Job de birou vs. sport de performanta

Saptamanile acestea, presa a fost plina de relatari de la Beijing: cine sunt sportivii romani care au participat la Olimpiada, cum s-au antrenat...
Saptamanile acestea, presa a fost plina de relatari de la Beijing: cine sunt sportivii romani care au participat la Olimpiada, cum s-au antrenat, ce rezultate au obtinut, cum au trait experienta unei culturi orientale.

Putini stiu insa ca sporturile de performanta pe care le vedem si le aplaudam la Jocurile Olimpice presupun 4 ani de sacrificii, o vointa de fier si un ritm de viata foarte strict, bazat pe forta si disciplina.

Probabil ca cei care avem un "job de birou" am interactionat destul de putin cu sportul de performanta, in contextul in care - si se vorbeste mult despre asta - una dintre problemele acute cu care se confrunta astazi societatea este regimul de viata sedentar (pe care, desigur, incercam din rasputeri sa il combatem prin ore de gimnastica, aerobic, fitness sau mergand cat mai mult pe jos intre casa si serviciu).
De aici si preocuparea crescanda a companiilor de a oferi angajatilor in pachetul salarial abonamente lunare la sali de sport sau la piscina.

Chiar daca si unul, si altul isi propun sa obtina rezultate foarte bune, o zi din viata unui sportiv de performanta este cu mult diferita de o zi petrecuta la birou de un om "obisnuit", iar acest lucru se resimte atat la nivel fiziologic, cat si la nivel psihologic. Sa luam ca exemplu canotoarele si zilele de antrenament ale lotului olimpic pe lacul Snagov.

La ora 06:00, la Snagov se da desteptarea.
Noi insa dormim... probabil ca seara am plecat tarziu de la birou.

La ora 08:00 luam micul dejun, ba chiar unii dintre noi se mai bucura de ultimele minute de somn. La serviciu nu arde, asa ca o intarziere de o jumatate de ora este ingaduita. Canotoarele insa au pornit deja cu barcile pe apa.

Ora 11:00 ne prinde la birou, in mijlocul sedintelor. Ne-am baut cafeaua, am citit presa, iar acum ne finalizam statusul pentru ziua in curs. Cei mai norocosi dintre noi abia isi fac aparitia. Sportivele trec la al doilea antrenament, de forta.

La ora 13:00, toata lumea ia pranzul.
Imediat dupa, ne apucam de scris prezentari, planificari, strategii si oferte. La Snagov, urmeaza doua ore de odihna, pana la 16:00, cand sportivele coboara din nou pe apa ca sa traga a doua pista. La birou insa, presiunea este tot mai mare... se apropie deadline-ul de trimitere a materialelor la top management.  

Incepand cu ora 19:00, sportivele au program de masaj si recuperare. Este nevoie, pentru ca trag zilnic intre 30 si 60 de km pe apa. Noi suntem inca la birou, de data asta in negocieri cu alte departamente sau cu clienti. Pentru canotoare, ziua se incheie la ora 21:00.
Noi insa abia acum rasuflam usurati; seara abia incepe.

Maine o luam cu totii de la capat. Important este sa vrem sa facem performante si sa intelegem faptul ca si succesul are un pret.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • D. pe 9 Sep 2008, 14:10
    hmm..

    imi pare bine ca vad reactii. Sunt de acord cu ceea ce sustine dna Elena Visan, cu o rectificare. Performanta nu are in spate un nr exact de ani (4) cum mentioneaza dansa. Poate avea cateva luni sau poate sa se extinda la peste 10 ani. E relativ. ...si munca de birou poate fi un exercitiu de forta- forta intelectuala! Astfel, daca sportivii ajung sa se destreseze facand sport -munca lor zilnica, pe cealalta baricada, a birourilor, altii rezista cu stoicism exercitiilor intelectuale si stressului. Nu, nu spun ca sportivii nu isi exercita intelectul, spun doar ca nu o fac la acelasi nivel cu cei din spatele birourilor; asa cum nici cei din spatele birourilor nu ajung sa faca exercitii fizice prea des. Deci, 'Time mens money" pentru ambele cazuri. Uni fac performanta sportiva pt o medalie olimpica, altii fac performata la birou pentru un post de manager. :-)

    1
    0

  • misu pe 9 Sep 2008, 08:17
    comparatie nepotrivita

    N-am inteles rostul acestei comparatii intre sportivi de performanta si munca de birou? fiecare si le stie pe ale lui si se straduieste sa le faca cat mai bine!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod