Totul despre implant

Pierderea unuia sau a mai multor dinti, numita in limbajul medicilor edentatie, poate fi traumatizanta fie din considerente estetice, fie functionale. In functie de numarul dintilor absenti si de zona in care acestia au fost localizati, exista o multitudine de variante de tratament, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor. Implantul dentar ofera posibilitatea de a aborda toate aceste situatii. Principalul avantaj al acestei tehnici este ca permite inlocuirea strict a dintelui pierdut, fara afectarea celor pastrati, care pot fi perfect sanatosi. Cu ajutorul doar al catorva implanturi dentare, pacientii vechi purtatori de proteze mobile pot beneficia de o stabilitate sporita a acestora, eliminand astfel intregul disconfort. Vom incerca sa raspundem la cateva dintre intrebarile uzuale ale pacientilor.

Ce este implantul dentar?
Implantul substituie radacina unui dinte si este realizat, in cele mai multe cazuri, din titan. Cel mai folosit tip de implant este tip surub, care se insereaza in os in zona in care s-a pierdut un dinte.
Pe implantul propriu-zis se monteaza un bont protetic, care imita un dinte slefuit, iar peste acest bont protetic se realizeaza o coroana dentara.

Cum se insereaza?
Operatia de insertie a unui implant nu este mai traumatizanta decat o extractie dentara. Ea se realizeaza sub anestezie, pacientul neresimtind nici un fel de durere si, de cele mai multe ori, este posibil ca pacientul sa plece din cabinet imediat dupa operatie, cu o lucrare provizorie, care confera o fizionomie satisfacatoare.

Cat costa?
Costurile operatiei de insertie a unui implant sunt variabile in functie de materialele folosite. Fiecare situatie clinica este specifica. Inlocuirea unui dinte cu un implant poate implica si alte materiale in afara de implantul dentar propriu-zis, cele mai des folosite fiind osul artificial si membranele de protectie ale acestuia. Preturile pot varia si in functie de materialul din care se realizeaza coroana definitiva (metalo-acrilica, metalo-compozita, metalo-ceramica, integral ceramica).

Cat "tine"?
Un implant inserat corect si monitorizat prin controale (cel putin de doua ori pe an) este considerat un succes daca este mentinut pe arcada mai mult de 7 ani.
Aceasta durata comunicata nu reprezinta o garantie minima, insa nici nu este durata maxima de viata a unui implant. Peste 90% din implanturi se mentin pe arcada mai mult de sapte ani. Cel mai longeviv implant pe care l-am examinat pana acum, in timp ce ma aflam la studii la New York University, a fost inserat in urma cu 30 de ani. Date fiind permanentele progrese in domeniu, supravietuirea unui implant va creste.

Cum se ingrijeste un implant?
Din pacate, multi pacienti considera ca, daca implantul este din titan, el nu se poate strica nici daca nu se mentine o igiena corespunzatoare. Acest lucru este fals! Chiar daca titanul nu este degradabil, osul in care implantul este inserat sufera ca urmare a lipsei de igiena, determinand pierderea implantului prin mobilizarea acestuia. Daca un pacient nu se spala pe dinti, un implant se poate pierde chiar in cateva saptamani! El trebuie sa se prezinte periodic pentru igienizari profesionale, la interval de maximum sase luni. De altfel, aceste recomandari sunt valabile si pentru pacientii care nu sunt purtatori de implanturi, igiena necorespunzatoare fiind principala cauza a pierderii dintilor!
Care este cea mai indicata solutie de tratament?
In edentatia frontala.
Pierderea unui dinte "din fata" are consecinte psihologice foarte importante: pacientul evita sa zambeasca, sa rada sau isi acopera gura cand vorbeste. Aceasta situatie poate fi corectata printr-o punte pe dintii vecini celui pierdut sau, in cazul pierderii tuturor dintilor frontali (inclusiv caninii), printr-o proteza mobila. Prima situatie implica slefuirea unor dinti care in multe cazuri sunt perfect sanatosi, neavand nici macar o carie, lucru foarte greu de acceptat de catre pacient. A doua situatie este si mai dificila - o proteza creeaza la randul ei disconfort.

Edentatia terminala
In limbaj de specialitate reprezinta lipsa ultimilor dinti de pe arcada, altii decat molarul de minte. In practica stomatologica curenta, o astfel de situatie se poate corecta doar printr-o proteza mobila. Dar proteza mobila nu poate reface decat intr-un anumit procent masticatia (maximum 50%) si exista inconvenientul scoaterii protezei pentru igienizare dupa fiecare masa si seara la culcare. Prin inserarea unor implanturi in zonele posterioare ale maxilarelor, pacientul poate beneficia de o lucrare fixa, similara ca eficienta cu a dintilor pierduti.
Edentatia totala se trateaza clasic printr-o proteza totala (sau "placa dentara"). Tratamentul prin implanturi ofera doua variante: in primul rand exista posibilitatea inserarii unui numar redus de implanturi care vor stabiliza proteza mobila la pacienti cu o resorbtie accentuata a osului sau la cei cu posibilitati materiale mai reduse. A doua varianta - inlocuirea tuturor dintilor pierduti prin implanturi - realizeaza o lucrare fixa, cu toate avantajele mentionate anterior.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod