1 din 4 romani va dezvolta o tulburare mintala in decursul vietii

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 450.000.000 de persoane in lume sufera de o tulburare psihica, iar Romania se afla pe locul 5 in Europa ca incidenta a tulburarilor psihice.

Schizofrenia este o tulburare mintala care afecteaza o persoana din 100, asta insemnand ca in traiesc 22.000 de persoane care au aceasta boala. Ea poate sa debuteze intre 15-30 de ani.

Fiecare persoana are un mod aparte de a raspunde la stress. Exista o glanda suprarenala care secreta cortizonul, acesta fiind principalul hormon care ajuta organismul sa faca fata situatiilor stresante. Cand cortizonul depaseste o anumita concentratie se transforma intr-o substanta toxica pentru creier si perturba functiile psihice ale persoanei respective”, ne spune medical psihiatru Alexandru Paziuc, presedintele Asociatiei de Psihiatrie Sociala din .


Care sunt cauzele schizofreniei?

Cauza exacta a schizofreniei este necunoscuta. Se pare ca mai multi factori joaca un rol important in aparitia bolii:

  • Factori genetici: in 47% din cazuri este vorba despre mostenire genetica;
  • Factori biochimici: cateva substante aflate in creier joaca un rol in favorizarea predispozitiei la schizofrenie.
    Printre aceste substante cea mai importanta este dopamina.
  • Factori de mediu: nu este clar daca stresul produce boala sau este rezultatul ei. In unele situatii, evenimentele stresante preced aparitia bolii.
  • Consumul de droguri: consumul de cannabis pare a creste de doua ori riscul declansarii schizofreniei. Amfetamina si feniciclidina pot crea simptome asemanatoare schizofreniei. Utilizarea drogurilor precum LSD poate conduce la aparitia schizofreniei.



“Este de preferat a trata pacientul in societate, decat in spital”

Evolutia schizofreniei poate fi rapida, cu un set de simptome ce apar rapid de-a lungul a cateva saptamani sau poate fi mai lenta, de-a lungul a catorva luni sau ani. Psihiatrul Alexandru Paziuc este de parere ca dupa ce pacientul sta cateva luni in spital, este de preferat ca acesta sa continue tratamentul in societate si sa primeasca tot sprijinul familiei.

Studiile arata ca persoanele cu tulburari psihice nu sunt mai periculoase decat persoanele sanatoase din aceeasi populatie.

Practic, potrivit jurnalului The Guardian (1999) "sunteti de 20 de ori mai expus riscului de a fi omorat de o persoana normala decat de o persoana bolnava psihic". Asociatia Psihiatrilor Americani afirma ca "persoanele cu tulburari psihice au o mult mai mare probabilitate sa fie victime decat agresori".


Schizofrenia este o boala tratabila

 

  • Aproape un sfert din persoanele cu schizofrenie isi revin complet sau ajung la o stare de functionare buna;
  • jumatate din ei au perioade lungi fara nici un simptom, intersectate de recaderi ocazionale. Severitatea si frecventa acestor recaderi variaza mult si adesea depinde de calitatea ingrijirilor si a suportului pe care persoana le primeste. Dupa un prim episod psihotic, aproape trei sferturi din persoanele care nu isi mai iau medicatia fac un nou episod psihotic in curs de un an.
    In schimb, acest lucru se intampla la mai putin de jumatate din cei care continua sa-si ia medicamentele.
  • restul vor continua sa aiba dificultati pe termen lung. Tratamentul si masurile de sprijin pot reduce simptomele. Cu toate acestea la ei este probabil ca boala sa ramana tot restul vietii.

 

Nu toate persoanele care trec prin situatii traumatice vor suferi de tulburari de schizofrenie. Cand o persoana ajunge sa faca schizofrenie, ea parcurge cateva etape. Daca noi surprindem individul in aceste prime etape, raspunsul terapeutic este mult mai eficient. Astfel, 25% dintre persoanele diagnosticate cu tulburari de schizofrenie intra in remisie si raman asimptomatice, in vreme ce 50% dintre acestea pot sa intampine atat recaderi, cat si perioade asimptomatice”, ne explica dr.

Alexandru Paziuc.

 

Potrivit OMS, in anul 2020, problemele de sanatate mintala vor depasi 15% din totalul bolilor.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • BADEA FLORENTINA pe 9 Mai 2010, 18:29
    ne confruntam in familie cu o problema ,credem noi ,psihica

    buna ziua .Cumnata mea a fost dintotdeauna o persoana care ii placea sa se creada bolnava.Nu spunem ca nu suferea de ceva ,dar avea obiceiul sa se planga tot timpul.Cred ca se numeste hipohondrie. De ceva vreme insa ,a inceput sa slabeasca foartemult si f. repede. a ajuns de la 60 la 40 kg in mai putin de trei luni.Are si o privire pierduta,ai impresia ca este altundeva .Abia daca mai raspunde la intrebari, si cel mai grav este ca refuza sa se alimenteze.Este din ce in ce mai greu.Singurul care o mai poate sa face sa manance din cand in cand (si nu cantitati industriale)este sotul ei ,care dealtfel , cand este in preajma ei parca se simte putin mai bine.In rest este pierduta, sta inerta ,nu vorbeste ,nu rade ,nu face absolut nimic.Din cand in cand ne mai urmareste cu privirea prin casa.Si cel mai rau este ca nu are decat 30 ani.Ce putem face??? Ce are ??? dintr-o persoana sanatoasa care tinea singura o casa la tara a ajuns aproape o umbra. Si apropo,are o fetita de 6 ani.Ajutati-ne sa o intelegem!

    0
    0

  • doramunteanu pe 25 Mar 2008, 10:00

    Il cunosc personal pe dl. dr. Paziuc. Este medic la Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc. Ceea ce face el acolo este ceva deosebit. Pune suflet si a reusit sa aibe rezultate deosebite cu bolnavii internati acolo. Cinste lui!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod