasesti echilibrul interior. Ar trebui sa fie spatiul in care te incarci de energie si care te ajuta sa iti lasi grijile in urma. In schimb, de multe ori dormitorul "sufera", transformandu-se intr-un depozit de nimicuri, in care nici nu ai curaj sa lasi pe altcineva sa patrunda.

Sfaturile noastre te vor ajuta sa aduci la lumina aceasta incapere. Vei vedea apoi cat de usor iti vei gasi printre atatea obiecte patul mult iubit...

1. Este important sa ai la indemana "ustensilele" de lucru

Prea putine dintre noi au la indemana in dormitor obiectele care sa ne ajute sa curatam camera. Este de preferat sa aduci in aceasta incapere toate aceste "ustensile" de lucru, macar pentru moment: o cutie pentru depozitarea lucrurilor prafuite, un aspirator, o matura si un mop, un cos pentru rufe si unul pentru gunoi.

In acest fel te asiguri ca nimic nu te va distrage de la "misiunea" ta, pe care o vei duce la indeplinire in timpul propus: 15 minute.

2. Aduna toate hainele murdare si pune-le intr-un cos pentru rufe

Pentru ca te grabesti foarte tare, nu te gandi la sosetele facute ghem sau la faptul ca tricourile si camasile sunt intoarse pe dos. Daca sunt murdare, acest lucru oricum nu mai are nici o importanta acum, cand ai atatea pregatiri de facut inainte de sosirea invitatilor...

Sortarea si despachetarea hainelor reprezinta o sarcina ce trebuie dusa la bun sfarsit atunci cand ai mai mult timp la dispozitie, preferabil inainte de a le baga la masina de spalat. Acum nu ai ragaz decat pentru a aduna hainele murdare si a le depozita in cosul destinat lor.

3. Aduna toate hainele curate, impacheteaza-le sau pune-le pe umerase

Probabil ca printre atatea alte obiecte aruncate in nestire si neoranduiala prin incapere, ai si o cantitate considerabila de haine curate, care abia asteapta sa fie impaturite si/sau atarnate pe umerase... Cu siguranta nu ai nici timpul, nici rabdarea necesara pentru a face acest lucru acum.

Amana acest pas si asaza hainele curate semi-impaturite si aranjate pe pat, cel putin pana la infaptuirea punctului 5. Astfel iti vei tine patul "ostatic", iar acest lucru iti va aminti in permanenta ca trebuie sa aranjezi hainele depozitate aici inainte de a strange patul.

4. Aduna toate gunoaiele sau lucrurile inutile si arunca-le la cosul de gunoi

Nu este momentul sa te hotarasti daca vrei sa iti arunci colectia de reviste sau acea pereche de pantofi pe care ti-ai pus in gand sa o repari de cel putin doi ani...

Acum tot ceea ce ai de facut este sa arunci obiectele in mod evident inutile si nu sa sortezi lucrurile din dulapuri.

Pastreaza aceasta operatiune de "curatenie generala" pentru o alta zi, cand iti propui sa vezi exact ce obiecte mai pot fi folosite si ce obiecte nu.

5. Strange patul

Stiu, intotdeauna a existat o adevarata dezbatere pe marginea acestui lucru: ce sens are sa faci patul, daca stii foarte bine ca seara il vei folosi din nou, iar aceasta operatiune care iti mananca timpul dimineata devine inutila?... Te vei gandi din nou la acest lucru peste cateva ore, cand invitatii vor fi de mult plecati.

Acelasi argument ar putea fi folosit cu "succes" si pentru alte zone ale casei. Insa, daca am apela la aceasta logica, nu am mai spala niciodata podelele, geamurile, vasele sau hainele. Care este rostul, daca le murdarim din nou?...

Astfel incat nu ai altceva de facut decat sa strangi (iar...) patul - este o operatiune repetitiva si perfect utila, din moment ce un pat strans si aranjat schimba complet aspectul unei incaperi.

Camera pare mult mai spatioasa si mai ingrijita, iar senzatia de aglomeratie parca dispare ca prin farmec. Netezeste cearsafurile si paturile, scutura pernele si schimba fetele de perna.

Aminteste-ti de hainele curate pe care le-ai depozitat temporar pe pat, la punctul 3. Daca mai ai putin timp la dispozitie, impacheteaza-le sumar sau atarna-le pe umerase. Iti va fi mai usor sa le asezi in sifonier, fara a le mototoli.

Unde mai pui ca vor disparea din raza ta vizuala! Si a invitatilor...

6. Strange toate lucrurile care nu isi au rostul in dormitor sau pe podea, pe pat, pe birou etc.

Asaza-le intr-un cos, intr-o cutie sau o punga. Sunt obiecte care isi gasesc un loc mult mai potrivit fie intr-o alta incapere, fie pe rafturile mobilierului: cum ar fi carti, esarfe, bijuterii, vaze, bibelouri sau alte obiecte decorative pe care, din cine stie ce motiv, le-ai raspandit pe podea, pe pat, pe birou...

Nu ai timp acum sa le aranjezi pe fiecare in parte in locul caruia ii "apartin" de drept. Daca totusi poti face acest lucru intr-un minut sau doua, este perfect. Daca nu, este de preferat sa le pui pe toate la un loc, urmand sa le sortezi mai tarziu.

7. Fa curat cu matura si mopul sau da cu aspiratorul

Nu trebuie sa muti mobila din loc, pentru a ajunge cu peria aspiratorului in toate colturile pline de praf... Este de ajuns sa dai "un tur" cu aparatul electrocasnic pentru a improspata aerul incaperii si pentru a curata mizeria.

8. Pune la loc "ustensilele" de lucru

Dupa ce ai facut curat, pune la loc "ustensilele" de lucru si acorda-ti cateva clipe pentru a admira aceasta incapere mult mai frumoasa si mai ingrijita decat era in urma cu 15 minute... Daca vei aplica acest regim "spartan" de curatenie, iti va fi intotdeauna usor sa iti gasesti patul, fara sa fie nevoie sa scotocesti printre reviste, haine curate si/sau murdare, cutii si farduri...



Ponturi:

Daca mai ai cateva minute libere dupa ce ai dat cu aspiratorul, ia cutiile in care ai depozitat diferite lucruri mai mult sau mai putin prafuite si asaza-le in spatiile destinate lor.

Nu trebuie sa lasi aceste cutii nesupravegheate prea mult timp. In definitiv, ai cam aruncat in ele, la nimereala, ce vrei si ce nu vrei... Cu cat va trece mai mult timp de la depozitarea lor, cu atat iti va fi mai greu sa te apuci de sortarea si aranjarea lor in locurile si camerele de care "apartin". In plus, se vor prafui mai rau si vor duce la si mai multa mizerie.

Daca nu mai ai timp acum, acorda-ti in urmatoarele zile 15 minute sau mai mult pentru a face acest lucru.

Acum cu siguranta simti ca ai din nou un dormitor... Poti respira usurata. Ai facut atat de multe lucruri doar intr-un sfert de ora, incat aproape ca nici nu iti vine sa crezi.

Important este sa pastrezi acest regim de lucru mereu si atunci cand vei avea ragazul unei dupa-amieze iti va fi mult mai usor sa te apuci de curatenia generala la care ai visat de ceva vreme... Pana una-alta, acum ai o camera minunata, de care te poti bucura in liniste. A sunat cineva la usa? Probabil ca au sosit invitatii...

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 8 Aug 2012, 17:45
    curatenie

    :|)..am obosit citind aceste prostii..de ce sa mai faci curat cand exista parintii si fratii mai mici..:))

    3
    10

  • sabrina pe 29 Feb 2012, 09:29
    despre curatenie

    nu e cine stie ce dar insa e doar o parte trebuia specificat mult mai amanuntit oricum multumesc

    8
    5

  • ovidiu pe 26 Feb 2012, 17:45
    Aparat de curatenie de la zepter

    Va recomand aparatul de curatenie TuttoLuxo 6S - 6 functii intr-un singur aparat...va ofera posibilitatea sa faceti curatenine simplu si eficient :) Copiati linkul de mai jos pentru a vedea mai multe detalii despre aparat: http://agentzepter.wordpress.com/2012/02/26/tuttoluxo-6s/ Ma puteti contacta si pe numarul de pe site. O zi buna tuturor!

    3
    10

  • cristina pe 29 Ian 2012, 10:15
    curatienie

    oboritor si plictisitor!!!:)

    6
    7

  • MIHAELA pe 9 Dec 2011, 20:05
    SA ZICEM

    A SI INCA CEVA POSTEAZA MAI MULTE LUCRURI DE FACUT TE ROG CA MAI TREBUIA ASA=SOBA,MASA,SCAUNE,PRAF,ARANJAT,SCUTURAT SI ASTEA 6 TREBUIAU PUSE DAAAAAAAAAA

    5
    6

  • mihaela pe 9 Dec 2011, 20:00
    camera

    mia placut ce sa zic trebuia si mai multe dar e bine si asa

    8
    6

  • mihaela radulescu pe 24 Oct 2010, 14:07
    mersiii

    am facut casa sa straluceasca

    15
    8

  • Alexandra pe 25 Iul 2009, 19:09
    Va multumesc

    Chiar m-ati ajutat!!!

    12
    5

  • mobica columbeanu pe 20 Aug 2008, 15:40
    curat

    misto imi place cum e frumos

    12
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod