Totul despre osteoporoza

Osteoporoza este o boala a oaselor, prin care acestea devin mai fragile si mai expuse la riscul de fracturi. Numarul cazurilor de osteoporoza creste de la an la an. Tratamentul este complicat si costisitor. Realizarea si aplicarea unor programe complexe de profilaxie si tratament precoce sunt mult mai eficace si mai ieftine si presupun existenta unor mijloace tehnice moderne care sa permita diagnosticul osteoporozei, spune dr. Catalin Codreanu, directorul Centrului metodologic de reumatologie din Bucuresti.
Acest tip de investigatie este acum disponibil pentru pacientii sai si la Centrul metodologic de reumatologie ,Dr. Ion Stoia", care a fost dotat cu un modern aparat de osteodensitometrie. Dr. Codreanu considera ca se impune instituirea unor masuri generale care sa stimuleze formarea unei mase osoase normale si sa impiedice pierderea de os cauzata de menopauza, care constituie cea mai frecventa cauza a instalarii osteoporozei. 20 octombrie a fost declarata Ziua Mondiala impotriva Osteoporozei.

Osteoporoza, in lume
In Romania, aproape trei milioane de femei, respectiv 13% din populatie, sufera de osteoporoza. Doua milioane de australieni sufera de osteoporoza, boala ce ii afecteaza in egala masura si pe coreeni. In Noua Zeelanda, aceasta boala cauzeaza peste 15.000 de fracturi anual, din care o cincime sunt fracturi de sold.

In ce consta tratamentul?
* Suplimentele de calciu si vitamina D pot reduce riscul aparitiei fracturilor de sold
* Administrarea medicamentelor care nu contin hormoni, dar ajuta la mentinerea densitatii oaselor si reducerea ratei fracturilor
* Administrarea de hormoni care stimuleaza formarea oaselor
* Pentru femeile aflate la menopauza este necesara administrarea unui medicament ce contine un hormon care ajuta la refacerea densitatii oaselor in cursul terapiei

Cum prevenim aparitia osteoporozei?
* Mentineti un stil de viata sanatos
* Adoptati o dieta echilibrata, dobanditi astfel mai mult calciu.
Consumati vitamina D.
* Evitati fumatul si consumul ridicat de alcool.
* Faceti exercitii fizice: alergati, sariti, faceti aerobic, tenis
Sunt predispuse la osteoporoza:
* Persoanele cu varsta peste 40 ani care consuma excesiv cafea
* Persoanele imobilizate, inactive
* Femeile aflate la menopauza precoce
* Femeile aflate in perioada postmenopauzei
* Fumatorii
* Persoanele cu dieta deficitara in calciu si vitamina D
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod