Soția lui Rishi Sunak, noul premier britanic, este fiica lui "Bill Gates de India" și una dintre cele mai bogate femei din Anglia

Regele Charles a acceptat demisia premierului britanic Liz Truss, după care l-a numit pe Rishi Sunak noul prim-ministru. Sunak este căsătorit cu fiica unui miliardar indian, căruia i se mai spune și „Bill Gates de India”.
Întâlnirea oficială dintre regele Charles și Rishi Sunak (42 de ani) a avut loc la Palatul Buckingham marți, 25 octombrie, după ce actualul premier britanic, Liz Truss, a demisionat.

Charles i-a urat bun venit lui Sunak și i-a cerut, oficial, să formeze un nou guvern. Astfel, Sunak a devenit cel mai tânăr premier al Marii Britanii.
 
 
 
Întâlnirea anterioară, pentru numirea unui premier, a avut loc în urmă cu 49 de zile, când regina Elisabeta a numit-o în funcția de șefă a guvernului pe Truss.
 
Într-o declarație dacă publicității marți dimineață, 25 octombrie, Palatul Buckingham a precizat: „Deputatul Elizabeth Truss a fost în audiență la rege în această dimineață și și-a prezentat demisia din funcția de prim-ministru, pe care Majestatea Sa a acceptat-o”.
 

Soția lui Sunak, fiică de miliardar indian

 
 
Soția lui Sunak, Akshata Murthy, provine din lumea bună indiană, un soi de... aristocrație a afaceriștilor. Tatăl ei este Narayana Murthy, un miliardar indian căruia i se mai spune și „Bill Gates de India”, care a fondat, la începutul anilor 1980, o firmă de software numită Infosys.
În acest moment, tatăl soției lui Sunak este al șaselea cel mai bogat om din India. 
 
La rândul ei, Akshata Narayan Murty, născută în aprilie 1980, este o cunoscută femeie de afaceri, designer de modă dar și investitor pe piața de capital din Marea Britanie.

 
Soția lui Sunak, acționar la Infosys

 
 

Akshata, așa cum am spus, este fiica lui Narayana Murthy, fondatorul companiei multinaționale indiene de IT Infosys și a lui Sudha Murty. Ea deține un pachet de 0,93% din acțiunile Infosys, ceea ce o face una dintre cele mai bogate femei din Marea Britanie.
De asemenea, Akshata deține acțiuni în multe alte firme din Marea Britanie și este și directorul Digme Fitness și Soroco, companie pe care a fondat-o alături de fratele ei, Rohan Murty.
 
 


Familia lor deține o avere de 730 de milioane de lire sterline

 
 
Akshata este căsătorită cu cel care a devenit prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak. Acesta este și lider al Partidului Conservator. Aksata Murty și Rishi Sunak se află pe locul  222 într-un top al celor mai bogați oameni din Marea Britanie, întocmit în 2022, cu o avere combinată de 730 de milioane de lire sterline. 
 
Averea personală a soției lui Sunak a devenit subiectul discuțiilor în mass-media britanică în contextul revendicării ei privind statutul de persoană nedomiciliată în Regatul Unit.
 
Murty s-a născut în Hubli, India, și a fost crescută de bunicii ei paterni, în timp ce tatăl ei, Narayana Murthy, și mama ei, Sudha Murty, au lucrat pentru a-și lansa compania de tehnologie, Infosys.
 
Tatăl ei, supranumit „părintele sectorului IT din India”, provine din clasa de mijloc a societății din India și, așa cum a declarat Akshara Muarty, el a fost arestat și expulzat, fără un motiv întemeiat, în perioada comunistă, în anul 1974, într-un oraș de la granița iugoslavo-bulgară, fapt ce l-a  transformat dintr-un comunist confuz într-un capitalist convins și l-a amabiționat să creeze Infosys.
 

 
Akshara a studiat în America

 
 
Mama ei, care acum se ocupă doar de acțiuni filantropice, a fost prima femeie inginer care a lucrat pentru cel mai mare producător auto din India.
Ea a avut o educație relativ simplă, provenind dintr-o familie din clasa de mijloc, din Jayanagar, o suburbie din Bengaluru, unde a dus o viață strictă, „fără petreceri de zile de naștere sau mulți bani de buzunar”, dar unde s-au păstrat intacte valorile familiei.
 
Akshara Murty a urmat Liceul pentru fete Baldwin, din Bangalore, iar mai târziu a studiat economia și limba franceză la Colegiul Claremont, McKenna,California. Akshara are o diplomăde absolvent al Fashion Institute of Design & Merchandising și un Master în Administrarea Afacerilor, de la Universitatea Stanford.
Ea are un frate, Rohan Murty.
 


Akshara Murty și Rishi Sunak s-au cunoscut la Universitatea Standford

 
 
Akshara Murty este cetățean indian. În august 2009, ea s-a căsătorit cu Rishi Sunak, pe care l-a cunoscut-o la Universitatea Stanford. Împreună au două fiice, Anoushka și Krishna. Ei dețin Kirby Sigston Manor, în satul Kirby Sigston, North Yorkshire, precum și o casă în Earl's Court, în centrul Londrei, un apartament pe Old Brompton Road, South Kensington și un apartament penthouse pe Ocean Avenue, în Santa Monica, California.

 
Locuiesc în vestul Londrei

 
 
În aprilie 2022, Sunak și Akshara Murty s-au mutat din Downing Street 11 la o casă recent renovată din vestul Londrei.
Tot în aprilie 2022 a fost raportat că soția lui Sunak este rezidentă nedomiciliată în Regatul Unit, ceea ce îi dă dreptul să nu plătească impozit pe venitul său în afara Marii Britanii, sub rezerva unei plăți anuale de 30.000 GBP. 
Murty a anunțat că își va păstra statutul de nedomiciliat, dar va plăti în mod voluntar impozitul britanic pe venitul ei mondial.
 
 
26 Octombrie 2022
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod