Anatomia unui caz fără rezolvare: De ce nu poate fi găsită Madeleine McCann, fetița dispărută fără urmă acum 13 ani

Un fost detectiv consideră că acest caz nu poate fi soluționat fiindcă o cameră video „vitală“ pentru anchetă a fost oprită când fetița a dispărut.

Sunt aproape 13 ani de când Madeleine McCann a dispărut, iar până acum toate eforturile de a o găsi s-au dovedit zadarnice. Nicio pistă nu a condus spre identificarea unei urme, a unei probe care să elucideze misterul, iar ancheta costisitoare și dinamitată de controverse s-a împotmolit. Din păcate, n-a rămas nicio urmă care să ducă spre micuța Madeleine.

Mark Williams-Thomas, un fost detectiv britanic care a lucrat la cele mai importante cazuri de dispariții, este convins că fetița a fost victima unui criminal care a acționat foarte precis, folosindu-se de faptul că o cameră de supraveghere video nu funcționa. De aceea, spune el, cazul este de nerezolvat, scrie Daily Mail.

Copiii răpiți în străinătate mor în 24 de ore


"Răpirea lui Madeleine McCann este una pe care am trecut-o în categoria fără rezolvare. Cred că Madeleine a fost victima unui criminal oportunist a cărui acțiune a fost întâmplătoare - ea a ieșit din apartament și a ajuns în mâinile acestei persoane", scrie Mark în noua lui carte, "Hunting Killers".

"Cazul nu a fost rezolvat pur și simplu pentru că o cameră CCTV crucială a fost oprită, astfel că oricine a luat-o pe Madeleine nu a putut fi identificat la locul faptei", explică detectivul.

Acesta adaugă că, deși speră că vor apărea elemente noi în viitor, statistica demonstrează că astfel de cazuri nu sunt rezolvate niciodată. "Realitatea tristă este că, până acum, șansele ca Madeleine să mai fie în viață sunt incredibil de mici.
Din nefericire, în aproape fiecare caz de răpire a unui copil în străinătate, copilul e mort în mai puțin de 24 de ore"
, scrie Mark Williams-Thomas.

Părinții au fost suspecți de crimă


Madeleine a dispărut din staţiunea Praia da Luz din Portugalia, în mai 2007, în timp ce se afla în vacanţă cu familia. Fetița care avea trei ani la data dispariției fusese lăsată dormind cu frații ei gemeni, Sean și Amelie, în vârstă de doi ani, în timp ce părinții, Kate și Gerry McCann, luau cina într-un restaurant din apropierea complexului turistic Ocean Club în care erau cazați.

Cuplul susține că la ora 21:00 Gerry McCann a mers să verifice dacă cei mici sunt în regulă și nu a observat nimic neobișnuit: copiii dormeau. O oră mai târziu, Kate a mers și ea să-și vadă copiii și atunci a observat că ruloul era ridicat, fereastra era deschisă, iar Madeleine nu se afla în pat. Cei doi au dat alarma, iar a doua zi Poliția a început oficial căutările.

Cazul a provocat un val de emoție în Marea Britanie, dar și în întreaga lume. Un ghem încâlcit de ipoteze, acuzații, întrebări și piste false a viciat atât de mult acest dosar, încât acum este aproape imposibil să mai distingi adevărul.

Inițial, părinții micuței, Kate, acum în vârstă de 51 de ani, de profesie asistentă medicală, și Gerry (50 de ani), chirurg cardiolog, au fost acuzați de neglijență și chiar de crimă.



Ancheta a întâmpinat din start probleme. Pe 17 iunie 2007, poliția portugheză anunța că familia fetiței și prietenii acesteia ar fi distrus probe importante în primele ore de după dispariție.

Tensiunea a atins cote maxime în ziua de 7 septembrie 2007, când soții McCann, pe atunci ambii în vârstă de 39 de ani, au fost declarați suspecți, după ce rezultatele expertizei medico-legale efectuate în Marea Britanie au ajuns în Portugalia. Părinţii au fost interogaţi de Poliţia judiciară din Portugalia, fiind bănuiţi de ucidere din culpă şi ascunderea cadavrului.

Jane Tanner, o prietenă a soţilor McCann care a luat cina cu aceştia în noaptea dispariţiei Madeleinei, a relatat pentru BBC că a văzut un bărbat care ţinea în braţe un copil în acea seară.

Datorită lipsei de probe, cuplul a părăsit Portugalia câteva zile mai târziu şi s-a întors în Anglia pentru a continua căutările copilului. Soții McCann nu au încetat niciodată să-şi susţină nevinovăţia şi să ceară sprijinul în căutarea copilului lor. Catolici fervenţi şi medici de profesie, aceștia proveneau din clasa medie și își puteau permite să angajeze o echipă de detectivi particulari, ceea ce au și făcut, sporind presiunea asupra ofițerilor portughezi.

Primul suspect a primit scuze și despăgubiri


Pe 21 iulie 2008, poliția portugheză a închis ancheta și i-a scos din cercul de suspecți pe soții McCann și pe un alt cetățean britanic, Robert Murat, primul suspect arestat în cadrul anchetei. El a primit despăgubiri în valoare de 691.000 de euro, după ce a dat în judecată, pentru defăimare, 11 publicaţii şi un post de televiziune.

Murat a stat împreună cu mama sa în staţiunea balneară Praia da Luz, la 100 de metri de apartamentul din care a dispărut Madeleine.
Cât timp a fost singurul suspect din anchetă, Robert Murat a fost intens mediatizat, iar presa i-a răscolit toată viața. El a susținut întotdeauna că e nevinovat, acuzând că a fost transformat într-un ţap ispăşitor pentru o faptă pe care nu a comis-o.

Scotland Yard a demarat o anchetă, denumită "Operation Grange", după ce investigaţia forţelor de ordine din Portugalia nu a avut niciun rezultat în cazul dispariţiei lui Madeleine. Polițiștii britanici au anunțat ulterior că au un alt suspect și au realizat un portret digital, în încercarea de a le arăta oamenilor cam cum ar arăta Madeleine în prezent.

Aproape 200 de piste și niciun rezultat


Poliţiştii britanici, care au reexaminat elementele de anchetă în strânsă colaborare cu colegii lor portughezi, au anunţat că au descoperit 195 de noi "piste". Ei au difuzat și o fotografie a fetiţei, "actualizată" cu ajutorul unui program computerizat, pentru a oferi un portret al fetei la vârsta de nouă ani.

Mai multe portrete-robot ale unor suspecți au fost realizate după dipariția fetiței, între care unul, foarte vag, a fost poreclit ironic "oul cu păr" din cauza amiguității sale evidente.



Povestea dispariției micuței Madeleine a fost prezentată și într-un documentar lansat de Netflix în 2019. "The Disappearance Of Madeleine McCann" merge dincolo de informaţiile apărute în presă şi oferă o abordare unică a faptelor din dosar precum şi a impactului acestora asupra standardelor media din lumea întreagă, precizează platforma de streaming video.



Netflix a anunţat că serialul a avut acces la mărturii inedite de la cei implicaţi în poveste, printre care prieteni ai familiei McCann, anchetatori care au lucrat la caz precum şi persoane care au devenit subiectul speculaţiilor şi zvonurilor din presă.

Kate şi Gerry McCann au criticat documentarul, spunând că ar putea îngreuna cercetările în cazul dispariţiei fiicei lor. "Compania de producţie ne-a anunţat că va face un documentar şi ne-a rugat să participăm. Nu am înţeles - şi încă nu înţelegem - cum ar putea acest documentar să ajute căutarea lui Madeleine, în special având în vedere că există o anchetă în curs a poliţiei, pe care documentarul ar putea-o îngreuna", au transmis soţii McCann într-un comunicat.

Ancheta a costat aproape 14 milioane de euro


De atunci, ancheta trenează. Anul trecut în noiembrie, au fost alocate fonduri suplimentare de 150.000 de lire sterline pentru ca investigația să poată continua până la 31 martie. Şefii poliţiei au solicitat fonduri de la Ministerul de Interne la fiecare şase luni pentru a permite continuarea anchetei, care a costat peste 11,75 de milioane de lire sterline (13,7 milioane de euro) până în prezent.

Și totuși, în ciuda eforturilor costisitoare, cel mai mediatizat caz de dispariție al unei persoane din istoria modernă, cum l-a numit The Daily Telegraph, continuă să rămână învăluit în mister.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod