Dintii tai se vor indreptati?

Persoanele care au dintii strambi si cu distante anormale intre ei sunt reticente atunci cand vine vorba de aparatul dentar. Acesta este asociat cu disconfort, durere si, de ce nu, cu stirbirea frumusetii. Insa noile aparate dentare sunt mult mai performante, mai confortabile, si, daca tii neaparat, aproape invizibile.
Aparatele dentare sunt inca, in marea lor majoritate, de metal, dar sunt si transparente sau de culoarea dintilor. Exista chiar aparate care se fixeaza in spatele dintilor tai, astfel incat sa nu se observe. Firele folosite astazi la aparatele dentare sunt mult mai mici si mai eficiente decat cele folosite in trecut, fiind create dintr-un material care iti indreapta dintii mai repede si mai usor.

In functie de gravitatea problemei si varsta, aparatele sunt fixe sau mobile. In general, aparatele dentare fixe sunt recomandate adultilor, care au deja un maxilar format, dur, dintii fiind, in acest caz, mult mai greu de aranjat.

Cum functioneaza aparatele dentare?

Aparatele dentare iti indreapta dintii prin aplicarea unei presiuni constante asupra dintilor si prin mentinerea lor intr-o singura pozitie pentru mai mult timp.
Daca, insa, dintii tai sunt mai "razvratiti", atunci, trebuie un echipament suplimentar, cum este cel pentru cap si ceafa. Nu te panica! Astfel de echipamente se poarta numai pe timpul noptii, sau seara, cand stai acasa.

Durata tratamentului ortodontic este, in general, de aproximativ doi ani. Dupa indepartarea aparatului dentar, trebuie sa ai mare grija ca dintii tai sa nu isi "reia vechile obiceiuri". Doctorul tau s-ar putea sa iti sugereze sa porti un fixator, care este o bucata mica de plastic cu fire metalice sau o piesa din plastic subtire, avand o forma de gura.

Acest fixator va fi creat ca sa se potriveasca dintilor nou indreptati. Numai specialistul ortodont va putea sa iti spuna pentru cat timp vei purta acest fixator.


 Solicita aparatul dentar o noua dieta?

Nu este nevoie de o dieta speciala, dar atunci cand porti un aparat dentar fix, trebuie sa fii mai atent/a cu anumite alimente.
Nu te apropia de popcorn, guma, caramele (de obicei dulciuri care se topesc). Zaharul in general ar fi de evitat, pentru ca aparatul dentar il ajuta sa se fixeze mai bine pe dinti, putand duce la carierea acestora. Insa, daca tii neaparat sa bei un suc sau sa mananci o prajitura, ai grija ca dupa aceea sa te speli pe dinti.

Alte alimente de evitat:

  • Fructele in bucati mari;
  • Covrigii tari;
  • Painea prajita, tare;
  • Lamaile.

Specialistul ortodont te va sfatui sa folosesti ata dentara mai des decat de obicei si alte mijloace suplimentare de igiena bucala (periute speciale, dusuri bucale) si sa fii foarte atent/a sa nu iti ramana resturi de mancare intre aparat si dinti. In momentul in care te prezinti la medic pentru schimbarea aparatului, ar fi bine sa iti curete chiar el dintii cu ata dentara.

 Deoarece aparatele pun o presiune destul de mare asupra dintilor, din cand in cand este posibil sa te doara, in special dupa ce medicul a mai facut o ajustare la aparatul dentar.
In acest caz, asigura-te ca ii ceri medicului un calmant de durere.

Daca porti un aparat mobil, atunci este interzisa purtarea lui la orele de sport sau la scoala. Oricum, doctorul ortodont iti va indica sa il porti numai noaptea sau cat timp stai acasa, timp de 16 ore pe zi. Aparatul ortodontic va fi indepartat in timpul meselor si va fi imediat igienizat. Aparatul se curata cu apa si sapun, cu ajutorul unei periute de dinti.


Sunt aparatele dentare dureroase?

Timp de cateva zile dupa ce a fost fixat si s-a inceput purtarea lui efectiva, s-ar putea sa simti un disconfort sau chiar o mica durere. In cazul aparatelor fixe, este de asteptat sa simti durere sau disconfort ori de cate ori iti va fi ajustat aparatul de doctorul specialist.

De asemenea, s-ar putea sa ai si mici rani pe obraz, in interior, dar se vor vindeca dupa cateva zile de la fixarea aparatului.
S-ar putea sa fie de ajutor daca iti clatesti gura cu apa calda sarata.

Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
 

Comentariile 51-100 din 147

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • frantzi pe 14 Dec 2008, 23:42
    La ce clinica sa merg?

    Sunt din Bucuresti, am 24 de ani si vreau sa merg la o consultatie pentru a-mi pune un aparat dentar DAMON sau Inspire ICE. Va rog sa imi recomandati o clinica. PS: am incercat sa intru pe www.aparat-dentar.ro, insa nu se incarca :(. puteti sa imi trimiteti un raspuns pe@andreeamishu@yahoo.com. Va multumesc!

    0
    0

  • ionelllla pe 9 Dec 2008, 22:28
    Am si eu o intrebare

    Am si eu doi dinti strambi jos as vrea sa stiu c-am cat ar costa sa imi pun aparat dentar... help me!!!

    0
    0

  • ionella pe 9 Dec 2008, 22:25
    help me...

    Am si eu doi dinti strambi jos... as vrea ca sa stiu c-am cat m-ar costa sa-mi pun aparat dentar... daca stiti careva... ionutza_ionela@yahoo.com

    0
    0

  • YsaBella pe 2 Dec 2008, 22:07
    help:|

    buna:-)unde ai gasit aparat dentar de 9 milioane? te rog contacteaza-ma :( ysabela_bella@yahoo.com :*:*

    0
    0

  • valentina pe 30 Nov 2008, 14:00
    :)

    Un aparat dentar metalic fix costa in jur de 9 milioane. Eu mi-am pus sus si am dat 9 milioane si sunt nevoita sa-mi pun si jos..:) Ieri mi l-am pus si pot sa spun ca ma dor dintii, nu pot manca nimic... insa merita efortul, pentru ca peste 2 ani voi avea dintii drepti:)

    0
    0

  • Raluca pe 28 Nov 2008, 22:25
    baba sufera la frumusete

    Am aparat dentar de 3-4 zile.... simt un disconfort si putina durere, dar pentru binele tau... merita ;)) Asa ca pentru fetele mai sensibile... asa cum eram eu la inceput... imi faceam griji ca ce o sa zica lumea... nu va faceti griji... totul e spre binele vostru si cine rade acum de voi peste 2 ani... invidie mare;))

    0
    0

  • Roxymicki pe 14 Nov 2008, 15:54
    Despre ortodontie

    Cautand informatii despre ortodontie si aparate dentare, am gasit un site SUPER FAIN: www.aparatedentare.ro. Sunt o multime de infromatii, poze si cazuri clinice, asa ca e usor sa gasesti tot ce vrei sa stii despre un aparat dentar! Bravos! Go for it!

    0
    0

  • robert72 pe 2 Nov 2008, 20:54
    Ma ... 1700 ron ?

    Sal prietene... cum de ai dat 1700 ron? Ce problema ai avut ? Eu imi pun miercuri aparat da ma costa 3500 ron... zi-mi de unde esti, ce problema ai ... etc. Contacteaza-ma la robi_rusu@yahoo.com

    0
    0

  • Anto pe 31 Oct 2008, 16:31
    :-)

    Buna, mi-am pus ieri aparat dentar fix. A fost bine ieri dar azi ma doare foarte tare, am rana pe obraji etc. Am auzit ca va trece in cateva zile... de abea astept. Mi-am pus dinacela culoarea dintilor, am auzit ca nu se vede dar numai de la vreo 2-3 m nu se vede... oricum cei care au probleme la dinti nu va fie rusine sa va puneti suprotati 2 ani, dar dupa aia o viata intreaga o sa aveti dinti perfecti. Eu mi-am pus sus de ceramica si m-a costat 1700 ROn, urmeaza aceste cateva luni sa imi pun si jos, am auzit ca a spus cineva ca il poarta numai 8 luni si ca nu se vede aproape deloc... mai sunteti si altii in situatia asta?

    0
    0

  • Adriana pe 20 Oct 2008, 17:55

    Am uitat sa precizez ca locuiesc in Bucuresti

    0
    0

  • Adriana pe 20 Oct 2008, 17:35
    Cabinete

    Hello. Am 22 de ani si m-am hotarat sa-mi pun aparat dentar in primul rand pentru sanatatea dintilor. Sunt in perioada de cercetare si as dori numele unor cabinete cu preturi mai accesibile ca pentru studenti. Va multumesc. Adresa mea de mail este adryana_marin@yahoo.com

    0
    0

  • amalia pe 17 Oct 2008, 18:14
    Salut

    Eu port aparat dentar fix, ma intreb cat o sa-l mai port, la inceput mi-a fost greu dar acum este bine mai ales ca dinti s-au indreptat.

    0
    0

  • Cupi Elis pe 11 Oct 2008, 08:31
    O parere

    Eu port aparat dentar si este foarte bun si cand voi creste mare voi avea dinti frumosi

    0
    0

  • anonima pe 9 Oct 2008, 21:37
    O parere

    Am aproape 18 ani, si urmeaza sa imi pun un aparat dentar fix, pot spune ca mie un pic frica, dar sper sa merga ok si sa il scot maxim in 2 ani, prefer sa sufar acum... decat sa sufar toata viata, asa ca cine are nevoie de aparat dentar sa isi puna cat poate de repede, mie imi pare rau ca nu mi-am pus mai demult.

    0
    0

  • Adrian pe 4 Oct 2008, 14:10
    Aparat dentar

    Mi-a placut articolul, eu imi pun aparat intr-o saptamana si am avut surpriza sa mi se spuna ca ma costa 800 de euro si sus si jos... bineinteles ca mai sunt si alte modele numai ca acesta mi-a fost recomandat (are nu stiu ce autoligabalbal) :))

    0
    0

  • georgiana pe 25 Sep 2008, 17:05
    Pretul aparatelor

    Ca sa nu cheltui prea multi bani e bun cel metalic care costa 750 ron cel de sus si 550 ron cel de jos... asta depinde si de cabinetul la care iti pui aparatul.

    0
    0

  • sandra pe 26 Aug 2008, 23:21
    Cat ar costa cel metalic? Dar cel transparent?

    Vreau si eu sa am o dantura perfecta si m-am gandit sa imi pun aparat dentar atat sus, cat si jos. Cine stie exact cat m-ar costa cel metalic? Iar cel transparent? Va multumesc!

    0
    0

  • angel_mik pe 28 Iul 2008, 17:32
    Naspha

    Pfff... si eu trebuie sa-mi pun aparat dentar si datorita faptului ca toti sunt in concedii abia in septembrie trebuie sa merg la primul control.. abia astept sa mi-l pun deoarece am dintii strambi si chiar ma deranjeaja, am reticienta in vorbire trebuie sa fiu atenta atunci cand discut cu cinvea, cel mai e naspa rau si abia astept sa-mi vad dintii drepti. Dar, visul asta va devenii realitate abia peste 2 ani..:(... deci mai e cale lunga da asta e... o sa astept, complementeaza gandul cand stiu ca voi avea un zambet de milioane. Poop all... sfat: care aveti astfel de probleme nu mai asteptati... mergeti la un ortodontic.

    0
    0

  • Crina pe 14 Iul 2008, 16:32
    am emotii !

    Povestea mea este putin deosebita.Am 15 ani si pana acum 5 ani aveam un zambet ca in reclamele de la glossuri si paste de dinti....ce sa mai...un zambet de milioane si aveam dintii perfect albi si curati.Mie mi s-au schimbat greu dintii...practic eram kam cu 3 ani in urma.La 10-11 ani mi s-au schimbat caninii(unul nu a cazut si celalt nu a mai crescut...si a fost mai bn k si-au facut loc dintii de langa ce se strambasera)...de curand mi-a cazut si cel de-al2lea canin...sunt STIRBA si am ramas si cu un dinte incalecat.SUNT DISPERATA!!! bine macar ca e vacanta...trebuie sa imi pun aparat dentar...ma incanta ideaa...as prefera un apart DAMON dar avnd in vedere pretul piperat...ramane de vazut.Am control in curand insa nu imi vor face aparat dentar akum k cik sunt in concedii...asadar SUNT DISPERATA...ma duk la scoala stirba.Cam asta e povestea mea...ce intorsatura iau lucrurile krek k mi-a deocheat cineva dintii..orikum...tineti-mi pumnii...si ziceti-mi si mie preturile va rog!!

    0
    0

  • Ioana,cluj-britneygirl_27 pe 10 Iul 2008, 07:39
    Ortodont cluj-napoca

    EU mi-am pus aparat dentar fizionomic de 4 zile si vreau sa spun ca senzatia de disconfort este inca destul de crescuta,uneori simt ca innebunesc din cauza ca nu mai am muscatura,nu pot sa mananc,dar asta nu e o problema asa mare:P sper sa slabesc:D Aparatul fizionomic de-abia il remarci,ma asteptam sa arate urat sau ceva...dar in schimb,nimeni nu-si da seama daca nu sta la 20cm de mine.ORTODONTUL meu este D-L Doctor MAZEN ABOU,din cluj-napoca,cabinetul sau se numeste DENTALUX si este in cladirea cu INTERSERVISAN-ul.Din cate am auzit,el este cel mai bun ortodont din cluj,eu una sunt foarte multumita.Aparatul m-a costat 1500EURO,dar imi pare foarte rau ca nu mi l-am pus mai devreme.Va sfatuiesc pe toti sa nu mai asteptati,rezolvati-va problemele cat mai repede.Apropo,inelele pentru masele sunt naspa rau,din cauza lor nu mai ai muscatura dupa ce iti pui aparatul.in rest,e minunat,in 8 luni de zile am scapat de el! V-am pupat!Succes!

    1
    0

  • Valentina - 24 ani pe 8 Iul 2008, 22:21
    Sieu am aparat dentar...

    La 24 de ani m-am hotarat in sfarsit sa fac acest pas...Mi-e un pic teama de reactia celor din jur...dar sunt foarte optimista(oriucm familia, prietenii apropiati si iubitul meu au fost si sunt alaturi de mine)...sper sa am de-aface doar cu oameni "Maturi" ... Si-asa lumea susoteste pe marginea danturii mele...acum vor avea un nou motiv...dar dupa aceea... :)). Nu va pot spune decat sa trecti peste acest aspect si sa consultati un medica dc aveti asemenea probleme :*

    0
    0

  • T pe 5 Iul 2008, 13:11
    am 14 ani si incep liceul

    mi-e foarte frik sa imi pun aparat dentar...nu stiu qm va fi mai ales in anii de liceu pentru ca s-ar putea sa nu mai am atatia prieteni cati aveam pana acum Ce sa fac? HELP

    0
    0

  • oana pe 4 Iul 2008, 10:18
    4.07.2008

    Ma poate ajuta cineva? Fetitza mea are un incisiv (stangul) stramb.

    0
    0

  • marian151 pe 29 Iun 2008, 09:35
    E bine sa ai dinti drepti

    Eu am aparat fix de aproape un an si cred ca oricine isi doreste o dantura frumoasa. Iti sporeste mult increderea in tine asa ca daca aveti probleme cu dinti nu mai asteptati asa cum am asteptat eu pana la aproape 17 ani. Nu lasati sa treceti de varsta de 14-15 ani.

    0
    0

  • youla pe 27 Iun 2008, 07:49
    Salutare :-)

    As avea si eu o intrebare. Am o dantura destul de prost ordonata, dintii de sus sunt putin mai in afara decat cei de jos iar caninii nu sunt prea drepti. Credeti ca e o cauza a pronuntiei mele ss-ita si jj-ita si ci-ite, si rr-ita ...si uffff, m-am saturat de felul in care vorbesc :-( Mi-as pune un aparat dentar insa problema mea este ca, desi am probleme de pronuntie m-am incapatanat sa invat limbi straine crezand ca voi gasi o limba pe care sa o pot pronunta mai bine. In prezent sunt in China cu o bursa de studii insa imi dau seama ca ma straduiesc cam degeaba, am probleme de pronuntie in orice limba. As vrea sa-mi pun aici un aparat dentar. In cazul in care as nimeri pe mana unui stomatolog mai putin priceput (nu prea stiu ce criterii sa aplic in cautarea unui stomatolog bun in China, fara prea multi cunoscuti sau prieteni), credeti ca exista riscul sa-mi stric dantura si mai mult si sa devin si mai ss-ita, jj-ita, rr-ita...etc? Va multumesc mult pentru orice sfat sau opinie! O zi buna tuturor :-)

    0
    0

  • anonim pe 21 Iun 2008, 00:36
    Imi e frica de aparat

    Buna! Eu am dintii foarte strambi... am fost la dentist si mi-a ecomandat un aparat fix. Imi e frica de durere si de felul cum voi arata cand il voi purta... nu stiu ce sa mai fac... dintii mei sunt prea strambi sa raman cu ei asa:((:((

    0
    0

  • ana-maria pe 18 Iun 2008, 23:23
    dai un ban dar stai in fata

    buna!!vreau as va spun k am 3 ani de cand port aparat dentar fix.sunt foarte multumita dintii mei s-au indreptat perfect...mai am putin si trebuie sa mi-l dea jos dar nu stiu ce o sa fac k m-am obisnuit q el....

    0
    0

  • s pe 17 Iun 2008, 00:35
    cat ar costa un aparat dentar FIX?

    CAT AR COSTA UN APARAT DENTAR FIX numai sus? Astept rapuns thx.:)

    0
    0

  • fru pe 13 Iun 2008, 17:38
    ftr

    O sa-mi pun aparat dentar. Dar ce inseamna aparat dentar mobil sau mai exact ce este?

    0
    0

  • ruzzy pe 5 Iun 2008, 13:29
    interesant

    Am uitat sa va spun ca aparatul a costat 3000Ron si merg saptamanal la control iar lunar mai platesc 70RON. Dar credeti-ma ca a meritat fiecare banut pacat ca nu pot posta poze cu dantura care o aveam atunci si dantura pe care o am acum.

    0
    0

  • ruzzy pe 5 Iun 2008, 13:21
    interesant

    Citind parerile voastre doresc sa ma alatur si eu si sa va spun ca am varsta de 25 ani si de 2 luni si jumatate port aparat dentar metalic fix si deja am rezultate majore. La maxilarul superior aveam canini iesiti afara iar la cel inferior dinti din fata erau foarte strambi.Termenul este de 6 luni dar pentru ca dinti s-au miscat foarte repede mai am de stat cam o luna jumatate dupa care voi purta aparatul mobil pentru 8 luni de zile pentru fixare. Persoanele care au anomalii ale dintilor le recomand cu mare drag sa-si puna aparat dentar pentru ca rezultatele sunt uimitoare si chiar merita sa te "chinui" 6 luni de zile. Si eu am fost revoltata pe parintii mei ca nu mi-au pus aparat cand eram mica dar, nu mai conteaza acum conteaza ca zambetul tau sa fie frumos si sa te bucuri ca zambesti cu gura pana la urechi.

    0
    0

  • x pe 2 Iun 2008, 17:03
    pret

    Pentru mine a costat pentru ambele arcade 1600 RON , dar aparatul este fix, cu braketi din ceramica.

    0
    0

  • alexandra pe 31 Mai 2008, 23:11
    vreau sa stiu cat costa

    Cam cat ar costa un aparat fix cu 2 arcade... pt ca inca sunt nedumerita... unii spun 10 milioane... altii 1000 de euro... si nu stiu pe cine sa cred

    0
    0

  • andre pe 27 Mai 2008, 16:21

    si eu trebuie sa-mi pun un aparat fix. sper sa nu fie necesar sa-l port multa vreme. si sper sa ma acomodez cu el

    0
    0

  • monik pe 24 Mai 2008, 08:53
    salut

    eu mi-am pus aparatul dentar miercuri. kiar imi place. dar aqm la nceput este dureros deoarece te dor dintii si nu rea poti mank. trebuie sa stau q el 2 ani.mie imi place.cei care au probleme cu dintii sa mearga la dentist kt mai repede pentru a nu se agrava situatia.

    0
    0

  • Alexandra pe 10 Mai 2008, 11:17
    are dreptate!

    si eu trebuie sa port aparat dentar iar dintii mei sunt destul de greu de ''reparat'' si sincer nu asi vrea sa stau ca apartul mai mult de 2 ani!parintii mei mi-au promis unul aproape transparent dar trebuie sa va intreb ceva. chiar nu o sa se vada nimik?raspundetimi va rog cat mai repede!

    0
    0

  • maria pe 28 Mar 2008, 20:00
    Nici eu nu stiu cum sa rezolv asta

    Si eu trebuie sa port aparat... si sunt foarte suparata pe parintii mei ca puteam sa port cand eram mica si rezolvam problema. Acum am 24 de ani, lucrez cu publicul si ar fi groaznic sa apar cu sarme in gura. Ma gandeam sa imi pun aparat pe interior... dar cand am auzit pretul... 5000 euro??? Cred ca o sa imi fac credit pana la urma... vreau sa imi indrept ocluzia care este foarte vizibila... dar nu vreau sa ma transform in betty cea urata.

    0
    0

  • Carina pe 13 Mar 2008, 22:06
    Nu stiu ce sa fac

    As vrea sa-mi pun aparat dentar... dar mi-e rusine de prietenii si colegii mei, desi am doar 14 ani. Eu cred ca ei isi vor bate joc de mine, desi eu sunt foarte constienta ca trebuie sa port indiferent de pareriile celorlalti.

    0
    0

  • flori pe 13 Mar 2008, 00:46
    Aparatul estetic ok

    Eu port aparat de azi si sunt foarte incantata gandindu-ma la rezultate, e super curaj pt sanatatea voastra trebuie sa faceti orice! (cand dintii nu sunt la locul lor e posibil sa ii pierdeti mai tarziu deoarece radacina e slabita) pe mine m-a costat mult eu sunt in Spania dar totusi nu conteaza banii! Succes

    0
    0

  • alexandra_f pe 11 Mar 2008, 19:51
    Offf

    Eu port aparat fix de 3 ani... si inca o sa ma mai tina o luna, doua:( intr-adevar, rezultatele sunt uimitoare... nici nu ma mai recunosc. Inainte aratam ca un castor:)) acum sunt perfect aliniati:) Dar in fiecare luna am dat in jur de 70 RON pe consultatii... iar aparatul in sine... o caruta de bani. Totusi il recomand tuturor care au probleme la acest capitol.

    1
    0

  • *alinutza* pe 5 Mar 2008, 17:25
    Pot fi drepti?

    Buna! Sunt din buzau si am 12 ani, ma bucur ca am gasit un asemenea articol deoarece multe persoane au nevoie de un astfel de aparat dentar... printre care si eu... am dinti foarte strambi si cei de sus si cei de jos si deja am 2 carii sus si 3 jos, din aceasta cauza imi este forte rusine sa ma altur unui grup deoarece mie frica sa nu rada pentru ca am avut si asemea jigniri precum "mama frate dar ce dinti strambi ai" m-ar interesa daca as putea sa-mi pun un aparat dentar, cat ar costa si unde se poate aplica un astfel de aparat. Va rog sa-mi raspunda cineva:*

    0
    0

  • Larisa pe 3 Mar 2008, 22:19
    Am si eu aparat

    Si eu aparat dentar fix de un an si o luna. Se observa o mare diferenta intre cum sunt dintii mei acum si cum au fost inainte. Nu stiu daca sunt in masura sa va dau un sfat, dar daca aveti probleme dentare nu eziti sa apelati la ajutorul unui aparat dentar. Mi mi se spune ca sunt foarte simpatica cu aparatul. Multi colegi de ai mei vor sa isi puna si ei, chiar daca au dintii drepti. Sa stiti ca in unele tari, aparatul dentar este in trend, asa ca nu va faceti probleme de ce spune lumea, sanatatea noastra este mai importanta.

    0
    0

  • Carmen pe 26 Feb 2008, 18:17

    Mai exista si braketurile ceramice si acelea sunt foarte bune pentru ca aproape ca nici nu se vad si prin urmare scapati de situatia stanjenitoare a purtarii unui aparat dentar...

    0
    0

  • julie pe 23 Feb 2008, 09:17
    APARAT DENTAR FIX

    Buna. M-am hotarat sa va spun povestea mea... cu speranta ca multi vor citi acest articol. Am acum 22 de ani. Am purtat aparat dentar mobil timp de 2 ani... insa la facultate nu il purtam pentru ca in primul rand nu vroiam sa rada colegii de mine si in al doilea rand nu puteam sa vorbesc. In fine, a trecut cateva luni dupa ce mi l-am pus iar rezultatele au fost multumitoare. Dar dupa ce l-am purtat aproximativ 2 ani intamplarea a facut ca eu sa pierd aparatul... eram grabita sa ajung la serviciu si Dumnezeu stie pe unde a ramas... cert e ca nu l-am mai gasit. Am fost la doctor si mi-a spus ca cel mai indicat ar fi sa pun unul fix... pe care ar mai trebui sa-l port doar vreo 6 luni. Dar din lipsa de bani am mai amanat si plus de asta eram si in preajma sarbatorilor. In luna februarie am ajuns si eu la doctor dupa cateva amanari. M-am documentat pe internet si am hotarat intr-un final sa-mi pun aparat fix, mai ales ca dintisorii mei incepusera sa cam dea inapoi. Si am mai dat vreo 8 milioane si mi-am pus si aparat fix. Tin sa va spun ca este super ok... noaptea dorm fara probleme, vorbesc foarte bine... iar colegii la facultate toti m-au intrebat: Cum? Ce simti?? wow...super?? bravo... si eu vreau... se mai poate?? Plus ca la serviciu trebuie sa vorbesc in continuu am in permanenta contact cu oamenii. Ce este mai greu putin este cu mancarea... dintii sunt moi si trebuie sa am grija ce mananc. Dar sper sa scap repede de el. Sfatul meu este sa va puneti aparat fix... este mult mai eficient... cand ma gandesc m-am chinuit cu celalalt 2 ani de zile... iar acum a trebuit sa pun fix... Nu va faceti griiji..dar daca tot vreti sa faceti ceva..nu aruncati banii degeaba si n u va chinuiti ca mine fara rost. Sper ca povestea mea sa va ajute sa luati o hotarare buna! SUCCES!

    0
    0

  • Alexa G. pe 3 Feb 2008, 18:32

    Buna! Am 15 ani si sunt din Bacau. Nu o sa va vina sa credeti, dar abia astept ziua cand imi voi pune aparatul dentar!!! Dintii mei sunt strambi si oarecum galbeni... nu-mi place sa cred asta dar asa este. Nimeni nu mi-a zis vreodata "uite-o si pe aia ce dinti are" pana intr-un moment cand mi-am dat seama de gravitatea problemei. Am probleme cu dintii de mic copil si nu am luat seama ca problema mea s-ar putea agrava. Am inceput tratamentul dentar in urma cu 3 ani, doctorita adesea imi zicea ca in gura mea se afla "un cimitir", aproape toate maselile imi erau cariate 4 sus si 3 jos dar le-am rezolvat cu timpul. Doamna doctor a fost atat de intelegatoare, nu stiu cum voi putea sa-i multumesc vreodata! Deseori cand stateam la rand veneau tot felul de oameni cu fel de fel de probleme; am ajuns sa-i cunosc si m-am imprietenit cu ei; acolo nu radea nimeni de tine pentru ca eram toti la fel. Uneori ma laudam zicand ca am 18 anastezii la maselele mele poate chiar mai multe; imi placea sa zic asta pentru ca oamenii ma considerau o curajoasa chiar daca frica si durerea uneori isi spuneau cuvantul... dar stiti ce inseamna frica+durere=lasitate. Eram atat de speriata uneori stiind ca a venit ziua cand trebuie sa-mi scoata nervul incat imi doream ca pe holul de asteptare sa fie 1000 de oameni, dar tot nu scapam, si acum imi pare bine. In prezent mai am de lucrat la o masea si la 2 din partea de sus a maxilarului si dupa asta GATA! Pot rasufla usurata. Abia astept sa merg din nou la medic chiar daca bazaitoarea aia zgomotoasa cu care imi umbla in gura nu se va bucura sa ma vada din nou dar promit sa nu-i mai dau intalnire vreodata dupa ce o sa se termine! ABIA ASTEPT SA-MI PUN APARATUL DENTAR... cred ca in maxim 3 luni acea bijuterie va straluci magnific pe dintii mei cu aliura galbejita ci forma ciudat de stramba. Nu cred ca voi avea probleme cu prietenii mei... au zis ca ma vor sustine desi am auzit destule pareri..."As renunta si la calculator si la MP3 si la telefonul mobil" le zic parintilor de fiecare data. Parintii ma admira pentru curajul meu si au spus ca vor face tot posibilul sa am dintii frumosi si sanatosi; o alta replica de a mea ar fi "da eu vreau aparatu' ala ca n-am chef sa ma marit cu dinti astia, cine crezi ca se mai uita la mine" iar tata rade... Promit ca atunci cand imi voi pune aparatul, voi veti fi primii anuntati... poate va trimit chiar si o poza. Si pentru cei carora le e prea scarba sa poarte aparat dentar va dau un sfat "nu va lasati impiedicati de persoanele din jur care se cred prea perfecte sau care fac glumea pe seama voastra; e treaba lor, doar nu-si indreapta ei dintii si la urma urmei in alte tari a purta aparat dentar e un trend asa ca mai ganditi-va inainte sa dati drumul la gura... cine stie poate ai dintii strambi. Multumesc pentru ca m-ati ascultat.

    0
    0

  • camelia pe 16 Ian 2008, 14:06
    Raspuns

    Poi.. cred ca ai nevoie de aparat fix :D... Eu am 17 ani si mi-am pus acum 2 zile aparat fix.

    0
    0

  • eu pe 2 Ian 2008, 07:14
    Salut

    Am 19 ani, este nevoie de mobil sau fix ?

    0
    0

  • alina pe 1 Ian 2008, 22:44
    La multi ani

    Si eu doresc sa-mi pun tot doar la partea de sus a danturii. Cat costa?

    0
    0

  • abigail pe 5 Nov 2007, 14:54
    buna

    si eu doresc sa-mi pun doar la partea de sus a danturii...cat ar costa???astep raspuns,multumesc

    0
    0

  • Boros Veronica pe 30 Sep 2007, 21:41
    intrebare

    Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de baietelul meu. Are 14 ani si caninul din dreapta ms i-a iesit peste molar. Sunt in dilema nu stiu ce sa fac. Un medic mi-a recomandat aparat dentar fix iar altul sa-i extrag caninul. Ce-mi recmandati? Astept raspuns! Multumesc.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod