Vorbe despre ameteli (II)


Cei care arunca toata vina legata de ameteli in carca deja mult prea comentatului sindrom Menier gresesc, fiindca doar 10%-12% din totalul ametelilor sunt cauzate de aceste neplaceri aparute in labirint. Profesorul Dorin Sarafoleanu, intemeietor de scoala in ORL, atrage atentia ca si sindromul de lesin este confundat adesea cu vertijul. Ei bine, starea de lesin nu este grava, este trecatoare si cauzata de lipsa de calciu, eventual de expunerea prea mare la caldura etc. Cel mai des intalnit este sindromul de vertij paroxistic benign, aparut mai ales in randul femeilor intre varstele de 35 si 50. Acest vertij des intalnit este un spasm in circulatia din labirint, trece cum a venit si nu lasa surditate. Este o situatie dependenta de pozitia in care se afla omul cu vertij. Ce se intampla in urechea interna? In canalele semicirculare din labirint exista niste creste si canale endomatoase prin care se misca un lichid, o limfa si sunt plasati o serie de senzori. In labirintul urechii interne se mai gasesc si asa-zisii otoliti, niste mici pietricele, care se misca si ele in limfa din labirint, bombardeaza crestele si astfel se produce echilibrul omului.
La unii oameni, miscarea lichidului, adica a endolimfei, precum si miscarea otolitilor depasesc capacitatea labirintului de a regla situatia si astfel apar senzatiile de ameteala. In vertijul paroxistic benign ameteala dureaza 1-1,5 minute si ea apare cand omul se culca sau se ridica din pat. Starea nu este grava si pacientul nu are nevoie de medicamente. In vertijul paroxistic benign trebuie sa se aplice niste metode de repozitionare a otolitilor din labirint. In functie de miscarea globilor oculari, ORL-istul isi da seama care este canalul de reglat din labirint si ii aplica pacientului, culcat pe o masa, o miscare brusca de schimbare a pozitiei corpului si capului.
Este chiar o imagine surprinzatoare prin miscarea brusca a pacientului de catre ORL-ist, pare ca medicul ii face o metoda de jiu-jitsu bolnavului. Dar in realitate, prin aceasta schimbare brusca de pozitie, otolitii se rearanjeaza in labirint si urechea interna regleaza echilibrul omului, care se ridica si pleaca fara nici o ameteala.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Mihai Dobrota pe 4 Ian 2008, 09:30
  Tatal meu are asa ceva si ametzeala dureaza foarte mult

  Intr-o seara i s-a intamplat sa ameteasca foarte tare si a vomat la fel de tare si apoi la spital dupa o zi ii mai disparusera ametelile dar nu de tot. Sper din toata inima sa nu fie o tumora.

  0
  0

 • petruta pe 30 Oct 2007, 23:04

  trebuie sa iei arlevert si betaserc

  0
  0

 • vas rozalia pe 13 Sep 2007, 08:22
  sindrom meniere

  am fost internata in spital cu sindrom meniere ,sunt mult mai bine insa mai am probleme de echilibru, ce tratament recomandati?

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;