David Gahan și Martin Gore, din Depeche Mode, sunt autiști. Cel mai cunoscut hit al trupei descrie cum simt ei sunetele

Puține sunt persoanele, trecute de o anumită vârstă, care nu au ascultat, în tinerețe, muzica Depeche Mode. Și mai puține sunt, însă, cele care știu că doi membri ai formației, David Gahan și Martin Gore, sunt autiști.
Din patru membri ai formației au mai rămas doi, iar puțină lume știe că cei doi, David Gahan și Martin Gore, sunt autiști.
 


Cel mai cunoscut hit al trupei descrie cum simt ei sunetele

 

Cel mai cunoscut hit al formației Depeche Mode, “Enjoy the Silence”, descrie modul în care Gahan și Gore percep, uneori, sunetele. 
Martin Gore, cel mai excentric membru al trupei Depeche Mode, cel care a compus toate liniile melodice si versurile, era un personaj ce atrăgea atenția. De asemenea, și vestimentația lui Gore era ciudată, el purtând dantelă și haine mulate, motiv pentru care se vehicula că ar fi homosexual. Ulterior, s-a observat că totul a fost doar pentru spectacol, el având o soție și doi copii.
 


Gore, o copilărie grea, marcată de inadaptare



Martin Gore a vorbit despre copilăria lui, în care s-a simțit neînțeles și în care nu și-a putut face prieteni. De asemenea, nici adolescența nu i-a fost mai ușoară, fiind tot un inadaptat, pe care nu-l interesa nimic. Asta până ce a găsit vinilurile mamei sale, cu muzică rock, și și-a descoperit pasiunea.
 
Ulterior, el și-a întâlnit colegii de trupă și au legat o prietenie strânsă.
 
În cel mai cunoscut hit al lor, “Enjoy the Silence”, Gore descrie, prin versuri, felul în care simte el, uneori, zgomotele:
 
Words like violence (Cuvintele ca și violența)
Break the silence (Rup tăcerea)
Come crashing in (Dau buzna)
Into my little world (În mica mea lume)
Painful to me (Dureroase pentru mine)
Pierce right through me (Trec prin mine).
Feelings are intense (Sentimentele sunt intense)
Words are trivial (Cuvintele sunt banale)
Pleasures remain (Plăcerile rămân)
So does the pain (La fel și durerea)
Words are meaningless (Cuvintele sunt lipsite de înțeles)
And forgettable (Și usor de uitat)

Cel mai probabil, versurile melodiei fac referire și la modul în care unii autiști au probleme legate de comunicarea verbală.
De altfel, Martin Gore a mărturisit că, în copilărie, a avut perioade în care era non-verbal.
 

 
Depeche Mode, formația cu peste 100 de milioane de albume vândute

 

Depeche Mode este o formație britanică, fondată în anul 1980 în orașul Basildon, din comitatul Essex, din Marea Britanie. Este una dintre cele mai longevive și de succes formații apărute în perioada New Wave și New Romantic.
 
Depeche Mode a vândut peste 100 de milioane de albume, în întreaga lume, și au avut 54 de piese în UK Singles Chart. Au avut mai multe melodii de top 40 în Marea Britanie și au influențat mulți dintre artiștii cunoscuți de astăzi.
 


Din patru, au rămas doi
 


Fondatorii trupei sunt Dave Gahan (voce), Martin Gore (clape, chitară, voce, compozitor principal după 1981), Andrew Fletcher (clape secundare) și Vince Clarke (clape, compozitor principal 1980-81).
 
Vince Clarke a părăsit formația după lansarea albumului de debut din 1981 și, curând, fiind înlocuit de Alan Wilder (clape primare) care a cântat în formație din 1982 până în 1995. După plecarea lui Wilder, Gahan, Gore și Fletcher au continuat să interpreteze ca trio. În 2022, Fletcher a decedat, astfel că trupa a continuat în doi, Gahan și Gore.



Gahan și Gore s-au “împrietenit” după moartea lui Fletcher

 

Dave Gahan și Martin Gore s-au „împrietenit” după moartea colegului lor, din trupa Depeche Mode, Andy Fletcher.
Duo-ul și-a lansat cel de-al 15-lea album „Memento Mori”, pe 24 martie. 
 
Dave a recunoscut, într-o declarație dată mojomusic.ro, că, până la decesul lui Fletcher, lucrurile au fost semnificativ diferite, deoarece regretatul muzician a acționat ca intermediar între el și colegul său de trupă Martin Gore.
Mai mult, Gahan a mărturisit că Fletcher aplana întotdeauna conflictele.
 
Moartea lui Andy i-a forțat pe cei doi să devină mai buni la comunicare și să aibă o „prietenie mai bună” decât oricând în cariera lor de decenii, în timp ce înregistrau LP-ul, cu piesa principală Ghosts Again.
 
„Cred că prezența lui Fletch ne-a forțat pe Martin și pe mine să... poate că acesta este cuvântul greșit, dar să concurăm. Și a creat o anumită atmosferă mai puțin rigidă. Așa că Martin și cu mine a trebuit să găsim o cale diferită. A trebuit să găsim o modalitate de a comunica, de a deveni prieteni”, a mărturisit Gahan.
 
Produs de James Ford, noul album, „Memento Mori”, s-a născut în primele etape ale pandemiei de Covid, temele sale fiind inspirate direct din acea perioadă.
 
Potrivit unui comunicat de presă, LP-ul prezintă „o vastă întindere de stări și texturi, de la deschiderea sa amenințătoare până la hotărârea sa de închidere – parcurgând toate stările: de la paranoia și obsesie, până la catarsis și bucurie, și atingând nenumărate puncte între ele”.
 


Flecher și-a dorit ca Gahan și Gore să finalizeze albumul “Memento Mori”

 
 
Fletcher a murit, în mai 2022, la vârsta de 60 de ani, iar membrii rămași ai trupei, Martin Gore și Dave Gahan, pentru că el ar fi vrut ca ei să termine albumul, Memento Mori, au continuat să lucreze la el până la finalizare.
 
În 2023, grupul a început un turneu al noului album, mai ales că în ultimii cinci ani trupa nu a mai făcut turnee.
Turneul a început cu o „serie specială, limitată, de întâlniri în arena, în America de Nord”, începând cu 23 martie, înainte de un turneul din Europa, ce va începe pe 16 mai.
 
Turneul nord-american va vedea trupa la Madison Square Garden din New York, Kia Forum din Los Angeles și Scotiabank Arena din Toronto.
Datele europene includ Stadionul Twickenham din Londra pe 17 iunie, precum și opriri la Berlin, Paris și Milano.
 
Vorbind despre Memento Mori, Gore a spus: „Am început să lucrăm la acest proiect la începutul pandemiei, iar temele sale au fost direct inspirate de acea perioadă.
După trecerea în neființă a lui Fletch, am decis să continuăm deoarece suntem siguri că acest lucru este ceea ce și-ar fi dorit și asta a dat cu adevărat proiectului un nivel suplimentar de sens.”
Gahan a adăugat: „Lui Fletch i-ar fi plăcut acest album. Așteptăm cu nerăbdare să-l împărtășim cu voi în curând și abia așteptăm să vi-l prezentăm live.”

21 Aprilie 2023
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod