Spectacol pe cer: Super Luna albastră sângerie, în imagini superbe

Eclipsa totală de Lună albastră combinată cu o super lună, fenomen ce apare o dată la 150 de ani, a fost vizibilă în mai multe zone ale lumii.
Numit de NASA "super luna albastră sângerie", fenomenul a fost văzut din vestul Statelor Unite la New York, Perth, Rusia, Seul, Singapore, Hong Kong, Myanmar, Istanbul, Ierusalim. La Bucureşti, eclipsa a fost vizibilă parţial, doar în ultima oră, când a ieşit din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.

Pe măsură ce spectacolul celest se desfăşura, imagini uimitoare cu super luna albastră sângerie au început să fie postate pe reţelele de socializare.
Fotografiile realizate de profesionişti sau de simpli amatori au făcut înconjurul lumii.

Este a treia dintr-o serie de super-luni, când astrul se află mai aproape de Pământ, poziţie numită perigeu, şi cu 14% mai luminoasă decât de obicei. Totodată, este a doua lună plină din ianuarie, ceea ce se numeşte Lună albastră.

Super Luna albastră a trecut prin umbra Pământului iar cei care au fost bine poziţionaţi au putut admira o eclipsă totală. Cât timp Luna s-a aflat în umbra Pământului, aceasta a căpătat o culoare roşiatică, aşa-numita lună sângerie, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

"Vom putea vedea, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra", a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA, citată de News.ro.
Acest fenomen rezulta dintr-un "aliniament rar al celor trei cicluri astronomice", subliniază Jason Aufdenberg, profesor adjunct de astronomie la Universitatea de Aeronautică din Embry-Riddle, în Florida.

Ultima super Lună albastră sângerie a avut loc în 30 decembrie 1982, când a putut fi văzută din Europa, Africa şi vestul Asiei. În America de Nord a fost văzută ultima dată în 1866.

Cei care locuiesc în America de Nord sau în Hawaii au văzut eclipsa înainte de răsăritul soarelui, iar cei care locuiesc în Orientul Mijlociu, Asia, Indonezia, Australia sau Noua Zeelandă au văzut eclipsa după apus.



Foto: Hepta
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
1 Februarie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod