Joia Mare, ziua în care e primită Sfânta Împărtăşanie şi în care se vopsesc ouăle

După o noapte în care a stat închis, Iisus a fost dus de romani pe drumul Golgotei, apoi răstignit


Vinerea Mare este ultima dinaintea Sărbătorii de Paşti, fiind cunoscută şi ca ziua răstignirii sau Vinerea Seacă, pentru că, pentru mulţi creştini, este zi de post negru, adică nu se mănâncă şi nu se bea nimic toată ziua. În Vinerea Seacă se posteşte "până ies stelele pe cer".

După o noapte de stat în temniţă, Hristos a fost dus vineri în curte şi îmbrăcat într-o mantie roşie.

Pilat l-a arătat poporului zicând: "Iată omul!" Mulţimea agitată de farisei şi cărturari a început să strige ca ieşită din minţi: «Răstigneşte-L, răstigneşte-L! Ia-L, ia-L şi-L răstigneşte!». Ostaşii l-au scos pe Iisus legat de mâini. Apostolii şi ucenicii l-au lăsat şi au fugit. Era lovit peste mâini, peste spate; pe cap i s-a pus o coroană de spini, în mână i-au dat o trestie şi, după ce a îngenunchiat i-au strigau: "Bucură-Te, împăratul iudeilor!" Tras de funii printre loviri, cu Crucea-n spate, Iisus se îndreaptă spre Golgota.

În Vinerea Mare nu se mai slujeşte Sfânta Liturghie, în schimb seara se cântă Prohodul.
La sfârşitul slujbei se înconjoară biserica cu Epitaful, pe sub care trec apoi toţi credincioşii. Epitaful este o pânză de in, de catifea sau de mătase pe care este imprimată, brodată sau zugrăvită icoana înmormântării lui Hristos.

În Sâmbăta Mare se pregăteşte coşul de mers la Înviere, în care se pun din toate bucatele.

Hristos a trăit printre oameni doar 33 de ani. Moartea sa a fost extrem de violentă. A fost torturat şi crucificat, dar a treia zi a Înviat.


Foto: Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod