Tratament pentru ADHD, pe lista medicmentelor gratuite

Incepand din februarie 2008, medicamentul Concerta se afla si in Romania pe lista medicamentelor gratuite pentru tratarea ADHD-ului (Tulburarea Hiperkinetica cu Deficit de Atentie).

Medicamentul reprezinta un pas inainte in tratamentul ADHD, completand cu succes psihoterapia si terapia comportamentala. Folosind o tehnologie unica, o singura doza Concerta este eficienta asupra simptomelor ADHD intreaga zi. Prin faptul ca  medicamentul este administrat doar o data pe zi de catre parinti, se elimina riscul de administrare si dozaj gresit sau abuz de substanta; totodata, se evita stigmatizarea copilului la scoala (nu mai e ciudatul care ia pastile in pauza).

 

Cercetarile au aratat ca substanta activa din Concerta amelioreaza rapid si in mod vizibil capacitatea de concentrare si atentie a copilului, actionand si in sensul reducerii hiperactivitatii, ajutand astfel copilul sa-si insuseasca informatiile si cunostintele pe care le primeste in scoala.

Studiile au aratat ca parintii copiilor si adolescentilor ce sufera de ADHD sunt foarte multumiti de efectele acestuia, preferandu-l pe acesta in fata altor medicamente pentru ADHD.

 

ADHD este o tulburare medicala serioasa, care lasata netratata are efecte negative asupra copilului si, mai tarziu, asupra adolescentului si adultului. Din cauza celor 3 simptome principale ale ADHD-ului (lipsa atentiei si concentrarii, hiperactivitatea si impulsivitatea), copiii si adolescentii afectati de aceasta tulburare au probleme in procesul de invatare, socializeaza anevoios cu cei de aceeasi varsta, au incredere in sine si stima de sine scazute, au relatii disfunctionale cu familia si societatea, in general, fiind si predispusi consumului de substante si actelor delincvente.

 

La nivel international ea este considerata drept cea mai raspandita tulburare in randul copiilor, afectand pana la 7% din scolari.

Acest procent variaza in functie de zona geografica si de metoda de diagnosticare. Baietii sunt de 3 ori mai expusi decat fetele la aceasta tulburare. Se estimeaza ca 50% dintre copiii care sufera de ADHD au probleme serioase in relatiile sociale, mai mult de 30% dintre ei repeta un an de scoala, iar pana la 56% au nevoie de meditatii pentru a putea face fata sistemului de invatamant (din cauza problemelor comportamentale si nicidecum cognitive).

 

Familiile copiilor cu ADHD sunt si ele afectate; nivelul de stres este ridicat, certurile intre parinti si parinti-copii sunt frecvente, parintii pot dezvolta depresii si pot avea probleme la locul de munca (sunt chemati mereu la scoala, vin nervosi sau suparati si nu se pot concentra); fratii neafectati de ADHD se simt neglijati, devin gelosi, intrucat mare parte a timpului parintilor este dedicata copilului “cu probleme”.

 

Fara tratament, ADHD va avea efecte si in viata adulta; 50-60% din copiii cu ADHD continua sa sufere de simptome si cand ating maturitatea, acest lucru afectandu-le functionarea normala in familie si societate.

Adultii cu ADHD au probleme in gasirea unui loc de munca si pastrarea lui si dificultati in construirea unei cariere. Ei pot dezvolta dependente de diverse substante cum ar fi nicotina (42% din cei cu ADHD fumeaza, fata de doar 26% din populatia generala), alcoolul si drogurile (sunt cu 50% mai predispusi la consum decat cei care nu sufera de ADHD), precum si comportamente infractionale. Sunt, de asemenea, predispusi accidentelor, din cauza impulsivitatii si hiperactivitatii. Majoritatea adultilor cu ADHD nu pot avea o relatie stabila de cuplu sau de prietenie.

 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 19 Mar 2015, 13:03
    adhd

    sunt total bulversata de situatia copilului meu de 10 ani.e in clasa a 4a in germania si a primit ca tratament medicamentul Medikinet care are fff multe reactii adverse ar fi trebuit sa incerc pe o perioada de 10 zile dar nu am curaj.ideea e ca noi facem terapie de pe la vremea gradinitei fara prea mari rezultate

    0
    0

  • anca pe 15 Mar 2015, 13:36
    ADHD

    Buna, si eu am un baiat in varsta de 6 ani jumate, care a fost totul in regula (cel putin asa credeam eu) pana a-nceput clasa 0, la scoala (el a lipsit de la gradinita ultimii 2 ani, pe motiv ca se tot imbolnavea, eu aveam ceva probleme de sanatate, si nu aveam voie sa ma imbolnavesc, asa k, prea putin a frecventat ultimii 2 ani de gradinita), din cauza k a lipsit de la gradinita ultimii 2 ani, nu a mai socializat cu copii, cel putin nu asa mult, il duceam in parc, in fiecare zi, si nu aveam nici un fel de problema, isi facea prieteni rapid, dar se pare ca asta nu e totuna cu socializarea de la gradi, nu a avut nici macar un coleg de la gradi, care sa nimereasca in clasa cu el, motiv pt care a-nceput nu stiu din ce cauza, sa nu fie atent la ore, sa se plimbe in timpul orei prin clasa, sa-si gaseasca alte ocupatii, ba mai mult, sa-si bata colegii, sau sa-i impinga, am fost la psihiatru, (la 2 de fapt), care l-au diagnosticat amandoi cu adhd, la psiholog, am luat Esprico, timp de o luna, a functionat putin, dar trebuie sa il ei cel putin 3 luni ca sa se vada efectul, si ne trebuiau 2 cutii pe luna (care nu se compenseaza) care erau 150 Ron, asa k, am renuntat, findca nu mi-am mai putut permite, apoi am luat Mentat, tot naturist, care nu prea are nici un efect, iar in cele din urma, a spus psihiatra, k nu mai avem ce face, decat sa il trecem pe tratament medicamentos, dar nu stiu de ce, nu ma lasa sufletul, ba mai mult baiatul meu are o colega de clasa, care a fost diagnosticata la fel ca el, a luat medicamente, si acum, ii merge mintea, dar e foarte inceata, la orice, plus k am auzit numai lucruri rele despre asta, adica se spune k nici un doctor, nu iti poate spune 100% ca, copilul tau sufera de adhd (care, apropo, nu este o boala, cum am mai citit, ci o STARE) sau nu, ceea ce te lasa si cu semnul intrebarii dak sa-i administrezi medicamente sau nu? Plus k sunt si multe reactii adverse, si se mai spune, k multi producatori a acestor medicamente au "inventat" aceasta "boala" numai ca sa faca bani de pe ea, si au mai facut si contracte cu unii medici, ca sa atraga "clienti". Cititi acest articol: http://www.evz.ro/adhd-o-boala-umflata-de-fabricantii-de-medicamente.html Va rog ajutati-ma cu un sfat, cei aflati in cauza, si va multumesc!

    0
    0

  • DANA pe 17 Iun 2014, 13:16
    ooofff...!

    am un baiat de 21 de ani , despre care am crezut ca nu-i in toate mintile , pana am descoperit simptomele astea apartinand ADHD... O sa incerc sa-l conving sa mearga la un specialist , poate el il va putea ajuta ...eu ma simt TOTAL epuizata in lupta asta cu impulsivitatea si nervii lui... ABSOLUT NIMIC NU-I CONVINE, MEREU E RECALCITRANT SI AGRESIV VERBAL...

    0
    0

  • adeluta ciutacu pe 4 Iun 2014, 14:44
    diagnostice psihice

    adhd-o educatie sociala...

    1
    0

  • loredana pe 16 Feb 2012, 13:34
    tratament adhd

    am si eu un baiat de 7 ani care se incadreaza cu simptomele adhd(vorbeste excesiv chiar si neintrebat la scoala se agita se foieste la ore greseste din neglijenta este deranjat de ceil;alti i se distrage imediat atentia)in ciuda acestor simptome este un copil fff istet foarte atasat de mami in special si mereu in cautare de ocupatie.se plictiseste repede de un lucruce sa fac? . lucrulucrumepsiholucrumpsiholog psihologul psihologul scolii

    1
    2

  • loredana pe 16 Feb 2012, 13:34
    tratament adhd

    am si eu un baiat de 7 ani care se incadreaza cu simptomele adhd(vorbeste excesiv chiar si neintrebat la scoala se agita se foieste la ore greseste din neglijenta este deranjat de ceil;alti i se distrage imediat atentia)in ciuda acestor simptome este un copil fff istet foarte atasat de mami in special si mereu in cautare de ocupatie.se plictiseste repede de un lucruce sa fac? . lucrulucrumepsiholucrumpsiholog psihologul psihologul scolii

    1
    2

  • MIHAELA pe 25 Iul 2010, 21:22
    ADHD

    am un baiat de 14 ani care este foarte nervos, nu se poate concentra ii place sa supere pe cei din jur, imi ia din casa lucruri di le de la alti, face numai rau intr-un cuvint. a fost diacnosticat cu tulburari de comportament si posibil adhd, mai am o fetita de 5 ani luata in plasament care la virsta ei a avut o copilatie socata, pe masura ce trece timpu se vad schimbari asemanatoare cu a fiului meu. va rog sa ma ajutati cu un sfat bun sa stiu ce tratament as putea sa le dau pentru a le fi de folos.

    2
    2

  • enache aneta pe 22 Oct 2009, 21:59
    adhd

    am si eu un baietel care are adhd am facut tratament cu stratera dar l-am intrerupt pentru ca in urma unor investigatii medicale am descoperit ca are un singur rinichi si imi este teama sa ii mai dau atitea pastile dar sincer facen fata foarte greu la toate problemele cu scoala cu invatatu si multe altele

    0
    0

  • Mirea Marius pe 14 Oct 2009, 18:50
    MULTA ATENTIE CU COPII

    AM VARSTA DE 30 DE ANI AM DESCOPERIT ACESTA BOALA PSIHICA LA VARSTA DE 28 DE ANI CAND AM INTRAT INTR-O DEPRESIE PUTERNICA.DIN CAUZA ACESTEI BOLI "MAMA" M`A DAT LA O CASA DE COPI LA VARSTA DE 8 ANI CA NU INVATAM SI NU ERAM RECEPTIV.SINCER VIATA M`I SA SCHIMBAT TOTAL PIERDUSEM TOT CE MA INCONJURA DIN CAUZA ACESTEI ADHD.SI MA BUCUR SA VAD MULTE INFORMATII DESPRE ACEASTA NECRUTATOARE ADHD.FITI M`AI ATENTI CU COPI VOSTRI CA EI SUNT BOGATIA VOASTRA .EU NU AM AVUT NOROC DE PARINTI.MULTA SANATATE

    3
    1

  • PANZARIU CRISTINA pe 31 Aug 2009, 13:41

    MI A PLACUT ARTICOLUL VREAU SI EU SA IAU LEG CU UN PSIHOLOG PE ADESA DE EMAIL yna_cryst@yahoo.com multumesc

    2
    0

  • g luput pe 8 Dec 2008, 01:19
    Tratament

    Este perfect adevarat ce scrie in fiecare articol. Tratamentele au oarecare efect cat timp sunt administrate. La un copil cu multe activitati este f. greu de administrat la modul "ca o vitamina". In plus evident dau tulburari de crestere. Cel mai neplacut este lipsa unui psiholog. Am colaborat cateva luni cu un rezident in Franta, care a plecat ulterior in Franta. Era o placere sa lucrezi cu ea. Copilul era incantat, nu se plictisea, si a avut rezultate. Adica: a lucrat pt. crestere increderii in sine, si cresterea progresiva a atentiei. Avea teste din Franta.

    4
    0

  • Maria pe 26 Mar 2008, 10:56
    Articol de luat in seama

    Tratamentele impotriva hiperactivitatii, o boala destul de frecventa in randul copiilor, nu au beneficii pe termen lung si pot impiedica dezvoltarea acestora, se arata intr-un studiu realizat in Statele Unite. Studiul asupra deficitului de atentie si hiperactivitate (ADHD) a scos la iveala faptul ca medicamentele precum Ritalin si Concerta pot oferi o ameliorare a starii de sanatate pe termen scurt, dar dupa trei ani, beneficiile tratamentelor dispar, informeaza telegraph. co.uk. In plus, copiii care iau aceste medicamente regulat, timp de trei ani, au manifestat o intarziere in dezvoltare, potrivit "Multimodal Treatment Study of Children with ADHD" (MTA). Autorii MTA au monitorizat 600 de copii cu ADHD, incepind cu anul 1990. Profesorul William Pelham, coautor al studiului, de la Universitatea din Buffalo, Statele Unite, a spus ca intirzierea in dezvoltare s-a manifestat la nivel de inaltime si greutate. "Aceste informatii ar trebui comunicate in mod clar parintilor", a declarat Pelham. Copiii cu ADHD au un comportament hiperactiv si impulsiv, fiind permanent in miscare, agitati si neatenti, creind nenumarate probleme parintilor si profesorilor. BBC Panorama a difuzat un documentar care indica faptul ca, anul trecut, 55.000 de copii britanici au primit tratament impotriva ADHD. Emisiunea sustine ca mii de pacienti cu ADHD sint tratati cu medicamente puternice anti-psihotice care pot provoca diabet, cresteri in greutate si chiar afecta creierul. In 2005, aproximativ 8.000 de copii au primit medicamente de acest tip, precum Risperdal si Zyprexa. Tim Kendall, de la Colegiul regal al psihiatrilor, este de parere ca medicii au ajuns la un punct in care nu mai stiu ce tratamente sa ofere si nici nu beneficiaza de sprijin pentru a ajuta copii si parintii lor aflati in dificultate. "Dar nu exista nici o scuza reala pentru a prescrie medicamente cu puternice efecte secundare", a adaugat acesta. Se estimeaza ca, numai in Marea Britanie, ADHD ar putea afecta pina la 5% din tineri.

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod