Studiile din domeniul medical vor fi recunoscute si in strainatate

Pana in prezent, 3500 de medici, medici dentisti si famacisti au depus la Ministerul Sanatatii Publice cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate prin care studiile din domeniul medical, efectuate in Romania, sunt recunoscute de catre alte state europene. Dintre acestea, 2800 au fost deja rezolvate, alte 700 aflandu-se in lucru.
De asemenea, au fost inregistrate 2600 de cereri prin care asistentii medicali si moasele solicitau adeverinte de conformitate care sa le ateste pregatirea profesionala, 1550 fiind rezolvate.
 
Nu toti cei care solicita aceste certificate si adeverinte lucreaza in strainatate sau vor pleca imediat. Din informatiile MSP, doar o parte lucreaza deja in afara tarii. O alta parte dintre acestia le solicita doar in eventualitatea aparitiei unei oportunitati de angajare in tarile Uniunii Europene.

 
Incepand cu data de 15.01.2007, MSP elibereaza certificatele si adeverintele necesare recunoaaterii in celelalte state membre UE, a titlurilor de calificare dobandite in Romania in profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist si moasa.
 
Aceste documente se elibereaza numai pentru titularii care intrunesc conditiile de cetatenie, afiliatiune, convietuire si rezidenta prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si respectiv Legea nr.
307/2004 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist si a profesiei de moasa, precum si organizarea si functionarea Ordinului asistentilor medicali si moaselor din Romania. Solicitantii trebuie sa depuna la MSP copiile legalizate ale documentelor care atesta pregatirea, vechimea in munca, adeverinte din care sa rezulte ca posesorul a exercitat efectiv si legal profesia de medic si ca a fost membru al Colegiului medicilor, medicilor dentisti sau farmacistilor etc.,  dupa caz.
Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice, la adresa: www.ms.ro, sectiunea Recunoasterea diplomelor in UE.
 
Ridicarea certificatelor sau adeverintelor de conformitate se poate face si de catre alte persoane, daca sunt imputernicite prin procura notariala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod