Testul rapid care depisteaza glaucomul din timp

Expertii britanici sunt pe cale de a dezvolta un test computerizat care depisteaza primele semne ale glaucomului, mult mai rapid decat testele conventionale, informeaza BBC News Online.
Echipa de cercetatori de la Spitalul de Oftalmologie Moorfield sustine ca testul are capacitatea de a impiedica orbirea in cazul persoanelor afectate de glaucom.

Aceasta afectiune este destul de dificila de diagnosticat, deoarece multe persoane nu sunt constiente de existenta simptomelor decat destul de tarziu, cand deja o buna parte a vederii este distrusa permanent. Acest ucigas tacut daca este descoperit din timp poate fi tratat foarte usor cu ajutorul picaturilor oculare.

Soft-ul care permite efectuarea testului poate fi descarcat in orice calculator si eventual, va fi disponibil direct de pe internet, sustin expertii.


Profesorul Vis Viswanathan care a dezvoltat sistemul sustine ca testele conventionale (care sunt concetrate pe abilitatea pacientului de a vedea lumina) nu depisteaza abilitatea persoanei de a detecta miscarea. Iar, imposibilitatea de a depistarea miscarea este una dintre primele functii care dispar in cazul persoanelor cu glaucom. "Un test mai bun trebuie sa ofera posibilitatea de a depista miscarea si de aceea am dezvoltat acest soft. In general, daca o persoana percepe miscarile din jurul sau, oricat de putin se poate spune ca este inca in forma", adauga expertul.


Inca un dezavantaj al testelor deja existente este acela ca adesea ofera informatii incorecte in cazul persoanelor care nu au glaucom. In aceasta privinta, cercetatorii promit sa pluseze acuratetea noului test.

Glaucomul este o afectiune oculara care altereaza progresiv nervul optic si afecteaza functiile vizuale. Campul vizual se restrange treptat pana cand in final se ajunge pierderea vederii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod