Salah Abdeslam, „creierul“ atacurilor de la Bruxelles?

Suspectul-cheie în atentatele de la Paris, capturat vineri de autorităţi, ar fi pus la cale şi exploziile de marţi din capitala Belgiei.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile teroriste comise marți dimineața la Bruxelles. Dar pentru a-i depista pe cei care au executat atentatele autorităţile pornesc de la suspectul numărul 1, Salah Abdeslam, cel care este cercetat pentru participarea la atentatenele din Paris, din urmă cu patru luni. Exploziile din capitala Belgiei ar putea fi continuarea unui plan pus la cale înainte de capturarea sa. Şi, totodată, o răzbunare sângeroasă pentru reţinerea lui.

Mai devreme sau mai târziu, Salah Abdeslam ar fi căzut în mâinile forţelor antitero care îl căutau în Belgia şi în toată Europa.

Şi el ştia asta, aşa că şi-a pregătit în tăcere ieşirea din scenă. La patru luni de la cele mai sângeroase atentate comise în Franţa, soldate cu 130 de morţi, francezul în vârstă de 26 de ani, reuşise să scape, în ciuda tuturor eforturilor depuse pentru depistarea lui.
Salah este fratele lui Brahim Abdeslam, un francez în vârstă de 31 de ani care a locuit în Belgia şi care s-a detonat în restaurantul Comptoir Voltaire din Paris. Potrivit unor vecini, Brahim avea un bar, în prezent închis, în comuna Molenbeek, la periferia Bruxellsului, în care se consuma adesea marijuana.

După numeroase încercări eşuate ale autorităţilor din Franţa şi Belgia, islamistul Salah Abdeslam a fost arestat vinerea trecută, în cursul unei operaţiuni desfăşurate în zona Molenbeek din Bruxelles.
Anterior, amprentele digitale ale lui Salah Abdeslam fuseseră găsite într-un apartament situat în alt cartier din Bruxelles, relatează Mediafax.

Salah a fost arestat în Belgia pe 18 martie şi este suspectat că i s-a alăturat fratelui său în vizarea unor restaurante şi baruri, în timpul atacurilor, însă rolul exact pe care l-a jucat în aceste masacre urmează să fie stabilit. Anchetatorii ştiu că el s-a aflat la Paris şi cred că le-a închiriat mașina cu care teroriştii s-au deplasat la Sala de concerte Bataclan din Paris, unde au omorât aproximativ 89 de persoane.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod