De ziua Olandei, spectacol floral de 10

Cea de-a X-a ediție a Concursului Național de Aranjamente Florale, ce marchează din 2010 sărbătorirea Zilei Naționale a Olandei în România, și-a desemnat câștigătorii, după o zi de competiție plină de emoții, culoare și dinamică urbană, în care 50 de concurenți veniți din toate colțurile țării s-au întrecut în măiestrie și creativitate.
Marele premiu, o excursie în Olanda pentru învingător și partenerul său, a fost câștigat de Alina Nicolae (Alidesign), o tânără antreprenoare din Râmnicu Vâlcea, care participă din pasiune pentru design floral de 8 ani la concursul devenit tradiție în ultimul deceniu în peisajul românesc.

,,Sunt 15 ani de când lucrez cu florile, de 10 ani sunt pasionată de designul floral, iar creativitatea, pasiunea și inspirația plus perseverența m-au adus astăzi aici. A decora o bicicletă cu flori naturale poate părea o provocare uriașă, însă totul a decurs natural, în armonie și echilibru, iar florile au prins viață în mâinile mele și...rezultatul a fost pe măsură. Abia aștept să mă bucur de marele premiu, Olanda fiind destinația preferată a familiei mele’’, a declarat Alina Nicolae.  

Locurile II și III au fost ocupate de Janina Cosmina Dumitrache din București (Creative Flower Shop) și Elena Bejan din Adjud (Florăria cu Dichis), 2 concurente ce s-au remarcat prin talent și la edițiile precedente la care au participat.


În premieră, concursul s-a desfășurat în 2 etape, prima fiind cea de precalificare, în scopul  departajării primilor 10 calificați. Concurenții au avut la dispoziție același set de flori și accesorii pentru a realiza în 45 de minute un buchet suprem care să cânte, special pentru a fi oferit Artistului de pe scena Festivalului Internațional‚ ’’George Enescu’’. Tema a fost concepută în contextul prezenței la cea de-a 24-a ediție a festivalului a orchestrei naționale olandeze Royal Concertgebouw și a îmbrățișat cu entuziasm tema festivalului, respectiv, lumea în armonie precum și numele proiectului ce va fi lansat în premieră cu ocazia evenimentului și intitulat Orașul cântă.

Primii 10 clasați, desemnați de un juriu de specialitate, au participat cu emoții la ce-a de-a doua etapă, în care obiectivul central a fost elementul simbol al Olandei - bicicleta și decorarea sa în 60 de minute, după imaginație și pregătire, etapă desfășurată în prezența publicului încântat de manifestarea organizată pe esplanada Mall Promenada. După momentul mult așteptat al desemnării marelui câștigător, cinci astfel de biciclete, îmbrăcate prin grația naturii în straie de sărbătoare, au fost donate Asociației SOS Satele Copiilor, în spiritul încurajării tinerelor generații să contribuie activ la dezvoltarea mobilității, ca parte integrantă a orașelor smart.

 

Manifestarea a avut loc în prezența Excelenței Sale, Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Olandei la Bucureşti. ,,Olanda este singura țară din lume în care sunt mai multe biciclete decât locuitori, iar mobilitatea este unul dintre acele elemente care contribuie din plin la dezvoltarea unui oraș inteligent. Prin gestul nostru ne dorim ca tinerele generații să se dezvolte într-un mod armonios, iar copiii SOS Satele Copiilor să se numere printre cei care au această șansă în viață. De asemenea, în această zi specială pentru noi, în care celebrăm Ziua Regelui Olandei, (King’s Day) unul dintre lucrurile de care sunt foarte mândră ca ambasador al Olandei în România este că de-a lungul timpului, relația economică dintre cele două țări a înflorit, iar tranzactiile financiare sau investițiile olandeze au crescut de la un an la altul, un lucru foarte bun atât pentru țara noastră cât și pentru România’’, a declarat Excelența Sa, Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Olandei la Bucureşti.

După un deceniu de la prima ediție a Concursului Național de Aranjamente Florale, celebrul maestru florist de Cartea Recordurilor, Bart van der Elsken, invitatul de onoare al evenimentului și președintele juriului,  a revenit la moment aniversar cu mult entuziasm pentru o demonstrație de artă florală oferită în egală măsură publicului pasionat de artă florală, designerilor floriști, antreprenorilor din sectorul floricol și tuturor iubitorilor de natură, preocupați de folosirea responsabilă a resurselor naturale.

Recunoscut pentru tehnicile și materialele prietenoase cu natura pe care le utilizează, precum și respectul său desăvârșit față de mediul înconjurător, Bart este unul dintre cei mai apreciați și solicitați floriști în toate colțurile lumii. După ce a urmat cursurile și specializările celor mai prestigioase școli de profil din lume, timp de 21 de ani a deținut cea mai faimoasă florărie olandeză. Stilul său este unul avangardist și modern pentru toți cei care apreciază designul floral la cele mai înalte standarde.

Alături de Bart van der Elsken, din juriu au mai făcut parte:  Dana Constantinescu - jurnalist, realizatoarea emisiunii ’’În grădina Danei’’ - TVR 1, dr. arh. Cerasella Crăciun, Prodecan Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București, prof. dr. Florin Stănica, Prorector Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și Mihai Constantinescu, Director General ARTEXIM și Directorul Executiv al Festivalului Internațional "George Enescu".

Competiția unică în România, organizată cu ocazia Zilei Naționale a Olandei, sărbătorește în acest an 10 ediții pline de emoție și creativitate, la care au participat peste 450 de concurenți și peste 1500 iubitori de artă florală, care s-au bucurat de peste 500 de creații florale realizate în timp real și alcătuite din zeci de varietăți de flori.

De-a lungul timpului au fost acordate peste 55 de premii celor mai pasionați profesioniști din domeniu, în spiritul contribuției la dezvoltarea sectorului, la recunoașterea calităților artistice ale floriștilor români și schimbarea în bine a unor destine, la dezvoltarea unor modele de afaceri de succes și la promovarea florilor ca parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi.

Ca trendsetter global în comerţul cu flori şi campioană a cercetării şi tehnologiei în domeniul serelor, din 1800 de soiuri de noi plante intrate pe piața europeană, 65% fiind olandeze, Țara Lalelelor este și principalul furnizor de flori al lumii, de la lalele, trandafiri și garoafe până la orhidee, crizanteme și gladiole. Un eveniment organizat de  Ambasada Olandei la București și  Business Development Group.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod