Virusul Zika. S-a descoperit că provoacă o nouă boală a creierului

Oamenii de știință din Brazilia au descoperit o nouă tulburare a creierului asociată cu infecțiile cu virusul Zika la adulți.
Virusul Zika este legat și de tulburarea autoimună numită sindromul Guillain-Barre, care atacă nervii periferici dincolo de creier și măduva spinării, cauzând paralizie temporară care, în unele cazuri, poate necesita ca pacienții să fie intubați pentru a putea respira.

Noua descoperire arată că infecția cu virusul Zika poate provoca, de asemenea, un atac imunitar asupra sistemului nervos central, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Virusul Zika este foarte periculos pentru femeile însărcinate, deoarece este asociat cu microcefalia, o afecţiune care determină o dezvoltare incompletă a creierului, precum şi dimensiuni reduse ale capului bebeluşului.


Zika se transmite prin înţepături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele înţeapă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

Nu există medicamente sau vaccinuri pentru acest virus, ci se tratează doar simptomele asociate bolii. De asemenea, persoanele afectate sunt sfătuite să se odihnească şi să consume multe lichide. Cel mai adesea, persoanele care au contactat virusul se confruntă cu simptome precum: febră, dureri de articulaţii, dureri de cap, erupţii cutanate, roşeaţă la nivelul ochilor (cum apare la conjunctivită).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod