Meserii periculoase pentru sanatatea pielii

In Europa, doua cazuri din o mie de muncitori cu program de lucru complet sufera de o afectiune de piele cauzata de mediul de activitate. Acest tip de afectiuni, cunoscute sub numele de boli ocupationale, este produs de contactul cu substante iritante sau alergene. Cinci grupe de substante sunt mai des implicate: detergentii, unele metale, cauciucul, dar si apa sau hrana. Lucratorii cei mai expusi sunt frizerii si coafezele, brutarii, cofetarii si patiserii, faiantarii si mozaicarii, constructorii zidari si zugravi, florarii, strungarii, frezorii, masinistii, bucatarii, tehnicienii dentari, mecanicii, pictorii si personalul din sanatate ca infirmierele, asistentii medicali si medicii.
Expunerea la aceste substante produce de cele mai multe ori eczeme, in special la nivelul mainilor. Daca persoana are pielea uscata, lucreaza in umezeala sau contactul cu substantele este prelungit, se poate ajunge la extinderea progresiva a bolii. Boala se manifesta prin aparitia unor basicute care se sparg usor, asezate pe suprafata unui tegument rosu, iritat si bine delimitat. Leziunile provoaca mancarime, pot fi insotite de bubite izolate diseminate la distanta, iar disconfortul este mare. In timp, eczema acuta se poate transforma in eczema cronica, cu piele uscata, cenusie, fisurata si dureroasa.
Asemenea simptomatologie prezinta mai ales coafezele. Declansarea reactiei depinde mai ales de potentialul alergologic al persoanei suferinde si mai putin de compozitia unui produs. O alta categorie mare de pacienti provine din randul celor care lucreaza cu metale sau au contact cu ele. Nichelul este intalnit in numeroase obiecte pe care le folosim zilnic, de la catarame de curea, ceasuri metalice, tinte de jeans, gablonzuri, rame de ochelari, pina la tacamuri, obiecte sanitare si altele. Prezent in aliaje nobile, ca aurul de 14 carate, in detergenti sau ca oligoelement in numeroase alimente, el poate declansa o reactie alergica de contact sau chiar o imbolnavire cu leziuni generalizate.
Din aceste cauze, se pune problema prevenirii prin impiedicarea contactului cu substantele alergene mai des incriminate, prin eliminarea riscului de expunere la substante iritante, prin identificarea principalilor alergeni si etichetarea corecta a produselor de larg consum sau prin protectia personalului cu ajutorul cremelor bariera.

"Daca persoana are pielea uscata, lucreaza in umezeala sau contactul cu substantele este prelungit, se poate ajunge la extinderea progresiva a bolii"
Mihaela Leventer
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod