Matraguna trateaza ochii



Medicina moderna foloseste un numar enorm de medicamente, unele obtinute pe baza unor sinteze chimice, iar altele pe baza unor substante care se gasesc in plante. Potrivit specialistilor, acestea din urma par sa actioneze mai eficient (tonicardiace, antispastice), sunt bine tolerate de organism si doar in cazuri extrem de rare declanseaza manifestari alergice. Chinina, atropina sau aloe sunt doar cateva exemple.

Chinina, un medicament contra malariei

Una dintre cele mai folosite medicamente in tratamentul malariei este chinina, obtinuta din coaja arborelui de chinina. "De la prima atestare si pana astazi, chinina a fost utilizata atat ca antitermic (in combaterea febrei din diferite cauze), cat mai ales ca medicament in combaterea malariei, numita si "boala frigurilor".
Din foarte vechi timpuri, chinina a fost folosita in scop avortiv la femei din cauza faptului ca declanseaza contractii uterine capabile, in multe cazuri, sa declanseze avortul. Din pricina gustului sau amar, chinina a constituit substanta terapeutica activa in unele forme fitoterapeutice utilizate in stimularea sau cresterea apetitului alimentar. De asemenea, aceasta substanta si-a gasit utilizare in miatonia congentala (boala Thomsen), in unele miopatii si boala Parkinson", arata dr. Ovidiu Bojor. Un alt medicament de origine vegetala este atropina. El este extras dintr-o planta numita matraguna, dar se gaseste si in alte plante, cum ar fi marul-porcului, laur-porcesc, mar-epos.
Potrivit dr. Ovidiu Bojor, aceasta substanta are efecte miraculoase: combate spasmele dureroase pornite de la vezica biliara sau de la caile biliare, de la rinichi, colicile abdominale; actioneaza asupra cordului si asupra sistemului vascular, provocand vasodilatatie periferica si scaderea tensiunii arteriale; scade secretiile salivare si sudorale; stimuleaza centrii respiratori; dilata pupila, fapt pentru care este des folosita in examenul oftalmologic.

O singura planta cu vitamina B12

Substanta care se gaseste in banala aspirina - acidul acetilsalicilic - este intalnita si in plante, cum ar fi salcia alba, mugurii de plop sau de iasomie, visine, prune, masline, portocale sau in planta de camp numita taula.
Digitala este o alta substanta cu efecte miraculoase in bolile cardiace. Dr. Ovidiu Bojor subliniaza faptul ca substantele active tonicardice sunt glicozizii care se gasesc din abundenta in speciile degetel-rosu si degetel-de-camp (cu larga raspandire in Europa). Preparatele cardiotonice au capacitatea de a spori puterea de contractie a miocardului, produc o scadere a ritmului cardiac, scad presiunea venoasa si oxigeneaza muschiul cardiac. Ginseng-ul este un alt medicament-minune, extras din plante care cresc in China si Coreea, specia fiind adaptata de curand si in alte tari. Efectele terapeutice sunt uimitoare: reduce fenomenele de imbatranire biologica celulara; creste rezistenta organismului; accentueaza productia de foliculina la femei; stimuleaza activitatea cordului, a sistemului vascular si a celui nervos; are efect antidiabetic.
Alte medicamente cu efect benefic asupra sanatatii sunt preparatele moderne obtinute din Aloe vera. Aceasta contine toate vitaminele necesare zilnic si este singura planta care are vitamina B12, precum si 20 de minerale esentiale pentru organism.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod