Sâmbătă e Ora Pământului: Cum va fi marcată în România

Sâmbătă, de la ora 20.00, participanţii se vor pregăti de stingerea luminilor, aprinzând lumânări de dimensiuni mari şi lampioane


Un tur ciclist al oraşului va avea loc şi la Craiova, în timpul zilei, în timp ce seara toţi cetăţenii sunt invitaţi să danseze în Piaţa "Mihai Viteazul", în cadrul acţiunii "Dance for Earth", susţinută de cluburile de dans din oraş, dar şi la observaţii astronomice oferite de Centrul Astroed al Universităţii din Craiova.

În Mediaş, va avea loc un concert de chitară susţinut de un grup de elevi, dar şi o alergare nocturnă.

Locuitorii din Moineşti sunt invitaţi să răspundă la întrebarea "Tu ce poţi face pentru a proteja pământul?", să participe la realizarea unei ilustraţii din lumânări Moineşti 60+, precum şi crearea de alte desene din lumânări, făclii sau candele din ceară, să lanseze lampioane şi să se plimbe la lumina lumânărilor.

La Oradea, vor fi organizate în Parcul 1 Decembrie demonstraţii artistice şi culturale fără folosirea unor surse de energie: muzică live, dans contemporan, plasarea de lumânări, gulguţe şi torţe.

Astroclubul Panciu organizează observaţii astronomice în Parcul Central, urmate de o plimbare în timpul căreia participanţii vor marca traseul cu LED-uri.

Va avea loc şi o lansare de lampioane pe esplanada Parcului Central al Oraşului Panciu, la final realizându-se o ilustraţie din lumânări PANCIU 60+. Ulterior, în perioada 2 - 6 aprilie, va fi organizată o campanie de colectare a hârtiei refolosibile sub genericul "Hârtia reciclată = O planetă mai curată".

La Piatra Neamţ, participanţii se vor aduna în Piaţa "Curtea Domnească", fiind invitaţi să vină cu o sursă de lumină (felinar, lanternă, candele, telefoane mobile, brichete, etc.). În Turnul lui Ştefan cel Mare va fi instalată o camera video, precum şi câteva la sol şi cu ajutorul mai multor fotografi din oraş se vor realiza fotografii şi un filmuleţ care să arate cum a fost sărbătorită Ora Pământului în oraş.

În Ploieşti la Sala Sporturilor Olimpia, cetăţenii sunt aşteptaţi cu chef de privit stele, de interacţionat, cu bicicleta sau skateboard-ul, cu o frontală sau lanternă, pentru a petrece într-un mod amuzant, interactiv, în aer liber, Ora Pământului.

Un marş al candelelor, un exerciţiu cu făclii, acompaniat de intervenţia muzicală a Şcolii de Artă "Sergiu Celibidache", alături de o lansare de lampioane şi "vulcani cu scântei" vor anima oraşul Roman, cu ocazia Orei Pământului.
De asemenea, se organizează o competiţie între instituţiile de învăţământ în intervalul 23 - 27 martie ce vizează colectarea deşeurilor ce pot fi valorificate.

La Roşiorii de Vede au loc manifestarea "Lumină pentru viitor", ediţia a II-a, o "invitaţie la mişcare, cu lumânări în mâini, pentru roşiorenii de toate vârstele", spectacolul "Vindecaţi Terra!", susţinut de membri ai Cercului de Muzică al Casei de Cultură, şi "Lumina artei" - expoziţie de sculptură în piatră de râu şi lemn, semnată de artistul plastic roşiorean Costel Păun şi prezntată într-un spaţiu neconvenţional la lumina lumânărilor.

O plimbare simbolică şi un tur cu bicicleta vor avea loc şi la Salonta.

Sighişoara marchează Ora Pământului încă de la începutul zilei de sâmbătă cu acţiuni de ecologizare în cartierele Sighişoarei, în apropierea unităţilor de învăţământ. De la ora 20.30 are loc o întâlnire în faţa Turnului cu Ceas cu lumânări-pastilă în borcane de sticlă, un concert susţinut de Fanfara Municipiului Sighişoara şi parada ţinutelor realizate din materiale reciclabile.

La Tulcea va fi organizat Crosul Ora Pământului, sâmbătă, de la ora 10.00, în jurul Lacului Ciuperca, unde este amenajată şi o pistă de biciclete.

Cetăţenii din Turda sunt aşteptaţi pe platoul din faţa Primăriei, unde se vor aprinde lumânări, dar şi să participe la un tur nocturn pe bicicletă.

La Râmnicu Vâlcea, sâmbătă seară vor avea loc momentul dramatic "Pământeanule, şi tu eşti un «mic prinţ»" (adaptare după Antoine de Saint-Exupéry), proiecţii de filme tematice, animaţii stradale, jocuri de lumini şi lansări de lampioane.

În toate oraşele participante vor fi stinse luminile în mai multe locuri reprezentative.

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din 2009, iar la nivel internaţional, din 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment, în oraşul Sydney.
Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice, notează Mediafax.

Campania a reunit în 2014 în demersul comun de stingere simbolică a luminilor peste 7.000 de oraşe din peste 160 de ţări.


Foto: Hepta, Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod