Teste genetice pentru depistarea leucemiei



Cuplurile care vor sa isi testeze compatibilitatea genetica inainte sa conceapa un copil se pot adresa unui nou laborator deschis recent in Bucuresti, la Centrul Medical MedLife. Laboratorul este dotat cu aparatura moderna si unul dintre cele mai bune softuri in domeniul geneticii, ceea ce permite o efectuare mai rapida a testelor si o mai buna acuratete. Sterilitatea masculina si anumite leucemii se pot identifica tot cu ajutorul geneticii.

Aparatele de laborator au fost aduse din Japonia, iar softul din SUA. „Investitia s-a ridicat la 200.000 de euro, dintre care 50.000 de euro i-a reprezentat softul”, afirma Mihai Marcu, general manager la MedLife.

Analizele genetice, spun specialistii, sunt facute cel mai frecvent de femeile gravide, care vor sa se asigure ca micutii pe care ii vor naste nu vor suferi de sindroame cum sunt Down, Patau, Edwards, Cri du chat sau Wolf Hirschhorn, dar si de barbatii care au probleme de sterilitate.

„Majoritatea vin dupa ce si-au facut mai intai o spermograma (n.r.
- analiza care arata calitatea spermei). Testul genetic le poate confirma cu exactitate daca sunt sau nu sterili”, explica Luminita Neagu, dr. biolog, specialist in citogenetica medicala.

Leucemii, identificate din cromozomi

Bolnavii de leucemie sunt o alta categorie de pacienti care pot beneficia de sfat genetic. „Exista un tip de leucemie specifica prin prezenta unui anumit cromozom. In aceasta situatie, pacientii pot primi tratament gratuit”, precizeaza dr. Neagu. Costul unui astfel de test nu depaseste 500 de RON.

Testele genetice pot fi aplicate si in domeniul oncologiei, atunci cand pacientii vor sa vada exact de unde provin tumorile canceroase pe care le-au dezvoltat. Intr-un astfel de caz, pentru interpretarea rezultatelor este nevoie de o echipa formata din anatomo-patolog, genetician, un medic specialist in imagistica, un hematolog.


Testele dureaza in jur de 20 de zile

Pentru a putea efectua testele genetice mentionate, pacientilor li se recolteaza sange sau lichid amniotic (lichidul care protejeaza fatul), in cazul gravidelor. Durata testelor este de maximum 20 de zile.

„Daca analizele vor fi facute pe baza probelor de sange, pacientii nu trebuie sa aiba nicio infectie, nici macar dentara, sa nu fi facut radiografii inainte, citostatice sau sa fi luat antibiotice cu doua saptamani in urma”, avertizeaza Luminita Neagu. Pentru gravide, conditia este ca lichidul aminiotic sa nu fie recoltat mai tarziu de saptamana a 18-a de sarcina pentru ca exista riscul contaminarii lui cu celule materne, ceea ce inseamna ca nu vor mai putea fi depistate malformatiile.

Analizele costa intre 50 si 960 RON

Test pentru determinarea sterilitatii la barbati - 50 RON, durata - 4 zile
Test pentru determinarea tipului de leucemie (proba din maduva osoasa) - 480 RON, durata - 20 de zile
Test pentru determinarea tipului de leucemie (proba din sange) - 300 RON, durata - 20 de zile
Test pentru depistarea malformatiilor genetice (proba lichid amniotic) - 720 RON, durata - 20 de zile
Test rapid FISH pentru depistarea malformatiilor genetice - 960 RON,
durata - 7 zile.
Preturile de mai sus sunt valabile in Clinica MedLife.Laboratoare mai ales in clinici de stat

In tara exista laboratoare de genetica in Cluj, Iasi, Timisoara, Oradea, cele mai multe in centre medicale de stat. Analizele nu sunt decontate de casele de asigurari, insa preturile la stat sunt mai mici decat in clinicile private. In Cluj-Napoca, spre exemplu, exista trei laboratoare genetice, toate in sistemul de stat, potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica Cluj, Florin Stamatian.

Doua sunt in cadrul Spitalului Judetean Cluj - la Laboratorul de genetica umana si la Clinica de Ginecologie si Obstetrica Medicala I - si unul in cadrul Spitalului de Copii Cluj. In Capitala se mai pot face teste genetice si la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, Spitalul Titan, Spitalul Filantropia, iar in sistemul privat la Genetic Lab.
(Madalina Prundea)

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ani Ionescu pe 27 Apr 2008, 22:45
    Despre teste

    Cineva din familia mea a avut o problema cu copilul, care are malformatii la picioruse. La Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului i s-a recoltat copilului sange (a fost internata o saptamana) dar la externare nu i s-a spus ce anume are copilul. A fost trimisa de medicul de familie la Institutul Parhon, la un prof. dr., care nici macar nu a pus mana pe copil, nu l-a consultat, au fost expediati pur si simplu, spunandu-i-se mamei sa revina cand copilul va avea 3 ani. Intre timp, piciorusele copilului (talpile picioarelor) cresc continuu, nefiresc de mult. Ce sa facem, sa asteptam 3 ani? Acesta este sistemul medical romanesc de stat. Nu toata lumea are milioane pentru a merge la clinici private si nici nu este normal, atata timp cat platim asigurari (ex. eu platesc aprox. 200 lei). Poate cineva sa-mi dea un sfat. Multumesc si multa sanatate.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod