"Domeniul de online și e-commerce este într-o schimbare continua. Nu poți supraviețui în el dacă nu încerci să înveți constant și să ții pasul cu schimbările." - Raluca Radu

Raluca Radu are un CV impresionat: este country manager-ul unuia dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de moda, ANSWEAR si co-organizator al  conferintei de e-commerce GPeC. Este trainer de marketing online și e-commerce si consultant strategic pentru business-uri online. Cu atatea job-uri importante, am vrut sa aflam cum se descurca  Raluca cu micile provocari de zi cu zi.

De la ce varsta ai inceput sa lucrezi si care a fost primul tau job?


Am început să lucrez din anul al 2-lea de facultate, de când aveam 19 ani. Primul job a fost de acasă, la distanță, în online, scriam articole pentru un website de femei – Ele.ro. Nu era chiar în domeniul în care îmi făceam studiile – eram studentă la secția Calculatoare din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice București. Era totuși un mix între zona de skill-uri tehnice și partea mai creativă, de marketing, care mă atrăsese dintotdeauna. La început am scris articole despre horoscop, sănătate, lifestyle și ulterior, după 1 an, am fost angajată full-time la același website. Aici am descoperit marketingul online – pe atunci existau doar SEO, email marketing, dar și zona de User Experience - și am avut șansa să lucrez cu o echipă foarte smart de pionieri în industria online. Norocul meu cel mai mare a fost un test de IQ care s-a dat pe întregul grup de firme din care făceam parte, test la care se pare că m-am descurcat foarte bine. Asta i-a făcut pe cei din management să mă observe și să investească în dezvoltarea mea – astfel am găsit mentori de la care să învăț despre marketing online, management în general, despre recrutarea echipei, management financiar și am fost supusă de la început carierei unor experiențe care m-au ajutat să cresc rapid.



Cum a inceput povestea ta de dragoste cu online-ul si e-commerce-ul?


M-am îndrăgostit de domeniu de la început și am știut de atunci că nu voi mai dori să îl părăsesc vreodată. A fost dragoste la prima întâlnire. În facultate la Calculatoare, am simțit mereu că îmi place ce fac, dar nu suficient de mult încât să mă văd devenind programator. Îmi doream ceva care să îmbine abilitățile mele tehnice cu cele de advertising, un domeniu de care eram pasionată de mulți ani deja. Și în zona asta de business și marketing online, am găsit chiar acel mix pe care mi-l doream. Deci efectiv, a fost ca o întâlnire cu sufletul pereche. Ulterior, în timp, am descoperit partea de e-commerce, iar aici a fost o pasiune fulgerătoare – ce m-a atras la domeniu a fost partea lui foarte matematică: cât de ușor este să măsori impactul oricărei investiții de marketing, cât de clar poți vedea cât ai investit și cât ai scos.

Care este proportia femeilor in e-commerce in Romania? Te-ai simtit vreodata intr-o lume a barbatilor?

Sincer nu m-am simțit niciodată ca fiind o femeie într-o lume a bărbaților. Cred că mixul este unul aproape egal în zona această de online și e-commerce, fiind un mix de tehnic și marketing. Mai mult decât atât, eu una consider că ține mult și de mindset-ul tău. Eu nu am privit niciodată lucrurile ca fiind despre gen în zona de business și poate că și această mentalitate în sine mi-a servit.

Cum arata o zi din viata ta cand lucrezi?

De 3 ori pe săptămână începe la sală și de 2 ori pe săptămână se încheie la ora 21:30 când închei cursurile de marketing online și e-commerce pe care le susțin ca trainer la DallesGO de 4 ani deja.
Între aceste 2 milestone-uri ale zilei se întrepătrund întâlniri cu parteneri sau colaboratori, ședințe cu echipa, brainstorming-uri, dar și foarte multe mailuri, propuneri și idei despre cum putem face să creștem mai mult business-ul în online. Fac ceea ce îmi place în mare parte din timp și asta îmi dă foarte multă energie, indiferent de ce obstacole apar în drum. Ce încerc să strecor mereu în programul zilei este și partea de învățare – domeniul de online și e-commerce este într-o schimbare continua și evoluează de la o lună la alta. Nu poți supraviețui în el dacă nu încerci să înveți constant și să ții pasul cu schimbările.

 


Daca ar fi sa numesti o diferenta notabila de mentalitate intre un angajat si un antreprenor aceasta ar fi…? Cum reusesti sa gestionezi simultan ambele pozitii?



Cred că marele meu avantaj a fost că am avut mereu o gândire antreprenorială (sau intraprenorială), chiar și atunci când am fost angajat. Mereu am avut “ownership”, mi-am asumat responsabilitatea rezultatelor și asta cred că m-a ajutat mereu în carieră și m-a ajutat și în switch-ul către rolul de antreprenor. Ca mentalitate, cred că atunci când ești angajat știi mereu că există totuși o plasă de siguranță. Ca antreprenor, plasa de siguranță dispare. Riști mai mult cu fiecare decizie pe care o iei. Pe de-o parte, asta îți dă și curaj să mergi de multe ori “all in” atunci când crezi în ceea ce faci, dar pe de altă parte vine la pachet și cu mult mai mult risc, mai multă responsabilitate și cu mai mult stres, pe care e foarte important să înveți rapid să îl gestionezi.

Ai un business impreuna cu sotul tau.

Care este secretul armoniei intr-un cuplu in care jumatatea ta iti este si partener de afaceri?

O să încep prin a spune că da, cu siguranță există provocări atunci când îmbini viața personală cu cea profesională. O simți și atunci când lucrezi cu familia sau prietenii și da, evident, se simte cel mai mult în viața de cuplu. Cred că secretul stă în separarea clară a rolurilor, găsirea rolului potrivit pentru fiecare astfel încât să nu apară frustrări ulterior și asumarea acestora. Și apoi cred că în relații în general, dar mai ales când lucrezi împreună, este important ca fiecare să aibă independența lui, să aibă o identitate și o viață și în afara relației. Așa te asiguri că sunteți 2 indivizi independenți care aleg zilnic să își petreacă viața împreună și fiecare vine în această ecuație cu experiențele și învățăturile proprii, îmbogățind relația. Pentru noi asta funcționează.

Ce faci in timpul liber? Ai timp liber? Cum iti incarci bateriile?

Cred că timpul liber trebuie să existe întotdeauna și e important să te educi să nu “sari” peste el. Am căzut de multe ori în plasa asta și oboseala și-a spus cuvântul de fiecare dată. Cum ai spus și tu, este nevoie să îți încarci bateriile. Pentru mine, timpul liber este împărțit între a petrece timp cu familia și prietenii foarte apropiați mie (pe care îi consider tot familie), citit și sport. Citesc o paletă foarte largă de cărți de la comedii și chick lit, cărți ușoare până la biografii, cărți de business și cărți din domeniul meu (digital marketing și e-commerce).
Cărțile sunt pentru mine asemenea unor conversații cu oameni cu experiențe diferite și aduc de fiecare dată noi perspective. Și cred că din asta înveți cel mai mult. Uneori, suplimentez cărțile și cu un film bun, dar, din păcate, din ce în ce mai rar găsesc timp pentru asta.

Esti expert in fashion online, care este relatia ta cu moda? Esti o fashion victim?

Întotdeauna am văzut hainele ca având un rol important în viața mea, deși nu sunt deloc fashion victim. Aleg să mă îmbrac, mai degrabă, clasic. Totuși, cred că hainele țin foarte mult de brandul personal și cred că a ști să te îmbraci e un fel de marketing pe care îl faci pentru tine. Tocmai de aceea m-a atras și mă atrage mult să lucrez în zona de fashion online – cred că înțeleg foarte bine clientul ANSWEAR și motivele pentru care acesta alege un produs sau altul și motivele pentru care hotărăște să cumpere de la noi.

Daca ar fi sa alegi un singur lucru, ce iti doresti cel mai mult sa ti se intample in 2019?

Îmi doresc să mă bucur de 2019 în fiecare zi, alături de cei dragi mie și de echipa mea. Și să nu uit să mă bucur. Să mă bucur atât de timpul liber, cât și de cel petrecut la muncă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod