“Suflet, pasiune, creație”, trei cuvinte care descriu perfect parfumeria de nișă în viziunea lui Jean- Philippe Clermont

Din artă se naște artă: Jean-Phillipe Clermont, Director Creativ al casei de perfumerie de nișă franceze Atelier des Ors, duce creația pe culmi paroxistice. Inspirându-se din pictură, sculptură, muzică, poezie, Jean-Philippe creează folosind cele mai fine ingrediente, pe care le sigilează în sticluțe prețioase sub blazonul Atelier des Ors. Votat în 2015 drept cel mai bun debut al anului în Franța, brandul Atelier des Ors se distinge în universul parfumeriei de nișă printr-o revelație creativă: fulgi de aur de 24 carate în interiorul fiecărui flacon de parfum!

În februarie, Jean-Phillipe Clermont a revenit cu drag în România pentru a relansa noua sa colecție de parfumuri “White Collection” în magazinul Obsentum din Băneasa Shopping City, un prilej pentru noi să descoperim câteva dintre secretele parfumeriei de nișă.


Care este povestea din spatele brandului Atelier des Ors? 
Misiunea Atelier des Ors este să păstreze vie moștenirea haute parfumeriei franțuzești, și să readucă la lumină perioada magnifică de care s-a bucurat în timpul anilor 1930, perioada Art Deco. Epoca în care parfumurile erau decadente, extravagante, plasate cu migală în sticle de cristal fin și ambalate în cutii de piele, este muza centrală a brandului. Era perioada experiențelor senzoriale absolute. Atelier des Ors este aici pentru a sublinia și a demonstra măiestria proceselor artizanale de creație. Este ADN- ul brandului, ne definește, începând de la procesul de creație a parfumurilor cu cele mai fine și rare molecule, la poleirea cu aur a sticlelor. Ne dorim să păstrăm tradiția și meșteșugul din anii de glorie ai parfumeriei și să o remodelăm contemporan.


În fiecare sticlă de parfum Atelier des Ors sunt fulgi de aur de 24 karate.

De ce?
Aurul și parfumul sunt interconectate încă din cele mai vechi timpuri, când ofrandele aduse zeilor erau esențe puternice și bijuterii prețioase. Că să fim puțin mai tehnici, (râde) etimologia cuvântului “parfum” pornește de la sintagma latină “per fumum”, care înseamnă „prin fum”. Primele mirosuri cunoscute sunt legate de ritualuri religioase, încercări de a comunica direct cu divinitatea, iar pentru asta, “preoții”, să îi numim așa, ardeau tămâie al cărei fum se ridica la cer și se spune că purta cu el mesajele lor. Iar aurul a fost întotdeauna legat de divinitate, fie ca ofrandă, fie ca principal mod de reprezentare a măreției, a puterii, așa cum întâlnim la azteci sau la egipteni, de exemplu. Este asociat cu eternitatea și perfecțiunea. Mi se părea mai mult decât normal să fac aceasta legătura între parfum și aur, ambele fiind interconectate aproape natural.


Aurul din interiorul sticlei de parfum ajunge pe piele atunci când pulverizăm?
Da. Mi-am dorit ca parfumurile noastre să confere pielii purtătorului un aspect auriu fin, ca un sărut dulce al razelor de soare.

Foarte subtil, elegant, nimic opulent sau ostentativ. 


Noua colecție Atelier des Ors, White Collection, este inspirată din…
Pornește de la o pânză albă, începutul creației în sine. Urmărind firul inspirației, Ludwig van Beethoven a fost inspirat de căutarea neîncetată a fericirii atunci când a compus simfonia a XIV-a, iar la rîndul lui Gustav Klimt s-a inspirat din simfonia lui Beethoven pentru a crea celebra opera, The Beethoven Frieze (fresca lui Beethoven). Este o lucrare voluminoasă, de 34 de metri, ce acoperă 3 pereți, cântărind în total 4 tone. 3 tablouri superbe, în care este integrat aur. Deci avem muzică, avem pictură, de aici trebuie să intervină în joc dimensiunea olfactivă. De aici a venit inspirația noastră, din dorința de a crea o experiență multi senzorială completă. Asculți melodia, privești pictura, și miroși 3 parfumuri care întregesc universul. Este momentul în care toate simțurile sunt captive, vorbesc doar emoțiile.


Poți descrie persoanele care s-ar identifica ușor cu cele 3 parfumuri din White Collection?
Atunci când parfumul este gata, este viu, pot simți povestea din spatele lui și îmi pot imagina și tipul de persoană care se poate regăsi în el.

Primul parfum din colecție, Nuda Veritas, este destinat persoanelor cu o sensibilitate puternică, cu aspirații puternice. Parfumul se referă la căutarea spiritualității, la descoperirea sinelui. Cred că este pentru cineva care este în căutare unor răspunsuri și nu se teme să își pună întrebări despre sine. Caută constant lumină în viața personală, liniște.


Cel de-al doilea parfum, Crépuscule Des Âmes, este destinat persoanelor care au o dualitate în personalitate, o ezitare constantă în a arăta lumii partea pozitivă sau partea negativă. Parfumul evocă momentele tensionate din viață, când trebuie să trecem de această dualitate, să trecem de obstacole, de tentații.


Choeur Des Anges, cel de-al treilea parfum din colecție, este pentru cineva care trăiește viața la maxim, cineva care se află deja într-o stare de împlinire, de fericire, cineva care știe sau acceptă adevăratul său sine. Este vorba despre bucuria deplină.


Recapitulând, primul parfum este destinat persoanelor care caută răspunsuri, al doilea persoanelor care își acceptă dualitatea, iar cel de-al treilea este pentru cei care cunosc fericirea deplină.

Pictura din care este inspirată colecția este despre căutarea fericirii absolute, iar parfumurile reprezintă cele 3 etape ale demersului uman până la final, la fericirea absolută.


Ce înseamnă parfumul pentru tine din viziunea unui creator, în 3 cuvinte:

Suflet, pasiune și creație.


Ce înseamnă parfumul pentru tine din viziunea unui iubitor de parfumuri, tot 3 cuvinte:
Emoție, exprimare, armură - pentru starea ta de spirit. În funcție de ceea ce simți, parfumul tău poate fi armura, scutul tău, te poți exprima fără teama de a fi judecat greșit.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod