Dinti sensibili?

Dintii sensibili iti pot face viata un cosmar. Durerea si disconfortul te fac sa nu te poti bucura in voie de mancarea favorita, fie ea rece sau calda, dulce sau citrice.
Cauzele sensibilitatii dintilor

In mod normal, sensibilitatea dintilor se prezinta sub forma unei dureri aparute dupa ce ai mancat ceva cald sau rece, dupa ce ai respirat o gura proaspata de aer rece sau in timpul periajului dintilor. Daca durerea este persistenta si foarte intensa, ar fi cazul sa consulti un medic, deoarece acesta este semnul unui nerv afectat.

De obicei, sensibilitatea dintilor apare ca urmare a retragerii gingiilor. Gingiile acopera ca o paturica radacina dintelui. Pe masura ce gingia se retrage, radacina devine din ce in ce mai expusa.

Retragerea gingiilor are urmatoarele cauze:

  • Perierea dintilor puternic. De-a lungul timpului, prin periajul prea puternic, se indeparteaza o parte din gingie, lasand dintele expus.

  • O igiena orala defectuoasa poate duce la depunerea pe dinti si la nvelul gingiilor a unei placi microbiene. In timp, aceasta placa se transforma in tartru. Bacteriile din acest tartru sunt responsabile de gingivita si de afectiunile periodontale care duc la retragerea gingiei.

Alte cauze:

  • Sarirea smaltului in urma contactului dintelui cu agentii chimici;
  • Cariile dentare;

  • O muscatura (ocluzie) anormala duce la presiuni exagerate asupra unor zone ale dintelui si poate aparea o liza (o topire) a smaltului care se subtiaza si apoi apare sensibilitatea.


  • Cum poti preveni?

    Prevenirea gingivitei, a afectiunilor periodontale, a cariilor si implicit a aparitiei sensibilitatii dintilor, este posibila cu o igiena orala buna.
    Adu-ti aminte ca este necesar de 2 sau 3 minute pentru ca dintii tai sa fie curatati eficient pe toata suprafata lor.

    De asemenea, orice extractie trebuie rezolvata prin punte sau implant pentru ca altfel apare o migrare a dintilor si, implicit, o serie de presiuni anormale. Majoritatea oamenilor isi curata dintii in mai putin de un minut, lasand locuri neatinse, unde se poate dezvolta placa microbiana.

    Folosirea atei dentare este cruciala daca vrei sa cureti spatiile dintre dinti, unde in mod normal periuta nu ajunge. In al doilea rand, prevenirea sensibilitatii dintilor este posibila daca previi retragerea gingiei. Este de ajutor daca reduci din forta cu care obisnuiesti sa iti cureti dintii.


    Problema, insa, este ca periatul dintilor este un obicei si un gest devenit aproape reflex. Astfel ca ne este greu sa schimbam acest obicei. Exista, insa, periute electrice care au senzori de detectare a presiunii cu care apesi pe suprafata dintilor. In momentul in care se detecteaza o presiune prea mare, periuta este oprita.


    Cum tratam?


    Ce putem face daca avem dinti sensibili? Pastele pentru dinti sensibili cu nitrat de potasiu pot sa fie de mare ajutor. Astfel de paste desensibilizeaza nervul dintelui. De asemenea, o solutie ar fi clatirea cu apa de gura pe baza de fluor. Dupa cateva saptamani de folosire a pastei de dinti si a apei de gura, sensibilitatea dintilor ar trebui sa dispara.


    Din nefericire, acelasi obicei de a te spala pe dinti cu putere poate sa indeparteze stratul de protectie de pe suprafata dintilor creat de pasta de dinti. In plus, alimentele cu aciditate mare (citricele, bauturile racoritoare carbogazoase, ceaiul) cresc sensibilitatea dintilor si diminueaza efectul pastei de dinti.

    Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
     

    Comentarii (5)

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • andy pe 12 Oct 2009, 16:52
      dinti sensibili si cari cu o igiena buna zilnic

      Ma spal pe dinti in fiecar zi de 2 ori cate 5 min, dar chiar si la o tragere de aer am dureri, iar incep a se face cari chiar si daca ma spal, ??? ce as putea face ?

      0
      0

    • geany pe 12 Mai 2008, 08:22
      retrasa gingiea

      ma spal pa dintii si de 4 ori pa zi partea stinga a gingiei unde am posibilitate de a periea bine sa retras gingiea si a ramas toata partea dezvelita de gingie cum sa fac sasi revina din nou ,operatie ,sau cemi spuneti va rog,am 40 ani

      0
      0

    • Asistent stomatologie pe 21 Apr 2007, 17:10
      pt comentariul: ''sanatate''

      Niciodata un medic stomatolog nu scoate dinti pt ca asa vrea el. Pt ca o extractie a unui dinte implica si niste riscuri..asa ca nimanui nu-i place sa riste. Un dinte se scoate atunci cand are radacinile infectate, cand coroana este sparta, cand tesutul osos de jur imprejur a fost distrus de tartru ( chiar daca dintele pare sanatos)-parodontopatia. Nu exista medic sa faca chestii deastea, mai ales ca lui personal, nu-i ajuta la nimic.

      0
      0

    • Asistent stomatologie pe 21 Apr 2007, 17:09
      pt comentariul: ''sanatate''

      Niciodata un medic stomatolog nu scoate dinti pt ca asa vrea el. Pt ca o extractie a unui dinte implica si niste riscuri..asa ca nimanui nu-i place sa riste. Un dinte se scoate atunci cand are radacinile infectate, cand coroana este sparta, cand tesutul osos de jur imprejur a fost distrus de tartru ( chiar daca dintele pare sanatos)-parodontopatia. Nu exista medic sa faca chestii deastea, mai ales ca lui personal, nu-i ajuta la nimic.

      0
      0

    • voineasa mirela pe 15 Sep 2006, 12:57
      sanatate

      este foarte important spalarea dintilor o spun din proprie experienta.As da un sfat celor cu probleme a dintilor,nu lasati stomatologul sa va scoata dinti din gura numai ca asa vrea el,consulta mai multi stomatologi inainte de a ramane fara dinti.

      0
      0

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod