De ce ţipi la copilul tău?

Ţi l-ai dorit atât. Ai făcut atât de multe sacrificii, ai tremurat pentru el, n-ai dormit nopţile, l-ai hrănit şi, acum, ai momente în care reacţionezi violent la problemele lui.
Ţi l-ai dorit atât. Ai făcut atât de multe sacrificii, ai tremurat pentru el, n-ai dormit nopţile, l-ai hrănit şi, acum, ai momente în care reacţionezi violent la problemele lui.

Copiii nu sunt perfecţi. La fel ca adulţii, au toane. Au zile mai proaste şi zile mai bune. Copiii au propriile nelinişti, propriile greutăţi. De ce cred adulţii că problemele lor sunt ”copilării”? Nu e adevărat. Din perspectiva trecerii timpului avem senzaţia că e uşor să faci faţă provocărilor cu care se confruntă micuţul tău.
Normal, suntem mai mari, mai puternici şi ştim mult mai multe despre oameni şi viaţă. Dar de ce uităm de propria copilărie, de propriile noastre momente dificile? De ce acum când suntem adulţi ni se pare copilăria o joacă?

Fiul sau fiica ta are probleme la fel de importante ca şi tine. Pentru ei, cearta cu un prieten are semnificaţia sfârşitului unei lumi şi chiar suferă. Faptul că nu reuşesc să se facă ascultaţi printre proprii colegi de şcoală sau grădiniţă îi afectează în aceeaşi măsură în care ideile şi propunerile tale nu sunt luate în seamă de către colegii tăi de serviciu.

Nu ţipa la el.
E bunul tău cel mai de preţ. E şansa ta de a forma un adult sănătos şi puternic, şansa ta de a-i transfera înţelepciunea pe care tu ai câştigat-o cu greu şi cu mari sacrificii.

Pentru cei care cred că e uşor să fii copil le-aş propune să se mai gândească o dată. Da, e greu ca adult să faci rost de bani ca să plăteşti facturile, să cumperi mâncare şi haine, dar e la fel de greu să faci faţă într-o comunitate de copii care întotdeauna spun lucrurilor pe nume şi nu ştiu ce înseamnă mila.

De ce ţipi la copilul tău? Mai bine îmbrăţişează-l.
Are atâta nevoie de dragostea ta.
27 Ianuarie 2011
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rita pe 6 Mar 2012, 12:14
    bine spus teorie

    au perfecta dreptate fetele..una e sa stai cu un copil ocazional si alta e sa stai zi de zi,cu zile bune si proaste cu le avem toti... ma intreb doamna care a scris comentariu are copil?a stau macar o zi ,doua cand copilul are colici sau ii dau dinti,de nu mai stii ce sa-i faci...oricata rabdare ai avea la un moment dat cedez,dar dupa ia iti pare rau ca ai tipat la el,dar nu ai ce face,o zic din experienta ca nu chiar asa cu scrie in articolul ala.Doar sa fii o mama foarte lasatoare sa nu bagi inseama si sa cresti copilul cum trece rata prin apa.

    0
    0

  • dora pe 28 Ian 2011, 14:22
    pura teorie

    subscriu la cele spuse de antescriitoarea mea. am 3 copii, cu varste diferite. imi doresc sa nu mai tip chiar deloc la ei. dar e in firea copiilor sa-ti testeze limitele pana la care se pot intinde. vad emisiunile cu dadace care merg intr-o familie si linistesc copiii in 3 zile. totul e perfect! dar ar trebui sa ne mai arate si ce se intampla dupa vreo 2 saptamani, daca mai prind pedepsele la colt sau daca sunt fumate. ce-i drept si copiii aia sunt tare impuscati, ca-ti vine sa arunci televizorul pe geam cand ii vezi. eu ajung de la serviciu cu creierul terci, iar copiii ma iau de odihnita. ii rog sa ma lase vreo 2 ore sa-mi revin, dar dupa ce-i asculti pe fiecare in parte sau faci pace intre ei sau descoperi ce minuni au mai facut ... zau ca cedezi nervos. sunt tare curioasa daca psihologii care dau sfaturi au copii si, daca au, ce fel de educatie le aplica. cea recomandata. ma cam indoiesc! doar daca ai un copil super, super, super linistit si ascultator. oricum, ma indoiesc ca exista vreo mama intreaga la cap - si subliniez acest aspect, pt. ca am vazut multe pe la gradinite si scoli - chiar nu-si asculta deloc copilul si-i ignora nevoile si sentimentele cu totul. dar trebuie sa mai si filtrezi cate ceva, chiar pt. binele copilului.

    1
    0

  • nume pe 28 Ian 2011, 10:28
    teorie

    sunt curioasa daca autoarea articolului are copii sau daca are cu cine sa ii lase .... draga mea dupa nopti in sir nedormite zile pe fuga in care abia apuci sa mananci cate ceva organismul cam cedeaza si la fel si psihicul iar cand in sfarsit ai vrea jumatate de ora de liniste iar copilul tocmai atunci are o eruptie dentara sa fim multumite ca numai tipam la el si nu facem altceva. Articolul mi se pare plin de teorie dar fara pic de practica. Chiar daca ti-ai dorit copilul si bineinteles este cel mai important in viata ta cu cat te implici mai mult in cresterea lui cu atat te consumi mai mult. Incearca sa practici sportul acesta si mai vorbim. "comunitate de copii care întotdeauna spun lucrurilor pe nume şi nu ştiu ce înseamnă mila." ?!!

    2
    0

  • Matei Octavian pe 27 Ian 2011, 22:07
    http://www.copilulvedeta.ro/galerie/voteaza/2316

    http://www.copilulvedeta.ro/galerie/voteaza/2316

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod