Alb si negru - eleganta si modernitate



Spatiul redus al apartamentului impunea aplicarea fie a unui registru stilistic cuminte, rezervat ca adoptii cromatice si de gabarit pieselor de mobilare, fie a unei interventii insolite, care sa capteze atentia, sa para "indiferenta" fata de aspectul proportiilor dimensionale, si astfel apartamentul sa-si evidentieze ca trasatura definitorie originalitatea.

Evident, "indiferenta" este un joc al aparentei, intrucat au avut loc modificari structurale si de detaliu care sa reduca disconfortul spatiilor mici.

Debaraua din zona antreu-hol a fost pe cat posibil redusa: un stalp structural a permis doar decuparea pe un contur curb, concav spre coridorul de tranzit. Binevenita, aceasta interventie are efectul majorat prin tapetarea suprafetei cu oglinda.

Lata, inalta si urmarind noua forma, scobita, a peretelui, aceasta favorizeaza o iluzie avantajoasa pentru perceptia spatiului.

Un efect similar se realizeaza prin placarea usilor culisante ale unui alt spatiu de depozitare (dulap inzidit) prezent in vestibul.

In acelasi spirit al transparentei, al solutiilor care sa avantajeze ideea spatiului fluid, amplificat, usile obisnuite, mate, ale dormitorului si ale baii au fost inlocuite. Cele noi au inserate suprafete mari din sticla satinata, iar cadrele sunt din PVC negru.

Asadar, combinatia alb-negru si temeritatea de a "sfida" dimensiunile locuintei se structureaza ca un laitmotiv, judecand din prisma adoptarii dezinvolte a negrului pentru ancadramentele usilor.

Aceasta asociere cromatica eleganta, rafinata prin simplitate, guverneaza spatiile apartamentului, iar jocul artificiilor geometrice dinamizeaza, surprinde prin inventivitatea amplasarilor.

Spre exemplu, forma variata - serpuita si ovala - a oglinzilor aplicate usilor dulapului din antreu si, respectiv, ale sifonierului.

Caramizile din sticla inserate in peretele dintre dormitor si hol se regasesc in parapetul balconului (inglobat in living) si in dreptul cadrului ferestrei de la bucatarie (inedit modificata ca forma).

Mobilarea spatiilor este sumara, iar prin cromatica repetitiva (alb si negru) piesele se asimileaza finisajelor peretilor; aceste elemente nu apar reliefate si deci nu iau cadrului din adancime.

Asadar, autorul - beneficiar al amenajarii - si-a organizat un univers locativ intim si original, compensand cu ingeniozitate aspectul spatiului restrans. Si, mai presus decat o simpla amenajare, a creat o identitate interesanta.

Spatiul de depozitare vizibil in sectorul antreului are aplicate pe usile culisante oglinzi prevazute cu o linie unduita, ritmata cu boltirea acceselor. Nu doar utilitare, nu doar oportune pentru efectul optic de marire a spatiului, oglinzile confera dinamism prin varietatea geometriei (in raport cu forma rectangulara a usilor si a placilor de pardosire).


De remarcat forma ferestrei si insertia dalelor din sticla in partea superioara, ca elemente ce dau o nota de inedit si dinamism geometric.

Mobilierul (masa + scaune) este ergonomic si prezinta contururi rotunjite, pentru a contrabalansa geometria cu unghiuri drepte a placilor de gresie. De remarcat designul chiuvetei (rotunda) si al manerelor dulapurilor (curbe).

Spatiul din dreptul ferestrei este valorificat prin organizarea unui loc tip bistro (glaful lat, accesorizat cu scaune tip bar), foarte placut pentru o conversatie la o cafea prin perspectiva oferita catre spatiul exterior.

Pentru senzatia de familiaritate, pervazul din dreptul ferestrei, pana la fatada blocului, a fost placat in acelasi mod ca peretii si pardoseala incaperii.

Oglinzile si suprafetele din sticla semitransparenta sunt o constanta a amenajarii si vizeaza redimensionarea apartamentului prin sugestie vizuala.

De remarcat tronsonul caramizilor din sticla din dreptul balamalelor usii si forma ovala a oglinzilor sifonierului; fiind diferita fata de dreptunghiul din sticla satinata al usii, monotonia geometriei este astfel evitata.

Dulapul cu usi culisante este inzidit si provine din preluarea unei debarale a holului de intrare, invecinat dormitorului. Usile spre antreu au fost placate cu gips-carton si s-a creat o deschidere cu usi spre dormitor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod