8 sfaturi practice ca să-ți faci răcoare în casă, dacă n-ai aer condiționat

Confortul oferit de aerul condiționat vara este condiționat de o investiție inițială mare, de o factură la energie electrică umflată toată vara și de cunoașterea faptului că aerul condiționat nu este tocmai bun pentru mediul iîncojurător. Dacă nu poți sau nu vrei să folosești aerul condiționat vara, încearcă 8 sfaturi practice ca să-ți faci răcoare în casă.
Confortul oferit de aerul condiționat vara este condiționat de o investiție inițială mare, de o factură la energie electrică umflată toată vara și de cunoașterea faptului că aerul condiționat nu este tocmai bun pentru mediul iîncojurător. Dacă nu poți sau nu vrei să folosești aerul condiționat vara, încearcă 8 sfaturi practice ca să-ți faci răcoare în casă.

Folosește corect ventilatorul

Chiar dacă poate doar să mute aerul cald dintr-o parte în alta a camerei, un mic ventilator te poate face să te simți mai bine temporar. Ca să ajuți ventilatorul să răcorească încăperea cu adevărat, pune în fața lui un bol, preferabil metalic, plin cu cuburi de gheață.
Dezgheți carne sau legume ca să gătești? Fă-o în fața ventilatorului și ai o șansă în plus să-ți faci răcoare în casă.

Izolează casa de lumină

Lumina puternică a soarelui aduce căldură în casă de-a lungul întregii zile vara. Trage draperiile și obloanele până la apusul soarelui, pentru a menține cât mai scăzută temperatura în casă. În magazinele specializate, poți cumpăra și o folie autocolantă pentru exteriorul ferestrelor, ce reflectă lumina și căldura. Nu costă mult și vei simți rapid diferența.

Renunță la becurile incandescente

Mai ai și acum becuri incandescente în casă? Poate că lumina lor ți se pare "naturală", dar becurile fluorescente se încălzesc mult mai puțin și nu contribuie la căldura apăsătoare, mai ales în încăperile mici.

Evită orice formă de abur

Pe timpul zilei fă dușuri călduțe, fără abur.
Evită și folosirea mașinii de spălat în cele mai calde ore ale zilei. Aburul contribuie semnificativ la senzația de căldură sufocantă. Dacă ești nevoită să gătești pe aragaz, folosește hota la maxim pentru a evita acumularea de abur în bucătărie și în casă.

Oprește electronicele nefolosite

Un computer sau un TV LCD pornit degeaba poate crește substanțial temperatura în camera în care este așezat. Pe timpul verii, pentru a evita producerea de căldură în exces, învață să oprești corect toate electronicele și electrocasnicele nefolosite.

Scade umiditatea din aer

Chiar și atunci când nu ai surse de abur în casă, umiditatea aerului vara poate fi ridicată.
Folosind un dezumidificator, poți controla această variabilă. Dacă nu poți evita aburul în casă, oprește dezumidificatorul temporar și folosește orice mic ventilator sau ferestră de aerisire pentru a grăbi ieșirea aerului umed din casă.

Investește într-un ventilator de tavan

Un ventilator de tavan poate oferi mai mult confort decât unul mic, consumând de până la 30 de ori mai puțină energie electrică. După investiția inițială, te vei putea bucura de răcoare atunci când îți dorești, dacă îl folosești corect. Vara, se recomandă ca paletele ventilatorului de tavan să se învârtă în sensul invers acelor de ceasornic pentru cele mai bune rezultate.

Răcorește-te cu cuburi de gheață

Dacă ai răăcorit casa cât de mult ai putut și suferi în continuare de căldură, folosește câteva cuburi de gheață pentru a te răcori.
Ține-le pentru câteva secunde la baza gâtului, pe încheieturile mâinilor, în spatele genunchilor și pe glezne. Răcorind aceste puncte de presiune, scade ușor întreaga temperatură a corpului, iar tu te vei simți ceva mai bine înfruntând căldura de afară.

Autor: Iulia Anghel
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod