Prima zi de şcoală după 35 de ani

Pentru fiica mea, astăzi a fost prima zi de școală. Prima zi de școală s-a schimbat mult în ultimii 35 de ani, cât au trecut de când am călcat pentru prima dată într-o sală de clasă. Dar,

Pentru fiica mea, astăzi a fost prima zi de școală. Prima zi de școală s-a schimbat mult în ultimii 35 de ani, cât au trecut de când am călcat pentru prima dată într-o sală de clasă. Dar, într-un fel, a rămas la fel.

Când eram mic, credeam că adulții sunt un fel de mașinării lipsite de emoții, programați să ne protejeze pe noi, copiii. Astăzi, când fiica mea a început școala, mi-am dat seama că am aceleași emoții ca și ea. Mi-am dat seama că adulții nu sunt nici pe departe mașinării.

Îmi amintesc de vremea când eram în școala primară, iar diminețile aveau un aer inchizitorial.

Disciplina se aplica, de multe ori, cu forța. Aveam un comandant de detașament care ne păzea când învățătoarea mai pleca din clasă și, uneori, ne mai și altoia. Dar cine mai știe azi ce-i aia comandant de detașament?

Învăţătoarea și diriginta erau un fel de zeițe atotputernice atât asupra copiilor cât și asupra părinților. Nimeni nu comenta. În vremea copilăriei mele, educația era legată indestructibil de frică. Plana o teamă asupra viitorului nostru de adulți. Lumea în care trăiam își îngusta viitorul și nimeni nu vorbea de oportunități, de carieră, de dezvoltare personală, de creativitate.

În urmă cu un sfert de secol, dacă nu reușeai să intri la Politehnică sau la ASE, te ratai.  Acum, un tânăr la 18 ani abia se trezește la realitate.

Astăzi, în prima zi de școală, am văzut imagini cu copii din mai multe școli din România. Peste tot am văzut pereți colorați, flori pe bănci, cărți, caiete, dascăli, părinți și elevi zâmbitori.

Criza economică în care se zbate omenirea în ultimii patru ani a lovit și sistemul de educație din România. Mai sunt multe de făcut, dar pentru prima dată elevii care au luat Bac-ul în acest an simt că au realizat ceva.

La școala fiicei mele, erou este un elev care a avut media 9,75 la examenul din acest an. Directoarea l-a chemat să țină un discurs la evenimentul de deschidere al școlii. Păi, unde s-a mai pomenit așa ceva în ultimii 20 de ani?

De la prima mea zi de şcoală până la prima zi de şcoală a fiicei mele a murit o lume şi s-a născut alta. Sunt fericit că am fost martorul acestei treceri şi sunt şi mai fericit că fiica mea nu mai trebuie să se ducă cu teamă la şcoală.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod