Sănătate. 8 sfaturi să-ţi îngrijeşti dinţii sensibili ca să nu-i pierzi


Foto: Dr. Andra Custură, medic stomatolog şi manager medical al clinicii Andra Smile

Cum tratăm sensibilitatea dentară?


Există chiar metode care pot fi realizate în intimitatea căminului, pentru a scădea sensibilitatea dentară, cât şi a reduce frecvenţa cu care ea apare.

Dr. Andra Custură recomanda următoarele variante de tratament  şi îngrijire pe care le poţi realiza acasă:

1. Periază dinţii şi foloseşte aţa dentară cu regularitate! Tehnicile de periaj şi de utilizare a aţei dentare să fie folosite gentil şi pe toate suprafeţele dinţilor tăi, cât şi igienizarea limbii şi obrajilor.
2.
Foloseşte o periuţă cu perii moi sau foarte moi cu care să periezi cu atenţie şi foarte uşor pe linia gingiei, aflată în contact cu dinţii, doar pentru a curăţa sulcusul gingival, locul în care se adună placa bacteriană. Atenţie mare la tehnica folosită pentru a nu îndepărta gingia de la locul ei sau a o leza!
3. Foloseşte o pastă de dinţi pentru dinţi sensibili potrivită. ”Există multe paste de dinţi pe piaţă aşa că ai de unde alege ce ţi se potriveşte, însă e nevoie să ştii un lucru foarte important şi anume că este nevoie de ceva timp de utilizare pentru a-ţi da seama dacă pasta aceea este bună pentru tine sau nu, minimum o lună de zile folosită zilnic de două ori”, explica Dr.
Custură.
4. Un truc este cel de a lăsa pasta de dinţi cu flour peste noapte pe dinţii sensibili, unde vedeţi că gingia este retrasă şi rădăcina este expusă. Puteţi pune pasta de dinţi cu degetul sau cu o periuţă sau cu orice altceva vă este uşor, important este să vă asiguraţi că rămâne pasta pe dintele/dinţii care au nevoie.
5. Fii atentă la ceea ce mănânci şi bei şi evită pe cât posibil alimentele acide.
6. Nu îţi scrâşni dinţii noaptea sau ziua. ”În cazul în care scrâşneşti ziua dinţii încearcă pe cât posbil să fii conştientă când anume faci asta şi să modifici acest obicei.
În cazul în care scrâşneşti din dinţi noaptea foloseşte o gutieră de bruxism nocturn. Acestă gutieră se va face în cabinetul stomatologic, aşa că întreabă-ţi medicul despre ea”, adăugă dr. Custură.
7. Foloseşte cu regularitate acasă paste desensibilizante profesionale pe care le poţi cumpăra prin intermediul medicului tău curant de la firmele specializate. Astfel de produse nu le veţi găsi în magazine, farmacii sau supermarketuri pentru că se vor folosi numai la recomandarea medicului.
8.
Vizitează-ţi medicul cel puţin o dată la 6 luni.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod