10 lucruri obișnuite pe care femeile nu aveau voie să le facă acum 100 de ani

10 lucruri obișnuite pe care femeile nu aveau voie să le facă acum 100 de ani

De-a lungul secolelor, femeile au luptat întotdeauna pentru drepturi elementare. Ceea ce acum ni se pare absolut normal și lipsit de importanță, în urmă cu peste o sută de ani era de neconceput.
Chiar și în prezent, în țări cu un nivel de trai ridicat, femeile nu au voie să facă unele lucruri extrem de simple, cum ar fi să participe la competiții sportive sau să aibă permis de conducere. Iată zece lucruri pe care femeile nu aveau voie să le facă în trecut:

Să meargă singure la cumpărături


O femeie trebuia să fie însoțită de un bărbat atunci când pleca din casă, în special atunci când mergea la cumpărături. Bărbații aveau rolul de a le proteja. De fapt, femeile nu aveau voie să intre singure în anumite locuri.

Să poarte pantaloni


În trecut femeile aveau voie să poarte numai fuste și rochii.
Era inacceptabil din punct de vedere social ca o femeie să poarte pantaloni, iar în unele țări era ilegal. Pantalonii erau considerați piese vestimentare exclusiv masculine.

Să voteze


Bărbații considerau că femeile nu ar trebui să participe activ în viața politică și din această cauză nu aveau voie să voteze. De asemenea, se credea că femeile sunt inferioare bărbaților din punct de vedere intelectual și nu au capacitatea intelectuală necesară pentru a-și exprima votul.

Să aibă conturi la bancă


În trecut, femeile nu aveau voie să dețină conturi la bancă sau să facă un împrumut.
Dacă erau necăsătorite, tatăl semna documentele în locul lor atunci când era necesar.

Să se înroleze în armată


Femeile nu aveau voie să se înscrie în armată și era de neconceput ca o femeie să fie soldat. Însă femeile erau prezente pe frontul de luptă în calitate de infirmiere și asistente medicale.

Să facă parte dintr-un juriu


În cazul proceselor cu jurați, femeile nu aveau voie să facă parte din juriu. Erau considerate prea emotive și sensibile pentru a participa la un proces.

Să folosească metode contraceptive


Primele pilule contraceptive au fost puse pe piață la jumătatea secolului trecut.
Dar inițial puteau fi cumpărate legal numai de femeile căsătorite. Peste câțiva ani și femeile necăsătorite au primit aprobarea de a cumpăra și folosi pilule contraceptive. În România metodele contraceptive erau complet interzise în perioada comunismului.

Să aibă propriul pașaport după căsătorie


După ce o femeie se căsătorea trebuia să aibă un pașaport comun cu al soțului. Era inacceptabil ca o femeie căsătorită să călătorească în afara țării fără soțul său.

Să-și păstreze locul de muncă în timpul sarcinii


Nu cu mulți ani în urmă, femeile puteau fi concediate dacă rămâneau însărcinate.
În Statele Unite, acest lucru a fost stopat abia în anul 1978, printr-o lege care le interzicea angajatorilor să concedieze o femeie doar din simplul motiv că este însărcinată.

Să devină avocați


Femeile aveau voie să urmeze cursurile facultăților de drept, dar nu aveau voie să practice avocatura și să reprezinte clienți în sala de judecată.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
8 Aprilie 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod