"Urechea electronica" reda auzul



Comparativ cu un aparat auditiv obisnuit care preia si amplifica sunetele din atmosfera, implantul cohlear functioneaza exact pe aceleasi principii ca o ureche normala: preia sunetele din mediu si le transforma in influx nervos.

Sute de romani, in special copii, au beneficiat pana acum de un astfel de implant, o mica parte dintre ei si datorita fondurilor oferite de Ministerul Sanatatii.

Sansa de a fi perfect sanatosi o pot reda medici din mai multe spitale din tara: Timisoara, Iasi, Bucuresti sunt doar cateva exemple. Expertii ne explica ce inseamna mai exact un astfel de implant si in ce conditii se poate beneficia de el.

Dispozitivul ajunge in urechea interna

In implantul cohlear este folosit un sistem electronic special, care are doua componente. "Partea interna este cea care se implanteaza, cuprinde un electrod neutru, procesorul intern si un un electrod activ care se insereaza in cohlee (n.r.
- parte a urechii interne formata dintr-un canal osos rasucit in spirala) si care va realiza stimularea electrica a terminatiilor nervoase.

Componenta externa (procesorul vocal) transforma sunetele din mediul ambiant in impulsuri electrice modulate care vor fi transmise procesorului intern si de aici nervului auditiv", explica doctorul Stan Cotulbea, de la Clinica ORL Timisoara, devenita din 2003 cel de-al doilea Centru de Implant Cohlear din tara.

Copiii, cei mai indicati pacienti

"Cu cat perioada de surditate profunda a fost mai lunga, cu atat implantul va aduce un beneficiu mai mic", atrage atentia doctorul Stan Cotulbea. Din aceasta cauza, copiii sunt considerati cei mai potriviti pacienti.

Daca cel mic s-a nascut cu un auz slab, implantul este indicat sa se realizeze pana la varsta de 5 ani.
Dupa o afectiune care a dus la pierderea auzului, este indicat ca implantul sa se puna cat mai repede posibil.

"Dupa o meningita, spre exemplu, daca nu se face implantul la cateva luni, urechea interna se osifica si nu mai poti introduce electrodul in canalele respective", mai spune specialistul.

Interventia in sine dureaza in jur de patru ore, implantul fiind activat dupa maximum sase saptamani. "Dupa aceea este nevoie de doi pana la sase ani pentru o reabilitare completa a vorbirii si auzului", completeaza doctorul Stan Cotulbea.

20.000 de euro implantul

Din 2004, o parte din implanturile cohleare sunt acoperite de Ministerul Sanatatii Publice (MSP). Un astfel de implant costa in jur de 20.000 de euro.

In ultima luna a lui 2006, MSP a directionat cu intarziere peste cinci milioane de lei catre sapte spitale din judetele Cluj, Mures, Timis, Iasi si municipiul Bucuresti pentru achizitionarea a 70 de implanturi.
Acestea nu acopera insa necesarul. MSP a motivat intarzierea banilor de suspendarea licitatiei pentru achizitionarea implanturilor din cauza contestatiei unei firme.

"Ca sa nu se piarda banii s-a decis redirectionarea lor catre spitale", spun reprezentantii MSP. In 2004, din banii acordati de MSP s-au cumparat 18 dispozitive, in timp ce in 2005 numarul acestora a crescut la 26. In 2005 se inregistrau peste 4.000 de cazuri de surditate, la copii cu varste pana in 14 ani.

SALVARE

Paul aude aproape perfect datorita implantului

"Spune si poezii", se mandresc parintii lui Paul Mihut, cel mai mic pacient din Romania care a suferit un implant cohlear. La patru luni, Paul (foto) a fost diagnosticat cu hipoacuzie profunda bilaterala, singura solutie gasita de medici pentru ca baietelul sa mai auda vreodata fiind implantul cohlear.

"La sase luni a fost consultat de doctorul Cotulbea, iar la un an si o luna a facut operatia.
Am asteptat mai mult pentru ca nu ajunsesera banii de la minister", isi aminteste mama lui Paul.

La sase luni dupa implant, Paul percepea zgomotele puternice si spunea primele cuvinte, iar acum, la doi ani si jumatate dupa operatie, mama lui se mandreste ca aude aproape 90%. De doua ori pe saptamana, Paul este vizitat de medicul logoped pentru a mai lucra la pronuntie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod