Colectionarul de nuduri de Mirel Taloș

Colecționarul de nuduri e o carte despre iubire și despre viața construită goethean, ca o operă de artă. E una dintre acele povești reale, în a cărei matrice iubirea cade din cer „instantaneu, miraculos, neaşteptat”.

Povestea istorisită cu simplitate, eleganță, rafinament și un soi de plăcere sălbatică de a descrie, te smulge din cotidianitate pentru a te conduce într-o lume superioară, prinsă în vraja pasiunii față de artă. E o lume fabuloasă, luminată de setea de Frumos, Adevăr, Iubire, Autenticitate, Simplitate și alte valori indispensabile, în care scriitorul Mirel Taloș crede cu un amestec de tărie și discreție. E o lume nelipsită, când și când, de întorsături dramatice și de lunecări în tristețea sau melancolie, dotate cu forța de a te înzidi în cunoaștere și iubirea de sine.

E o realitate stranie, în care carterzianul cuget, deci, exist e înlocuit cu sintagma simt, deci, exist, iar în turbionul acesteia își fac loc gânduri, teorii, întâmplări, glisări ale ființei spre altceva: definitoriu, necesar ca aerul, ca marea și surâsul, inundate de un aer „patrician, senatorial, cultural”.


Din noianele de încercări destinale, surprinse în această carte, se desprinde frumusețea – nelipsită de umbre – a unei povești de iubire – un pinten pentru autoscopii detaliate, pentru plonjeuri în frumusețea sufletească a doi iubitori de artă, a căror întâlnire providențială e un prilej de reconstrucție a ființei, de năpârlire pe dinlăuntru, de regăsire a sinelui superior, de refacere a masculinității și, respectiv, feminității, ce alcătuiesc, în cele din urmă, o unitate divină, care naște sens; un sens diferit, așezat în raza Legii Iubirii.

E un spectacol de frumusețe și profunzime acest text de o densitate impresionantă, în care se coboară în sufletele unor oameni frumoși, încercați, contradictorii, transparenți, oameni care își dobândesc identitatea reală.

Cartea a aparut la Editura RAO si poate fi comandata aici: http://www.elefant.ro/carti/carte/fictiune/literatura-romana/colectionarul-de-nuduri-1353236.html

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod