Care-i treaba cu Sfânta Parascheva?

În fiecare toamnă, zeci de mii de credincioşi iau cu asalt Iaşiul ca să atingă moaştele Sfintei Parascheva în speranţa că se va întâmpla o minune. Dar minunile se lasă aşteptate.

În fiecare toamnă, zeci de mii de credincioşi iau cu asalt Iaşiul ca să atingă moaştele Sfintei Parascheva în speranţa că se va întâmpla o minune. Dar minunile se lasă aşteptate.

E bine să crezi, dar pelerinajul din Moldova are legătură cu orice altceva, mai puţin cu credinţa. Într-un fel ciudat, cozile de pe vremea lui Ceauşescu au fost înlocuite cu cozile la raclele sfinţilor. A, uitasem de cozile la ajutoare sociale. Încet, încet, ne-am transformat într-un popor care caută calea uşoară.

Să ne ajute vecinul, guvernul, UE, sfinţii sau Dumnezeu. În niciun caz să nu ne ajutăm singuri.

O minune de pomană

Ore în şir oamenii aşteaptă în stradă ca să ajungă în apropierea sfintelor moaşte pentru a primi de pomană o minune. Pelerinajul la Iaşi a devenit un spectacol media, o tribună a politicienilor, campanie de promovare pentru primar şi o oportunitate de a câştiga bani pentru comercianţii locali. Nimic din toate acestea nu are legătură cu miracolul pe care-l aşteaptă credincioşii care stau la coadă, poate doar cu miracolul speciei umane care transformă totul în circ...

şi sarmale gratuite împărţite de primărie.
 
Nu credinţa e greşită, ci manifestarea ei zgomotoasă, scoasă dintre şoaptele rugăciunii rostite seara înainte de culcare. Cred că Sfânta Parascheva a renunţat să mai facă minuni speriată de valul de credincioşi veniţi să obţină o gratuitate pentru viaţa de zi cu zi.

14 Octombrie 2010
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • raluca pe 18 Oct 2010, 10:41
    scuze

    scuze,am gresit am vrut sa spun alaturi.

    0
    1

  • raluca pe 18 Oct 2010, 10:35
    Sfinti

    Si ai multumesc si Sf.Filofteea,Sf Stelian,Sf Nectarie si tuturor sfintilor!Si SF.INGER PAZITOR care este aloturi de mine mereu!!!MULTUMESC!!!!!!!!1

    0
    0

  • raluca pe 18 Oct 2010, 10:31
    minune SF.Parascheva

    Sf.Parascheva a facut multe minuni pt mine.Ajutorul Sau a fost atat de rapid....Deci CREDETI in DUMNEZEU si in SF Parascheva deoarece Ea se va ruga pt noi!!! MULTUMESC Sf.Parascheva ca te-ai rugat pt mine!!!!MULTUMESC DOAMNE pt tot!!!!1

    0
    0

  • anonim pe 17 Oct 2010, 18:12
    replica

    Domnule Emilian Isaila , nu stiu cine ti-a permis sa-ti postezi acest articol pe acest site, ma gandesc totusi ca a fost o inselatorie de ati ajuns aici, nu pot crede ca aceasta revista careia mereu i-am citit articolele, se poate cobori la un asa neivel. Intrebarea titlului e stupida si deja reiese lipsa dv-oastra de credinta, de respect pentru traditii si de respect fata de cei care inca mai vor sa le mentina. Minunile poate nu se intampla la vederea publicului, ci in sufletul fiecaruia ce-si mentine credinta si spera in ceva mai bun. La atitudinea d-voastra, domnule Emilian, sigur nu se intrezareste vreo minune sao vreo oaza de speranta. Imi pare rau draga Eva ca ne-ai facut sa simtit o asa dezamagire.

    0
    0

  • gaby pe 15 Oct 2010, 13:57
    stupizi mai sunteti

    Nu imi vine sa cred ca aveti asemenea subiect sensibil si mai ales despre ceva Sfant, pana la urma credinta omului este in suflet si nu trebuie voi sa comentati pt ei, se paresa nu aveti un Dumnezeu zici ca sunteti atei, ma-ti dezamagit total.

    0
    0

  • Alina pe 15 Oct 2010, 13:53
    sa va fie rusine....

    Numai cand vad titlul deja incep sa ma enervez, iar cu minunea de pomana alta chestie care ma deranjeaza numai aberatii zau asa, cred ca nu ganditi pe bune. "Cred că Sfânta Parascheva a renunţat să mai facă minuni speriată de valul de credincioşi veniţi să obţină o gratuitate pentru viaţa de zi cu zi" voi nu mai aveti subiecte interesante si apareti cu prostii si pareri personale absolut aberante, sa va fie rusineee,

    0
    0

  • Ella pe 14 Oct 2010, 23:47
    ...

    Nu-mi vine sa cred cata lipsa de respect.Acum facem publicitate din cele sfinte.Nu ne sfiim sa punem o intrebare absolut idioata doar ca sa mai atragem atentia cititorilor.Azi ma intreb daca mai are rost sa intru pe aceasta revista sa citesc cand imi dau seama ca voi duceti lipsa de bun simt.

    0
    0

  • petra pe 14 Oct 2010, 22:42
    care e adevarata treaba cu tine, EVA.ro???....

    draga Eva.ro, pentru prima oara constat ca ceva nu e in regula cu tine, mai bine spus ma surprinde formularea intrebarii pe care ne-o propui ca tema de discutie pe ziua de azi.... e lipsita de respect, asta e clar ....ca popa !( vorba mea dintotdeauna) hai sa lasam sfintii in pace ca ei , cel putin , si-au facut datoria in lumea asta a noastra... dar daca doresti sa atragi atentia asupra pacatelor noastre omenesti zilnice ...ei bine, atunci e alta TREABA.. .... lumea a avut MEREU nevoie de sfintenie , de exemple si de incurajare , de semne ( vai , noua, celor care pana nu VAD nu pot CREDE !!) ,crezi ca o simpla intrebare aruncata in voia soartei si cu dispret poate schimba ceva???... UTOPIE... suntem in Romania !! credinta e ultima speranta , ultimul tarm....inainte de moarte.... ai fost vreodata sa stai la un rand pentru 5 ORE ? du-te si vei afla raspunsul de unul singur !!!.... si atunci astept sa vad CUM ne ne vei intreba din nou.... a accesa pe net si a te adresa atator persoane e un fapt de INALTA RESPONSABILITATE si de ETICA mai ales daca tine de jurnalism... eu una as fi... cu cel mai mare respect, Petra

    0
    0

  • fan sf parascheva:) pe 14 Oct 2010, 17:51
    ..

    e trist sa constat ca oamenii nu pot trece de ceea ce se vede la tv:circ, sarmale, treptele bisericii, inghesuiala, popi,etc..............suntem atat de superficiali si ne invartim in jurul unor stereotipii..plictisitor. eu gasesc in fiecare... sarbatoare, fie ea si cea de azi, un prilej de a ma intalni cu mine, de a ma introspecta, de a ma intalni cu dumnezeu, adica cu binele, frumosul, adevarul..si cred in sarbatori, cred in frumusetea si pueterea credintei si a sfintilor..asta-i treaba , din punctul meu de vedere, desigur, cu sfanta parascheva. cat despre contul de fb al sfintei paraschiva..zambesc...doar nu credeti ca si l-a facut sfanta, lol!!l-au facut tineri, ca noi care folosesc acest prilej de a impartasi bucuria si frumusetea vietii cu valori.. poate ca ma veti cataloga ca fiind"pe langa", dar aleg sa fiu asa, cu valorile mele, decat sa preiau in mod nefiltrat discursuri de la tv.

    0
    0

  • Roxana pe 14 Oct 2010, 14:46
    SF Paraschiva

    Mai eu sunt din Iasi,si astazi am fost la Sf Paraschiva,slujba tinuta de Patriarh fost ff frumoasa, orasul era impanzit de un aer de sarbatoare ..tarabele pline cu ,cozonaci ,iconite,carti bisericesti....lumea plimbanduse agale printre ele......copii incantati de felurite dulciuri ....a fost frumos ...nu stiu de ce tineti sa pangariti o sarbatoare asa frumoasa....normal ca este si reversul medaliei ,normal ca sunt si oameni nebuni care cred ca sf azi sta turceste si indeplineste dorinte ...sau poate nu cred asta ...poate voi vedeti asa....si daca are cont nu vad nimic rau in asta ...conturile cu situri xxx de ce nu le pangariti?de ce nu le huliti?....pt niste nebuni ar trebui sa nu mai infrumusetam noi traditiile...uite poate am chef sa citesc acatistul Sfintei cat stau pe net ....ce e gresit in asta? terminati cu astea!!!

    0
    0

  • maja pe 14 Oct 2010, 14:12
    Sfanta Parascheva

    Daca as fii in tara, as merge si eu la Iasi sa o onorez pe Sfanta! nu puneti toti credinciosii intr-o oala. Cred sincer ca sunt multi oameni care merg acolo in aceasata zii de multi ani,pentru ca pur si simplu vor sa o onoreze pe Sfanta. Ce face primarul&co e neinteresant.Numai credinta e importanta! felicit oamenii tineri si batrani care au luat in calcul stresul de a sta la coada, de a "ingheta" noaptea in fata bisericii....nu multi se dranjeaza! sfanta Parascheva nu va renunta niciodata sa faca minuni speriata de multimea credinciosilor! ea va fii mereu deasupra noastra, precum si D-zeu este mereu!Titlul articolului D-voastra mii se pare tare nepotrivit si lipsit de respect :"Care-i treaba cu Sfanta Parascheva?"....imi pare rau sa va dezamagesc dar e tare neispirat!!!! Cu mult respect,Maja

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod