Vaccinul HPV provoaca reactii alergice

Rata reactiilor alergice cauzate de vaccinul impotriva cancerului cervical este mai ridicata in comparatie cu celelalte vaccinuri pentru copiii; cu toate acestea numarul total al acestor reactii raman minuscule, sugereaza cercetatorii din Australia.
Una peste alta, vaccinul Gardasil este sanatos si eficient, declara o echipa de doctori intr-un editorial care insoteste studiul in Jurnalul Asociatiei Medicale din Canada.  

"Parintii pot sta linistiti deoarece aceste reactii sunt foarte rare si nu sunt un motiv din cauza caruia nu ar trebui sa isi vaccineze copilul impotriva HPV - virusul care cauzeaza cancerul cervical", sustine autorul studiului Dr. Julia Brotherton, medic in sanatatea publica la Centrul National pentru Cercetarea si Supravegherea Imunizarii din Australia.


Gardasil a fost aprobat in S.U.A in 2006, si este un vaccin care protejeaza impotriva papillomavirus sau HPV - infectie cu transmitere sexuala care declanseaza majoritatea cazurilor de cancer cervical, dar si alte afcetiuni genitale.

Centrul pentru Controlarea si Prevenirea Afectiunilor din S.U.A recomanta vaccinul si in cazul fetelor cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani, cu atat mai mult cu cat fetele de aceasta varsta nu si-au inceput viata sexuala, si nu au fost expuse HPV, astfel, prin vaccin vor beneficia de un maxim de protectie.


Bineinteles ca reactiile adverse nu au incetat sa apara, astfel, unii parinti sunt de parere ca vaccinul incurajeaza inceperea vietii sexuale la varste cat mai fragede, sau ca acesta va declansa o serie de complicatii si de efecte secundare deosebit de grave.  

Printre reactiile adverse provocate de vaccinul HPV se afla: greturile, mancarimile pielii, iritatiile, dificultate in respiratie si altele. "Toate aceste reactii au potential de gravitate, ceea ce inseamna ca lasate netratate se pot agrava si pot atenta la calitatea vietii.
Insa nu trebuie sa omis faptul ca aceste sunt usor de identificat si pot fi tratate fara sa apara complicatiile", sustine Brotherton.

Potrivit altor studiii rata reactiilor alergice cauzate de vaccinul HPV este mai ridicata decat in cazul altor vaccinuri facute in scoala, printre care se numara cel pentru hepatita B, difterie, rujeola, oreion sau raceala. In unele cazuri, rata reactiei alergice in cazul HPV era de 5 pana la 20 ori mai ridicat decat la alte vaccinuri.

Sursa:  Health Day
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod